Nieuwe scholen kosten 24 tot 55 miljoen

LELYSTAD
Afhankelijk van welk scenario wordt gekozen, gaat de huisvesting van de twee nieuwe onderwijsclusters in Lelystad tussen de 24 en 55,5 miljoen euro kosten. Dat blijkt uit de plannen die de Stichting Voortgezet Onderwijs Lelystad (SVOL) aan de gemeente heeft voorgelegd.

De SVOL wil de drie bestaande scholengemeenschappen SGL, Rietlanden en Arcus vanaf 2018 laten opgaan in twee clusterscholen. De ene is voor vmbo, de andere voor havo/vwo. De gemeente moet beslissen over de huisvesting.

De goedkoopste optie is de huidige scholen te handhaven en de bestaande gebouwen voor 24 miljoen beperkt op te knappen. Een uitgebreidere renovatie op twee of drie locaties kost 50 miljoen. De bouw van twee nieuwe moderne scholen kost 55 miljoen.

De gemeenteraad heeft onlangs achter gesloten deuren over de scenario's gesproken. Later dit jaar komt het college van b en w met een voorstel. Voor de huisvesting is eerder al 18 miljoen gereserveerd.

reacties (9)

 • mz

   

  Al met al is het idee van de SVOL om te kiezen voor een VMBO- en een HAVO/VWO campus voor een stad als Lelystad geen goed idee. Het draagt bij aan de toename van maatschappelijke verschillen tussen arm en rijk en hoog- en laagopgeleid. In tegenstelling tot in andere steden, waar het onderwijs ook op deze manier ingericht is, valt er in Lelystad niks te kiezen; je gaat of naar de ene, of naar de andere campus, en daardoor wordt er al vroeg bepaald hoe je toekomst er uit komt te zien. Uiteindelijk zullen veel ouders voor onderwijs kiezen in Almere, Dronten, Harderwijk en Zwolle.

  reageer
 • mz

   

  Nieuwbouw is noodzakelijk om de kwaliteit van voortgezet onderwijs te garanderen. Daarnaast van groot belang,omdat steeds meer ouders er voor kiezen hun kind onderwijs te laten volgen in Dronten, Harderwijk en Zwolle. De Lelystadse bevolking heeft zo langzamerhand recht op duidelijkheid van zowel de SVOL als de gemeente met betrekking tot de nabije toekomst. Nieuwbouw lijkt op voorhand vrijwel uitgesloten, aangezien men heeft aangekondigd in augustus 2018 te willen starten met die twee clusters. Ondertussen is de gemeente er nog steeds niet uit!

  reageer
 • Dnz

   

  Gezien de staat van de gebouwen is het opknappen niet goedkoop, maar duurkoop. De drie scholen zijn op alle fronten af. Ook al zou je willen opknappen is er zo ongelooflijk veel op te knappen en te verbouwen dat nieuwbouw uiteindelijk slimmer is. Voorbeeld: indelingen van de scholen zijn gericht op de jaren 80, SGL is lek dat de rekening voor het verwarmen werkelijk sky-high is en kijk je naar het VMBO cluster is er geen school die een bij de tijds breed VMBO kan leveren met deze gebouwen. De gemeente verantwoordelijk voor huisvesting en heeft daar ook voor moeten sparen... Over de brug komen nu.

  reageer
 • Dick

   

  U onderbouwd uw antwoord niet?

 • Bas

   

  Misschien in het Computer Uitwijk Centrum dat sinds kort leeg staat?

  reageer
 • Rinus

   

  Hoe groter de school, hoe dikker het salaris van de directeur. Blijft geen keus meer over, 1 grote school is massa en 2deling. Leer van de leerfabrieken in Nederland.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frits

   

  Beperkt opknappen: klinkt leuk, maar dan moet er over 10 jaar zeker alsnog dure nieuwbouw komen. Kies gewoon voor twee nieuwe locaties, maar dat hoeft echt geen 55 miljoen te kosten. Misschien valt er van de leegstaande rijksgebouwen bij de Schepenen iets moois te maken.

  reageer
 • W ijkbewoner

   

  Er kom gewoon nieuwbouw wand er moet straks iemand zich op de borst kunnen tikken En dit gaat geen 50 maar 100 miljoen kosten nog nooit een ambtenaar gezien die kon rekenen

  reageer
 • Frits

   

  Ambtenaren wel, politici die willen scoren niet.

 • Hendrik...

   

  Waarom nu weer nieuw bouwen? O, ik snap het al, de Arcus staat op dure grond, dus die moet waarschijnlijk verdwijnen. En de SGL staat op een locatie waar al wat anders gepland was, dacht ik. Tsja, lastig hoor met zoveel leegstand...

  reageer
 • Tries

   

  Ik ben ook zomaar bang dat de arcus het veld moet ruimen. Erg jammer dat er straks 2 hele grote scholen komen. Grote fabrieken. ... terwijl de arcus heel gemoedelijk aandoet. . We gaan het wel weer zien. .. de burger heeft geen inspraak. ..

 • Dirk2

   

  Er staat voldoende leeg in deze stad om lean & zeer functioneel als schoolgebouw in te richten. Daar is geen nieuwbouw of grootscheepse renovatie voor nodig! Er zijn genoeg "goede" voorbeelden in den lande en de landen om ons heen. Een beetje af van de luxe en status, terug naar de kern: GOED ONDERWIJS!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert