Almere loopt achter met huisvesten statushouders

ALMERE
De gemeente Almere heeft een grote achterstand in het huisvesten van statushouders. Dit zijn asielzoekers die in Nederland mogen blijven. Almere moet voor eind dit jaar bijna 700 statushouders aan woonruimte helpen. Voor nog geen honderd mensen is dat tot nu toe geregeld.

In 2015 lukte het de gemeente om slechts 233 statushouders aan woonruimte te helpen. Hierdoor ontstond een achterstand van 181. Dit jaar moet er voor nog eens 499 extra mensen woonruimte worden gevonden.

Om de achterstand weg te werken heeft de gemeente afspraken gemaakt met de woningcorporaties over het toewijzen van woningen. Zo wordt het matchingsproces verbeterd. Ook gaan corporaties het aanbod van huurwoningen vergroten door te koop staande woningen weer te verhuren. Tevens wil de gemeente een pilot starten waarbij statushouders die elkaar niet kennen samen worden opgevangen.

Daarnaast heeft de gemeente het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) gevraagd om vooral gezinnen naar Almere te sturen. Elk gezinslid telt als een statushouder en door gezinnen te huisvesten haalt de gemeente haar doelstelling sneller. Onduidelijk is of het COA hier aan mee wil werken.

De gemeente Almere verwacht dat er dit jaar 400 nieuwe, goedkope huurwoningen worden opgeleverd. Deze zijn in eerste instantie niet specifiek bedoeld voor statushouders. Mochten de nieuwe plannen van de gemeente niet werken dan komen deze huizen alsnog beschikbaar voor het huisvesten van statushouders.

reacties (19)

 • Jacob

   

  Een uitvloeisel van "moreel leiderschap", tegenwoordig een award waard. Echter veel bedreigender voor de oorspronkelijke be- en inwoners dan "a-moreel leiderschap".

  reageer
 • Kriimel

   

  Mijn zoon maar wachten al 8 jaar op een eensgezinswoning. Woont nu in een driekamerflat met zijn vijven.voor duurdere sociale huurwoningen wordt hij afgewezen met de smoes je verdient te weinig.Straks mag er wel een statushouders in want ze moeten van Den Haag de woningen aan hen geven.Conclusie meneer wacht nog maar een paar jaar u bent voorlopig niet aan de beurt.

  reageer
 • Jan

   

  Je kunt ook ergens anders proberen woonruimte te krijgen. Iets met rust van het platteland

 • Pzaal

   

  Natuurlijk. Jarenlang kan er niks gebouwd worden en nu wordt het ene naar de andere bouw project uit de grond gestampt. Voor een paar geluks zoekers en krijgenn nog voorrang ook.

  reageer
 • frits

   

  laat deze gemeente eerst maar eens zorgen dat de eigen inwoners die een woning nodig hebben eerst een woning krijgen , en die gelukzoekers die een woning willen gewoon achter in de rij aansluiten en op jullie beurt wachten die wact tijd is al ruim 8 jaar dus gewoon geduld eerst de eigen mensen helpen aan een woning

  reageer
 • J.C. Moes.

   

  Hoe is het toch mogelijk he? Woning tekort in Nederland, sinds wanneer is dat dan? (cynisch) J.C.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dr.Jake

   

  De gemeente zit dus al stiekem te lonken naar die 400 nieuwe goedkope huurwoningen waardoor de nl-burger weer kan fluiten naar een woning en naar zijn centen want een (goedkope!) woning zit er voor hem niet meer in. Dit verhaal is gelancerrd als alibi/smoesje om toch die 400 woningen later 'in beslag' te nemen voor die 'gelukszoekers'. En de COA grotendeels de schuld te geven.

  reageer
 • 036

   

  Er zijn sowieso al te weinig sociale huurwoningen, daarnaast krijgen stichtingen zoals triade en anderen ook woningen toegewezen voor cliënten, gewone urgentie bestaat niet meer, zo wordt het voor de gewone almeerder erg lastig! In een groeistad wachttijd van minimaal 6 jaar is toch belachelijk, er worden vooral koopwoningen gebouwd, die je niet kan kopen als je alleenstaand bent, er zijn heel wat sociale huurwoningen in de verkoop gegaan. Nu is er een groot tekort.

  reageer
 • Annoniem

   

  Schandelig!!! Je zou maar jaren op een woning wachten. PVV moet hier wat van vinden.

  reageer
 • Henk

   

  Volgens mij is het krijgen van een huurwoning in Almere sowieso een probleem. Tenzij je in staat bent om absurd hoge huurprijzen te kunnen betalen. Gemeente Almere doet niets voor mensen die in aanmerking komen voor sociale huurwoningen. Tja, als dan asielzoekers voorrang krijgen, dan komt de onvrede uit de samenleving naar boven. Misschien moet die Herrema zich eens wat drukker maken over deze problematiek i.p.v. zich te profileren met dat fiasco genaamd Floriade.

  reageer
 • Cirefrin

   

  Geen probleem houden zo. Vooral geen ver dere actie uitzetten.

  reageer
 • 13xx

   

  .....of zijn er gewoon te weinig goedkope huurwoningen.

  reageer
 • schandalig

   

  Schandalig zoals gewoonlijk wordt de Nederlander achtergesteld. en gaan vele gelukszoekers hun voor in het verkrijgen van een huis. wij staan jaren op een wachtlijst achteraan sluiten dus niet voordringen. mijn kinderen kunnen geen huis krijgen in Almere waarom de nieuwkomers wel zet ze maar in hutje.444051

  reageer
 • wimjc

   

  Containerwoningen en omgebouwde kantoren zijn toch iets heel anders dan nieuwe sociale huurwoningen.Er zijn alleen nog leuke dingen voor niet nederlanders. Soms vraag ik mij af door wie die politici eigenlijk gekozen zijn.Wat een arrogantie!

  reageer
 • Jop

   

  Nieuwe huizen voor statushouders! Ongelooflijk......en toch worden deze mensen niet voorgetrokken op het Nederlands volk. Ik wil ook wel een nieuw klein goedkoop huurhuis met subsidie. Niet raar dat deze gelukzoekers naar Nederland komen....hier krijg je alles! De belastingbetaler mag alleen dokken.

  reageer
 • Car

   

  Echt schandalig dat deze gelukzoekers voorrang krijgen. Mijn zoon wil al jaren graag een huisje met zijn vriendin in Almere. Ik dacht dat de politiek deze regel had afgeschaft blijkbaar toch niet. Bedankt Rutte!

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Wellicht kunnen ze tijdelijk ondergebracht worden bij landgenoten die hier al een huis gekregen hebben.

  reageer
 • Quis Quantum

   

  Onder het motto " het kan niet in Almere " moet de gemeente weigeren nog langer statushouders een plek te geven. Als de wachtlijst voor Almeerders is weggewerkt dan komt er weer ruimte voor andere woningzoekenden.

  reageer
 • Arno

   

  Misschien ben ik niet goed maar waarom moeten die gasten een huis krijgen. Stop ze in kamers zoals zovelen anderen. Is dat niet goed genoeg voor ze!! Ik ken velen die ook een woning nodig hebben zelfs om medische redenen maar vergeet het maar. U heeft toch onderdak wacht maar tot u aan de beurt bent. En dan vind men het gek dat mensen zich gaan keren tegen dit hele beleid. Wie heeft dat toch ooit verzonnen om hun huizen te geven en eigen volk laten creperen want die gasten gaan echt nooit meer terug hoor

  reageer
 • Danny

   

  Dus zitten ze straks allemaal in 1 wijk en iedereen weet daar van komt. En jongeren die een huis zoeken kunnen straks geen huis meer krijgen want een hypotheek krijgen ze ook al niet.

  reageer
 • J.C. Moes.

   

  Behoorlijk, helaas bewezen juist, maar; Je zou het al moeten weten inmiddels, 'Danny' Van herhalingen leert men pas met 'De wetenschap van, .." LATER! J.C.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert