Visfraudezaak: Zitting voorbij, 6 juni uitspraak

URK • Vr 22 april 2016 | 16:08 • Vrijdag 22 april 2016 | 16:08
Het gerechtshof in Leeuwarden doet op 6 juni uitspraak in de visfraudezaak tegen vijf Urker visbedrijven. De afgelopen dagen stonden de bedrijven samen met nog vijf personen terecht voor fraude met Noordzeeschol. Er werden in totaal boetes van ruim twee ton geëist en de Urkers hangt een werkstraf boven het hoofd.

Het Openbaar Ministerie spreekt van een megazaak tegen de Urkers. Het OM is ervan overtuigd dat de visbedrijven tussen 2005 en 2008 stelselmatig goedkopere vissoorten hebben verkocht als Noordzeeschol. De Urkers ontkennen dat. De rechtbank sprak hen in 2013 vrij, maar het OM ging in beroep.

Het OM vindt dat de consument bedot wordt. "De consument betaalt voor iets dat hij niet krijgt. Als het quotum Noordzeeschol beperkt is, zoeken deze verdachten creatieve wegen om toch de omzet te kunnen behouden. De bedrijven hebben vermoedelijk tonnen verdiend met het omkatten van de vis. Ook hebben de verdachten door de fraude schade toegebracht aan de goede naam van Nederland als vis exporterend land."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel