Gevaarlijke boot al in beeld vóór dood Urker

URK
Het Urker bootje waar de 17-jarige Jan Baarssen met vrienden op zat te drinken voordat hij dood werd aangetroffen in de Urkervaart, stond bekend als levensgevaarlijk. Dat blijkt uit brieven van de Klankbordgroep Jeugd, waar Omroep Flevoland de hand op heeft weten te leggen. De klankbordgroep uitte haar zorgen over de boot bij zowel het college van B en W als de gemeenteraad.

Lijst jeugdhonken
In de klankbordgroep zitten inwoners, organisaties en hulpverleners die zich zorgen maken over drank- en drugsgebruik en over onveilige barren. De klankbordgroep vindt dat daar veel te weinig aan wordt gedaan. Om zelf goed op de hoogte te blijven wordt er een lijst van jeugdhonken bijgehouden.

Tweede brandbrief
De boot, waar de jonge Urker, voor zijn overlijden nog wat dronk, was ook in beeld bij de Klankbordgroep. Na een controle werd de situatie als levensgevaarlijk betiteld, omdat er te veel mensen op een te kleine ruimte samen waren. De klankbordgroep legt geen verband tussen de dood van de jonge Urker, en de controles of het gebrek daaraan door de gemeente. Maar ze koppelt het overlijden van de jongen wel aan problematiek met de jeugdhonken op Urk. Er is daarom deze week opnieuw een brandbrief gestuurd. Dit keer niet alleen aan de gemeente, maar ook aan de Commissaris van de Koning en aan het Minsterie van Volksgezondheid.

Controles
De gemeente Urk zegt dat er vanaf half maart controleurs bij de boot langs zijn geweest, maar dat er toen geen mensen aanwezig waren. Omdat de boten in het kanaal als privé-terrein worden beschouwd, konden de controleurs de situatie alleen vanaf de wal bekijken. Binnenkort gaat het college van B en W met de klankbordgroep om tafel.

reacties (18)

 • Dirk

   

  Laten ze Geert Post verplicht afzetten bij de SGP. Deze wethouder is de SGP onwaardig.

  reageer
 • Dirk

   

  Laten ze Geert Post verplicht afzetten bij de SGP. Deze wethouder is de SGP onwaardig.

  reageer
 • abdoel

   

  Was ook luidruchtig feest,en rond kwart over 12 werd er ook vreselijkgebruld

  reageer
 • ik

   

  In mijn tijd had je het jeugd gebouw waar je elke dag zat,en in het weekend had je soos.Verder was er totaal niets.Op een gegeven momentmocht je er meer in als je 16 was.Dus verdaagde maar het café in,en op een gegeven moment zit je van donderdag tot zondag aan gemiddeld 3 kratten bier.Nu af toe 1tje gelukkig. Maar als ik de generatie van toen nu zie,voor de kost,na de kost,s avonds nog ff. Al zo vaak gezegd is gewoon geen zak te doen op urk,al jaren mekkeren over palenscherm,buitendijkse haven ,hakvoort en woord,en nu weer gezeik over vissorteerders.Word hoog tijd dat dat multifunctionele gebouw er komt,een snel. Met spellen,zithoek voor een kaartje te leggen,bowlen,karten,bios. Nee geen flikker te doen hier,dus dat drank en drugs probleem word net zo erg als in vroomshoop dat ze vanaf hun 12 verslaafd zullen worden.

  reageer
 • Anna

   

  Niet elke urker drinkt hoor ik ben 17 en mijn vrienden en ik hebben het elke week keigezellig zonder een druppel alcohol, onze ouders hebben hier niets mee te maken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Eric

   

  Misschien moeten ze eens op zaterdagavond controleren Ipv dinsdagochtend?

  reageer
 • Paulus

   

  Hoelang durft Geert Post nog te blijven zitten? Allemaal een beetje dubbel. De wethouder zijn zoon is ook niet vies van een illegale jeugdhonk.

  reageer
 • Harry

   

  Ik vraag me af of er uberhaupt autopsie is gedaan op wat er zich precies in het bloed van deze jongen bevond. Hij is op een vreemde plek gevonden, weg van de boot en de brug overgang. Nadat hij bij zijn vrienden wegging om half 11, als eerste, volgens zijn vrienden was hij "druk" en had hij teveel gedronken.. Hierna is hij gezien op het bruiloftsfeest 100 meter verderop. Hier staat hij nog op een filmpje op iemands telefoon zoals werd gezegd. Dan moet het dus op dit punt verkeerd zijn gegaan..?! (hiervoor natuurlijk ook al door de alcohol voor minderjarigen) Als er bijvoorbeeld stoffen van verdovende middelen in zijn bloed worden aangetroffen is dit niet het bewijs dat hij zelf een gebruiker is maar dat is ook een mogelijkheid dat dit door iemand in zijn drinken aldaar is gegooid en dat er nog een mogelijke dader rondloopt. Daarom is het belangrijk om dit uit te sluiten en een bloedonderzoek te doen !!! Wat wordt hiermee gedaan ? of willen ze dit daar op Urk niet weten ??? Als gemeente en politie zijnde wilde ik dit zeker willen weten en uit kunnen sluiten !!! Anders zit je echt met de kop in het zand..!

  reageer
 • .\/\/. 2.0

   

  Hallo, wat een aannames allemaal. Een opmerking als "of willen ze dat op Urk niet weten" geeft aan dat je het zelf niet snapt. De politie doet onderzoek en samen met OM bekijken ze of er extra onderzoek nodig is. Daar gaat "Urk" niet over. De tragische afloop is voor de familie en het OM duidelijk. Daar heeft iemand anders niets mee nodig. Stop met roeren en laat de familie met rust.

 • Juist

   

  Klankbordgroep urk (horeca ondernemers) misbruiken de dood van deze jongen om de jeugdhonken te kunne sluiten en er zelf beter van te worden

  reageer
 • Klaas

   

  Dan ben je (on)juist geinformeerd of weet je niet goed wie Klankbordgroep Jeugd vertegenwoordigen. Daar is de horeca slechts een klein onderdeel van. Het bestuur bestaat uit vele zelfstandige stichtingen en verenigingen die bezorgd zijn om de jeugd op Urk. Dus zoek hier maar contact mee als je denkt dat je iets kunt betekenen voor de jeugd op Urk.

 • An

   

  En wie wordt er dan beter van de drankketen/jeugdhonken? De jeugd? Waarom nemen de eigenaren van die keten of de grond waarop die dingen staan hun verantwoording niet?

 • Jaap

   

  Moet het college van burgemeester en wethouders niet handhaven? Deze klankbordgroep doel heel veel goed werk, maar wethouder Post doet niets. Wanneer neemt de CU zijn verantwoordelijkheid. De CU is mij erg tegengevallen.

  reageer
 • KC

   

  Dat hebben Hakvoort en Woord wel gedaan, maar het college houdt letterlijk de boot af.

 • S. de Liefde

   

  In dit soort trieste situaties wordt (bijna) altijd een schuldige (factor) gezocht. En dat is uiteraard (bijna) nooit de overledene zelf. Zelfs niet als deze teveel heeft gedronken, dronken achter het stuur zit of door de omgeving zwalkt.. Jongeren horen de waarschuwingen over de gevolgen van teveel alcohol. Als ze zich daar niets van aantrekken, dan kunnen de gevolgen beroerd zijn, dat blijkt ieder weekend opnieuw in NL. Ik ken er genoeg die niet drinken, omdat ze dat niet willen: het is ongezond, stom en je grenzen vervagen. Dit zijn jongelui van ca 16/17 jaar, die gewoon hun gezonde verstand gebruiken. In dit soort situaties over schuld praten voegt niets toe, er is een jonge knul overleden, dat is al erg genoeg. Alleen, als iemand stomdronken over straat zwalkt (aldus zijn vrienden op tv), te water raakt en overlijdt, geef dan in ieder geval niet een derde (overheid, gemeente, de Heere -heeft op zijn tijd en wijze weggenomen...-, ouders, dominee of wie/wat dan ook) de schuld van dit trieste gebeuren.

  reageer
 • Jerry

   

  Het is al jaren bekend dat er in illegale horeca keten heel veel wordt gedronken door meer en minderjarigen. Dat er nu een slachtoffer te betreuren valt is direct de schuld van degenen die de drank en horeca wet zouden moeten handhaven en dat hebben nagelaten. Laakbaar handelen is wel het minste wat in me opkomt.

  reageer
 • Antje Ha

   

  De bron van het probleem is het drinkgedrag van de lokale jeugd, het normaal vinden daarvan door de ouderen en de gebrekkige handhaving. Vele gemeentes hebben helemaal geen zuipketen.

  reageer
 • Almeerder

   

  Bob, ik ben het helemaal met je eens. Er is al jaren heel iets erg mis met de jeugd op Urk maar zolang iedereen in de bijbel blijft kijken ipv naar hun eigen kinderen, zal dit niet veranderen. Sla dicht dat boek en ga voor de kinderen ipv de dominee met zijn angstcultuut

  reageer
 • Tdb

   

  moeten we het anders even over de probleemjongeren in Almere hebben? Dan zijn we volgende week nog niet klaar. Elke dag word er een buschauffeur gemolesteerd, overvallen. Dealers op elke hoek vd straat. Laat me niet lachen.

 • .\/\/. 2.0

   

  Iedereen roept hier maar wat, ik zie en lees uitgaansproblemen. Die komen in elk dorp of stad voor. Het staat wel vast dat er meer gecontroleerd moet worden en met name de handhaving mag strenger.

 • Rob

   

  Zal allemaal wel met dat bootje maar 1 ding staat als een paal boven water er is grondig wat mis met een deel van de Urker jeugd. Daarvan moeten denk ik de ouders zich in de 1e plaats maar eens ernstig rekenschap van gaan nemen want daar ligt de verantwoordelijkheid op de 1e plaats en dan komt de rest

  reageer
 • ron

   

  Dat daar te veel gedronken wordt is wel duidelijk maar ook de rotzooi is een probleem ..elke maandagmorgen is her slalommen tussen het gkas wat overal wordt kapot gegooid

  reageer
 • Jan

   

  Kijk maar eens op een vrijdag avond zaterdag avond of zondag avond bij mensen in het oude dorp naar binnen dan wordt veel alcohol gedronken geschreeuwd gevloekt enzovoort. Zaterdag moet je gewoon je hart vasthouden in het oude dorp dronken jeugd overal, ik rij liever 3 wijken om. Auto's worden heel veel de laatste tijd bekrast dingen worden vernield bij heel veel mensen in de tuin. Politie Urk aanwezig laat me niet lachen die zijn toch met weekend? En dit zijn kinderen van jonge leeftijd.

 • ronald

   

  Drijvende illegale jeugdhonken zijn die er ook al ,iedereen spreekt mekaar tegen op urk volgens mij .gemeente weet natuurlijk van niets ,maar de klankbordgroep weet het wel .wie spreekt de waarheid nu.

  reageer
 • Leendert

   

  Een nare streek wordt hier uitgevoerd door de klankbordgroep! Als je vindt dat het een levensgevaarlijke situatie is ga je toch geen brieven schrijven, maar neem je zelf gerichte actie! Ik heb mijn buurjongetje van 3 ook eens bij de vaart weggeplukt, had ik het eerst moeten aankaarten bij zijn ouders? Nee hier slaat de klankbordgroep volledig de plank mis en zij zijn mijn inziens mede verantwoordelijk voor dit vreselijke ongeluk!

  reageer
 • .\/\/.

   

  O wat is het fijn om iemand de schuld te kunnen geven.

 • kees d.

   

  Volgens mij heb je het bericht niet goed gelezen. Het gaat hier om het feit dat er te veel jongeren in dat bootje plaatsnemen waardoor het bootje zou kunnen zinken. En ja een alle open wateren zijn gevaarlijk voor kinderen die niet kunnen zwemmen maar dat heeft hier helemaal niets mee te maken.

 • Ditrk Zaan

   

  Dwaas geklets. Als je zuipende jeugd zo zou benaderen word je gewoon in elkaar getimmerd. Het zijn geen kleine kinderen bij de waterkant.

 • Jond

   

  Deze opmerking slaat nergens op! Wat voor rechten heeft een klankbordgroep? Nou: niet meer dan iedere andere burger. als een klankbordgroep aktie onderneemt zijn ze zélf strafbaar, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert