Gemeente houdt 5 miljoen euro over

LELYSTAD
Ondanks de zorgen over de situatie van Lelystedelingen gaat het met de gemeente Lelystad financieel weer beter. De gemeente heeft vorig jaar 5,1 miljoen euro overgehouden, zo blijkt uit de jaarrekening.

Het positieve resultaat is voor een deel te danken aan het Grondbedrijf. Dat heeft voor het eerst in enkele jaren weer verdiend aan de verkoop van grond voor woningbouw en bedrijven.

Dit jaar en de komende jaren verwacht Lelystad opnieuw geld over te houden. Of dat ook echt zo is, hangt voor een groot deel af van de bijdrage uit het Gemeentefonds. In mei komt het kabinet hierover met nieuwe cijfers.

Lelystad moet vanaf 2017 wel jaarlijks vier ton extra uittrekken voor de bijzondere bijstand. Dit komt doordat er meer mensen schuldhulp vragen. Ook kost de huisvesting van statushouders extra geld. Voor beide onkosten rekent de gemeente op extra geld van het het Rijk.

reacties (11)

 • Bart

   

  Het lijkt mij zeer verstandig dat de gemeente dit steekt in subsidie voor de eigenaren van de woningen met asbestdaken. Deze particuliere eigenaren komen voor een onmogelijke situatie te staan

  reageer
 • Eric

   

  De belastingbetaler heeft 5 miljoen teveel betaald Lekystad!

  reageer
 • Dirk2

   

  Direct aflossen op de 455 mio schuld?

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Tja, de asbestdaken, dat is een ander verhaal: er is zeer onvoldoende rijkssubsidie (ridicuul bedrag!), en de gemeente doet het helaas niet veel beter: de wethouder van asbest(d)zaken zal moeten nadenken hoe dit opgelost gaat worden zonder dwang (zoals bij de gasleidingen, dat was een belachelijk optreden), want de eigenaren van deze woningen zijn niet rijk, dat zou de SP moeten weten... Beter was (achteraf gedacht) dat de gemeente geld had gereserveerd voor deze renovaties, want al in 2008 was John en de raad bekend dat er problemen waren en noch het college, noch de meerderheid van de raad heeft maatregelen genomen ('duurt onze tijd wel uit'). En nu staan de eigenaren voor grote investeringen, de wethouder kijkt toe en doet voorlopig niets. Een extra calamiteitenfonds voor eigenaren die deze renovatie van gemiddeld 10.000 E niet kunnen ophoesten lijkt me logisch, evenals renteloze leningen voor dat bedrag (hypotheekrente zit op minder dan 2%).... Leenrente voor gemeenten is 0,2%!

  reageer
 • Sofie

   

  Nee hoor ik vind dat je gelijk heb goede besteding voor de daken met asbest word het eens nutig gebruikt

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Nol

   

  Zie het als een spaarpotje...waarom weer meteen uitgeven?

  reageer
 • KC

   

  En dat met ca. 48.000 inwoners die afhankelijk zijn van de overheid. Doe iets fatsoenlijks aan de thuiszorg en jeugdzorg.

  reageer
 • Ja vind ik wel. Is eigen woning dus eigen verantwoordelijkheid

  reageer
 • Flevowatcher

   

  De besteding van die 5 mio lijkt me helder: 1 miljoen voor de Agora (eenmalig), en 3,5 mio voor het stadshart: opkopen van panden, steun aan noodlijdende winkeliers (kleine zelfstandigen) en stimuleren van nieuwe (innovatieve) winkels en bedrijven... houdt men nog 6 ton over voor extra kosten van uitkeringen (+ de 2,6 mio uit het gemeentefonds). Voorlopig geen reserves oppotten, nu de economie aantrekt gewoon veel investeren, als de motor één keer loopt is het verstandig weer wat te reserveren voor slechtere tijden. Maar zowel de VVD als D66 en de PvdA zullen wel weer eigen prioriteiten hebben, dus wordt het weer in bodemloze putten )vliegveld, Flevokust en dergelijke gestort....

  reageer
 • Joop

   

  Wat een slimme communicatie medewerkers toch. Eerst 6 ton naar agora en q uur later dut bericht.

  reageer
 • Pzaal

   

  Kunnen ze mooi een potje maken voor de asbest daken die dan vervangen worden met zonnepanelen. Of zeg ik nu iets raars?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert