Directeur Agora blijft zitten ondanks financieel debacle

LELYSTAD
Directeur Jan Gras van het Agora Theater in Lelystad blijft aan ondanks het feit dat de instelling in zwaar financieel weer zit. Donderdag werd bekend dat forse maatregelen nodig zijn om de financiële positie te versterken. Zo leent de gemeente het theater zes ton én gaat de subsidie de komende twee jaar omhoog.

De maatregelen zijn een klap in het gezicht van directeur Jan Gras. Hij twijfelde daarom of hij nog wel de juiste man op de juiste plaats is. Maar Gras wil graag door en krijgt voorlopig het vertrouwen van het college van burgemeester en wethouders.

VVD-wethouder Sparreboom verlangt wel maatregelen van de Agora. Daarover wordt nog gesproken. De gemeenteraad moet het financiële steunpakket nog goedkeuren. Het is zeer waarschijnlijk dat tijdens het politieke debat daarover de positie van Jan Gras als theaterdirecteur nog ter sprake komt.

reacties (17)

 • Jeroen

   

  Dat gedoe over salaris van de Agora directeur. Als er iemand zich met hart, ziel, passie en daarnaast vele uren zich inzet voor zijn werk is hij dat wel. Heb hem van een afstandje meegemaakt en was daar altijd onder de indruk van. Absoluut niet het type man die er zit voor het geld. Denk inderdaad ook dat het theater in zijn huidige vorm te groot is voor Lelystad. Om het gebouw multifunctioneler te gebruiken lijkt mij echt de oplossing maar ook de invulling daarvan zal niet makkelijk zijn. Domweg sluiten slaat nergens op. Lelystad staat al als slaapstad aangeschreven kunnen we alsjeblieft ook een klein beetje meer dan dat zijn? Een theater hoort daarbij! En ja dat hoeft geen elitaire bedoeling te zijn maar een gebouw voor alle inwoners.

  reageer
 • lelystedeling

   

  Wie was de vorige wethouder van Cultuur toen ook een en ander met financien plaatsvond. Wie is de huidige wethouder van Financien ? Jaja, dezelfde persoon.

  reageer
 • kustbewoner

   

  Er komt nog meer onheil op de wethouder van Financien af, want Erfgoedcentrum Nieuw Land heeft uitstel gevraagd om de financiele afrekening 2015 t.b.v. de gemeenteraden Urk,Zeewolde,Dronten en Lelystad te kunnen verstrekken.Zie raadsagenda 25 april a.s.

 • Dirk2

   

  Hahaha, PvdA... En maar blijven smijten met ONZE centjes! Geen geld voor sport, ouderen en zorg. Maar WEL voor vriendjes! Bah!

 • Dnz

   

  Het weghalen van kunst haalt het beetje kleur en expressie weg uit een kleurloos en steeds meer kansarm Lelystad waar klagen, uitkeringtrekken en de Aldi hoogtij vieren. Zonder creativiteit en wat meer hoogwaardige voorzieningen zullen steeds meer midden en hogere inkomens verdwijnen en blijven de bovengenoemde klagers over. Juist open houden dus. Als een theater een elitaire hobby is, wat is dan de hobby van de gemiddelde Lelystedeling?

  reageer
 • Frits

   

  Wat een onzin. Ook 2x modaal en hogere komt in overgrote meerderheid nooit in het theater. Ik zelf met mijn prima inkomen ook niet. En wie wel wil, kan ook naar Almere, Amsterdam, Zwolle enzovoorts. De gemiddelde Lelystedeling hangt net als de gemiddelde Nederlander na een dag hard werken en de kinderen verzorgen gewoon een paar uur voor de tv of computerr. Goede kabel-tv en snel internet boeit meer mensen dan een schouwburg of een poppodium. Schaf de subsidie op die hobby's maar af en gebruik dat geld voor iets nuttigs, of verlaag de belasting.

 • Niek

   

  U beschikt niet over een auto?

 • Ron

   

  Man wacht op lekkere vertrekregeling.

  reageer
 • Rob

   

  Wat is het salaris van deze man, volgens mij is hij ook al aardig op leeftijd dus......

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Erik

   

  Ik ben van mening dat een theater geen passende vorm van vermaak is in een stad met het laagste gemiddelde inkomen van Nederland. Een burgermeester en wethouders zouden moeten kijken naar wat hun stad nog moet hebben in plaats van geld over de balk smijten. Dat is zeer onverantwoord omgaan met gemeenschapsgeld.

  reageer
 • Barbara

   

  Een burgemeester,een stel wethouders en aanverwante artikelen willen vooral voor zichzelf nodig zijn. Om die compositie te omlijsten en het publiek te tonen hobbelt OF bij hun publiekelijke activiteiten er wel met een cameraatje achteraan. Van dergelijk vermaak kan de burger dan wat in de krant lezen, daar hebben we helemaal geen theater voor nodig.

 • Barbara

   

  Er komt geen beleid van de grond, dus laat de rijken onder ons een deel aan het theater schenken als men het draaiende wil houden. Zo niet, dan de boel sluiten.

  reageer
 • Frits

   

  Eerst een bericht dat Lelystad zeer veel uitkeringsgerechtigden heeft. Dan het bericht datg de Agora voorde zoveelste keer extra poen moet krijgen. Voor mij geen keuze. Sluiten met die hobby van een elite. Steek het gemeentelijke geld liever in projecten om werk voor lager opgeleiden aan te trekken. Vele tonnen subsidie gemeenschapsgeld per jaar voor 30.000 bezoekers per jaar is lariekoek. Sluit dat oranije gevaarte, en besteedt dat geld nuttiger! Weg met de Agora, kelerehobby van een politieke elite!

  reageer
 • Rinus

   

  Wanbeleid accepteren? Nee toch, weg met zo iemand. Dit kost ons weer geld. Je kan het tenslotte maar 1x uitgeven. Ik ben benieuwd waar het geld wordt weggehaald.

  reageer
 • Barbara

   

  Het Theater staat vanaf dag 1 met haar rug naar de samenleving gekeerd. Zo wil haar theaterminnende bevolking niet worden ontvangen...

  reageer
 • Steven Koestal

   

  Directeur salaris lijkt me heerlijk, ik zou ook blijven !!!

  reageer
 • Dirk2

   

  De vraag is of het Gras te verwijten is? Wellicht is de Agora wel te hoog gegrepen voor deze stad. Feit is dat zeker niet alleen Gras aan te spreken is! Een RvT en college zijn eveneens 1:1 aan te spreken in deze zaak. Een dossier voor de Raad!

  reageer
 • Zomaar een gedachte

   

  Als ik het me goed herinner was dit de man die het Agora theater op de kaart kon zetten. Deze man had zulke goede contacten. Wat is er dan toch gebeurt

  reageer
 • Theaterdokter

   

  Dat is maar weinig subsidie . Bij een theatervoorstelling zijn geen 200 man politie in touw zoals bij een voetbal wedstrijd . Reken maar uit hoeveel gemeenschapsgeld 300 man politie kost voor 1 voetbal wedstrijd .

  reageer
 • Frits

   

  Omgerekend per bezoeker vergt het theater meer subsidie. In het artikel genoemde bedragen komen bovenop de bestaande subsidie. Ik zou zeggen: weg met de subsidie voor de Agora, en politieinzet voetbal doorbelasten in de ticketprijs. Maar als Lelystad geen cent meer insteken in dat elitairev gehobby, zeker niet met zoveel uiitkeringsgerechtigden in de stad. Dat aanpakken heeft meer prioriteit.o

 • Boedel.

   

  Tja, waar het ongemak ook aan ligt, het is wel een luxe om directeur te kunnen blijven van zo'n failliete boedel.

  reageer
 • Oud Lelystedeling

   

  Werd deze man niet met heel veel poeha binnen gehaald? Dit was een man met netwerk en kon hijna toveren. (Misschien zelf op t podium gaan staan)

  reageer
 • lelystedeling

   

  Enige tijd geleden was de huidige direkteur met verlof. Hoeveel heeft de interim directeur gekost ?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert