Alle Almeerse statushouders hebben dit jaar huis

ALMERE
De gemeente Almere heeft voor het einde van dit jaar de achterstand in het huisvesten van statushouders weggewerkt. Volgens wethouder Tjeerd Herrema is een pakket aan maatregelen samengesteld die dit mogelijk maakt. Statushouders zijn asielzoekers die in Nederland mogen blijven.

In totaal moet woonruimte gevonden worden voor bijna 700 statushouders. Het bijbouwen van goedkope en betaalbare huizen is de belangrijkste maatregel. In de komende jaren worden ruim 1200 van dit soort woningen gebouwd, waarvan er inmiddels 274 zijn gerealiseerd.

Ook zijn afspraken met woningcorporaties gemaakt. Zij halen huizen die nu nog te koop staan van de markt zodat ze weer verhuurd kunnen worden. Daarnaast heeft de gemeente het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) gevraagd om vooral gezinnen naar Almere te sturen. Elk gezinslid telt als een statushouder en door gezinnen te huisvesten haalt de gemeente haar doelstelling sneller. Het COA heeft inmiddels aangegeven hier aan mee te willen werken.

reacties (26)

 • Johan de Leeuw

   

  Ik vind het wel belangrijk dat Herrema duidelijk aan geeft dat de kop op dit nieuws de lading niet geheel dekt. Dat maakt sommige reacties wat zwakjes. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook even van die kop schrok. Maar zo zie je maar. Soms moet je niet gelijk op de bok maar eerst even afwachten. Op mijn beurt zeg ik, ok wethouder. Een goed begin. Het lijkt er op dat u meer daadkracht en inzicht toont als uw voorgangers. Dat heeft Almere nodig. Denk alleen nog eens goed na over die Floriade. Daar kan Almere ook wel wat daadkracht gebruiken.

  reageer
 • Jaap

   

  Dan hebben on ze statushouders een huis van onze belastingcenten. Zijn net in Nederland maar krijgen met voorrang alle toeslagen die er maar zijn...ook van onze belastingcenten. Maar aan een kaal huis hebben die mensen niets dus inrichten. Wie gaat die kosten dragen? U raadt het al......ook de belastingbetaler. Het is werkelijk schandalig!

  reageer
 • Willem D

   

  Als je Spreek met de overheid vraag dan een tolk zeg dat je ze niet verstaat kom je hoger op de lijst

  reageer
 • Jacob

   

  Derhalve beste brave burgers, u weet wat u in 2017 en 2018 te doen staat om aan deze bedenkelijke praktijken een einde te maken.

  reageer
 • Marcel

   

  Het is toch te gek voor woorden Dat mensen die al jaren op een woning wachten nu zo opzij worden geschoven

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Cirefrin

   

  En wat doet onze wethouder voor alle burgers Almere die jaren op de wachtlijst staan als woningzoekende? Waar zijn onze rechten?

  reageer
 • Pzaal

   

  Natuurlijk en de woning zoekende Almeerders mogen lekker barsten.

  reageer
 • Frits1

   

  Natuurlijk moeten die mensen een onderdak, maar kennissen van mij, een stel van ca.30 jr met 1 kind woont nog steeds (4 jr)in bij ouders in afwachting van een betaalbare huurwoning, los deze problemen dan ook op Herrema!! Ach en die statushouders kun je nog wel even zoet houden in een bescheiden opvang als azc of anderszins, bijvoorbeeld met een gratis scooter of klein autootje, Tip: de meesten hebben al een of meerdere iPhones.

  reageer
 • Rich

   

  En wij Nederlanders moeten 9 jaar wachten op een woning.

  reageer
 • Klokkeluider

   

  Tjeerd Herrema krijgt een hele vette bonus van het COA als hem dit lukt.

  reageer
 • Student

   

  Helaas ben ik straks met een HBO diploma voor Almere niets waard. Sta inmiddels al 5 jaar op 'de lijst', maar moet noodgedwongen in een andere stad belasting gaan betalen. Het is niet erg dat deze vluchtelingen een woning nodig hebben, dat verdienen ze. Waarom kan de gemeente NU wel voor extra woningen zorgen, maar niet als de eigen inwoners het nodig hebben? Gelukkig wordt binnenkort de Floriade gecanceld en komt de aankondiging dat dat gebied wordt gebruikt sociale huurwoningen. Nu alleen nog even de kritische gedachte van de Raad van State over dat voorstel doorbreken.

  reageer
 • Jessica

   

  Mensen, wat een haatklaag weer hier. Natuurlijk zijn er te weinig betaalbare huurwoningen. Dat is de regering en de woningcorporaties te verwijten. Maar de reageerders hier en vrijwel alle Almeerders hebben gewoon een dak boven ons hoofd. Misschien niet helemaal naar onze zin, maar we zitten droog. En laten we wel zijn: statushouders zijn mensen waarvan is vastgesteld dat ze terecht hierheen zijn gevlucht. Dat zijn mensen zonder dak boven hun hoofd.

  reageer
 • Arno

   

  Dat neemt nog steeds niet weg dat ze met alles voorrang krijgen. Waarom niet gewoon op kamers wonen zoals zovelen andere Almeerders. Nee dat os niet goed genoeg en wij kunnen creperen gek he dat men het zat word

 • Jan

   

  Mijn zoon wacht al 5 jaar op een huurwoning. Elke keer zegt PvdA we gaan betaalbare woningen bouwen. Al jaren zitten ze aan de knoppen in Almere. Maar denk eerder aan hun zelf. Doe eens wat wethouder dan je alleen inzetten voor die flopiade hoeveel woningen kan je bouwen voor 90 miljoen. En hoe lang ontvang de huur over deze woningen. Is naar mijn mening beter waar voor je geld.

  reageer
 • frits

   

  de gemeente gaat eerst maar eens de eigen inwoners die een woning nodig hebben helpen , en als er dan nog wat over is de gelukzoeker helpen en anders bieden ze ze maar een dubbelwandige doos aan onder een brug bij de a6

  reageer
 • jo jo

   

  700 statushouders.. Pff, en al die andere (al jaren wachtende) Nederlanders? Geen wonder dat er irritaties ontstaan..

  reageer
 • As

   

  Ja statushouders zijn belangrijker dan de woningzoekenden die al jaren in Almere wonen en keurig belasting betalen. Als je een woning zoekt kan je het beste in een roeiboot stappen, je paspoort overboord gooien ergens in een Zuid-Europees land aan land stappen en zeggen dat graag een ingerichte woning wil, succes verzekerd en dat gaat een stuk sneller want de Nederlandse politici laat de Nederlandse woningzoekenden het liefst dood vallen.

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  Het is kan zo simpel zijn. Stuur de mensen die niet slagen voor het inburgeringsexamen het land uit, want die willen geen deel uitmaken van onze samenleving. Dan komen er genoeg woningen vrij, probleem opgelost. Nee ik stem geen PVV, ben wel eerlijk en rechtvaardig.

  reageer
 • Willem D

   

  Dat krijg je as je stemt op de verkeerde partij .dan kan eigenvolk in de grond zakken

  reageer
 • Dirk2

   

  De heer Herrema schudt ze weer zo uit de mouw, de een na de ander! TIP 1: EENVOUDIGE WONINGEN OP HET FLOPRIADE TERREIN, maar dan alleen daar waar er geen anderen kwaad gedaan worden! TIP 2: Ophouden met de PvdA propaganda en gewoon de tekortkomingen toegeven, portefeuille direct teruggeven.

  reageer
 • mindseye

   

  hier komen op een gegeven moment grote problemen van. je kan de echte burger niet naar achter blijven duwen ,op alle gebieden. die asielzoekers komen hier met niets en hebben meer dan de burger . wat zegt deze wethouder en alle andere wethouders die dit maar blijven doen over,hoe gaat dat in de toekomst ,wie gaat het allemaal betalen en zo kan ik nog wel een a4 of 1000 vol maken met vragen waar blijkbaar alleen de burger bij stilstaat of aan denkt. maar ga vooral zo door want in mijn optiek sturen ze aan op een burgeroorlog.

  reageer
 • Tjeerd Herrema

   

  Helaas zet OF een onjuiste kop op het artikel De komende jaren worden grote aantallen goedkope en betaalbare huurwoningen in de stad gebouwd. Dit om tegemoet te komen aan de grote vraag naar deze woningen van een breed scala aan -voor Almere veelal nieuwe- doelgroepen: Almeerse jongeren, de toenemende uitstroom vanuit de zorg, de instroom van vluchtelingen, studenten en ouderen. Wethouder Tjeerd Herrema: ,,Voor het eerst in jaren stijgt het aandeel betaalbare en sociale huur weer in Almere. En dat is essentieel. Voor alle oude én nieuwe Almeerders met een kleine beurs." Op dit moment zijn er concrete plannen voor 1.261 goedkope en betaalbare woningen, waarvan er al 274 zijn gerealiseerd. Daarnaast zijn er plannen in de maak voor nog eens duizend sociale huurwoningen met een lage tot zeer lage huur.

  reageer
 • Hannes

   

  Tjeerd Herrema, Voor het eerst in jaren, mag ik daar uit concluderen, dat de politiek al jaren hebben gefaald dat de woningbouwverenigingen hun huurhuizen maar lukraak hebben kunnen verkopen.. Dat de prijzen al jaren de woningmarkt onnodig hebben opgedreven. Ten kosten van onderhoud voor de bestaande huurwoningen. Hopelijk dat U het ook goed heeft ingezien dat de werksystematiek ( "en dat heeft niets met de crisis te maken" ) hoe er in het verleden met de woningbouw is omgegaan.. "Het enige wat ik U langs deze weg wil meegeven wat de Foriade/ Woonwijk betreft, dat een goed Regisseur op het juiste moment zijn programma weet om te gooien"!!. Dat zal voor velen dan een opluchting zijn, om de toekomst in te gaan met een bijna gegarandeerde Woonwelzijn!!. " Nogmaals zie het vogeleiland als een luchtfilter van het Weerwater en voor Almere Stad en omgeving.!!. Want duizenden bollen in de grond daar red je de Floriade voor een halfjaar ook niet mee, komen ze uit, dan verwelken deze ook weer en dat ook binnen een halfjaar.. Spaar de Miljoenen dan maar uit voor een gezonde duurzame sociale woningbouw!!!... Veel succes met de zo belangrijkste eerste levensbehoeften!!!... Wat bewust in het verleden in een verdomhoek is gedrukt.!!! Groet Hannes

 • Jan

   

  Een verhaal dat ongeloofwaardig overkomt. Ten eerste moet men dus 700 zogenaamde statushouders voorzien van een woning. En dat is op zeer korte termijn. Ten tweede wordt er gesproken over het bouwen van dit soort woningen over meerdere jaren. En in die tussentijd is het aantal statushouders, wat een ongelofelijk rotwoord om steeds te moeten horen, alweer enorm gestegen, dus raden waar de woningen die overblijven daarvan naar toe gaan. Echt niet naar de autochtone bevolking, daar heeft nog nooit iemand de laatste jaren een stap harder voor gelopen, gezien de wachttijden. Dus hou nu maar op met die mooie sprookjesverhalen. Ziekmakend! Voor al die gelukszoekers kan het gewoon niet op. Was het pas geleden niet, dat een of ander Palestijns joch een compete eengezinswoning kreeg?

 • Jans

   

  En degene die al jaren ingeschreven staan die mogen verrekken ? Neem aan dat de woningcoöperatie het inschrijfgeld terug betaald aan de mensen vanwege deze oneerlijke voortrekkerij ?

  reageer
 • Wolfert Woudbuffel

   

  Gaat Herrema er ook voor zorgen dat dit jaar alle Almeerders op de wachtlijst voor een woning ook een woning krijgen? Of laat hij deze mensen aan hun lot over? Zou wel een typische PvdA actie zijn.

  reageer
 • Kriimel

   

  Dan wordt mijn zoon ook maar statushouder dan krijgt hij na 8 jaar wachten ook een eengezinswoning met zijn gezin. Dan kan die driekamerflat aan statushouders gegeven worden.na 8 jaar kunnen ze ook misschien een eengezinswoning krijgen.Maar netjes op een wachtlijst bij woningnet net als ieder ander.

  reageer
 • Vaan

   

  Mag ik ook een huis ? Woon al 32 jaar in almere... Enige wat ik hoor is , nee sorry u bent nog niet aan de beurt

  reageer
 • peteratea

   

  Haha, dit draait uit op het faillissement van de gemeente Almere. Maar wat maakt het uit. Ik hoor het gekreun en gesteun over een sluitende begroting al in de verte aankomen,.... Zielig ook voor al die autochtone Almeerders die zo vanzelf naar de achterste regionen op de wachtlijst worden gedirigeerd.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert