Man weigert lintje in Dronten

DRONTEN
Een man uit Swifterbant heeft dinsdag een koninklijke onderscheiding geweigerd. Hij zou worden verrast voor zijn vrijwilligerswerk voor de kerk en Tafeltje-Dekje, maar hij wil liever niet in de publiciteit treden omdat hij niet van die 'poespas' houdt.
Daarom zijn er in Dronten niet tien, maar negen lintjes uitgedeeld op het gemeentehuis aan nieuwe Leden in de Orde van Oranje-Nassau.

Peter Bos
Al bijna veertig jaar is Peter Bos uit Dronten organist en pianist van de Nederlands gereformeerde Ichthuskerk in Dronten. Ook is hij namens de kerk bezoekbroeder, was hij koster en bracht hij ouderen en mindervaliden naar activiteiten van de kerk. Bij de jaarlijkse ontvangst van de Airgunners organiseerde Bos 15 jaar, tot 1995, de gastzinnen. Zijn muzikale kwaliteiten zet hij in voor diensten in De Regenboog, blokfluitles op de basisschool en als beiaardier van het carillon van Dronten. Ook treedt hij al ruim 40 jaar op als dirigent van verschillende koren.

Henk Noome
Henk Noome uit Biddinghuizen heeft zich jaren ingezet voor de jongeren in Dronten. Hij was 13 jaar langs van Jongeren19Nu en vervolgens was hij vier jaar lid van de Jongerenraad van de Rabobank. Als vrijwilliger is hij nu begeleider bij de schoolkampen van basisschool De Wingerd. Rotary-lid Noome was van 2009 tot 2014 voorzitter van stichting De IJsvogel en tussendoor ook nog bestuurslid van Dorpsbelangen Biddinghuizen.

Marlies Zwanenburg-Hoejenbos
Marlies Zwanenburg-Hoejenbos uit Dronten zet zich in voor Fairtrade, is collectant voor Amnesty International en vrijwilliger voor de IVN in Dronten. Ze zet zich ook al bijna 20 jaar in voor gymnastiekvereniging GYJATU, is ambassadeur voor GO-KIDS.nl en helpt mee in Het Huis voor de Taal in Dronten. Daarnaast is ze secretaris voor stichting Participatie Wisentbos.

Joop Kiers
Joop Kiers uit Swifterbant is al bijna 40 jaar actief voor IJsclub Swifterbant, waarvan 25 jaar voorzitter. Ook heeft hij de kruidentuin in Swifterbant opgezet. Sinds 2000 is hij ook vrijwilliger voor de stichting Vrienden van Belarus. Deze stichting zet zich in voor de slachtoffers van de kernramp in Tsjernobyl.

Riet van Dam-Van Heerwaarden
Riet van Dam-Van Heerwaarden uit Swifterbant zet zich al jaren in voor de kerk. Ze doet dat als voorganger in de Rooms-Katholieke kerk, door het opzetten van jeugdwerk en als koster in geloofsgemeenschap Willibrordparochie. Ze richtte in 1977 buurtvereniging De Toermalijn op en is daar nog steeds actief als vrijwilliger. Bij de stichting Betty Dekker Fonds was ze 17 jaar bestuurslid. Verder is Riet van Dam-Van Heerwaarden vrijwilliger in Kringloopwinkel POOK.

Jan de Lange
Jan de Lange uit Swifterbant heeft 25 jaar gediend als vrijwilliger bij de brandweer in Swifterbant, tot 1994. Sinds 1973 is hij ook actief lid en nu al meer dan 20 jaar voorzitter van vogelvereniging VIOS Swifterbant. Verder is hij al 30 jaar beheerder van hertenkamp Bambihof.

Geke Rozendal-Dolfsma
Geke Rozendal-Dolfsma uit Dronten organiseert al 20 jaar de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei. Ook heeft ze een passie voor zwemmen. Eerder was ze 15 jaar zweminstructrice bij zwembad Overboord in Dronten, trainde ze de zwemclub Zuiderzeezwemmers en gaf ze ook schoolzwemmen aan de kinderen van Het Kompas. Bij de Flevoscouts heeft ze de kaboutertak opgericht en was ze jarenlang hoofdleidster. Verder was ze onder meer tien jaar bestuurslid van de plaatselijke commissie Kerk en Israël.

Huub Visser
Drontenaar Huub Visser zet zich in voor de scouting, Al 30 jaar zit hij in de leiding van de Flevoscouts en ook is hij vrijwilliger bij Scouting Nederland. Hij verzorgt onder meer de organisatie van de World Jamboree.

Lucy Knot
Lucy Knot uit Dronten is geen onbekende voor Omroep Flevoland en andere media. Al ruim 10 jaar treedt ze op als regiocorrespondent op de radio en praat ze de Flevolanders bij over het nieuws in Dronten. Diezelfde rol vervult zij sinds 2010 in de Flevopost. Zelf was ze van 1974 tot 1999 actief bij de Vereniging Lokale Omroep Dronten. Bij de protestantse gemeente Dronten was ze ouderling, maar ook wijkbezoekster. Ze collecteert voor het diabetesfonds, is vrijwilliger voor Amnesty International en zet zich in voor de rechten van vrouwen en kinderen. Dat doet ze als bestuurslid en archivaris van Serviceclub Soroptimisten Flevoland. Behalve nieuws heeft ze ook een passie voor de geschiedenis en neemt ze sinds 2008 interviews af voor de Stichting Geschiedschrijving Dronten.

reacties (10)

 • Rob

   

  Hmm zijn er ook wel eens kinderen geweest die een lintje hebben gekregen? Ben benieuwd, ga ff googlen

  reageer
 • Frank patat

   

  Ik zou hem ook weigeren !

  reageer
 • aatje

   

  waren er maar meer van dit soort mensen ,die een onderscheiding weigeren. want ook dit jaar is er weer iemand bij uit dronten ,die in de ogen van de commissie goede dingen heeft gedaan ,maar als je breder zou navragen bij het gewone volk dan zou deze man zeker niet in aanmerking zijn gekomen!!!!! voor de overigen ,terecht en gefeliciteerd

  reageer
 • Jaap

   

  Wedden dat die man uit Swifterbant oorspronkelijk een Fries is?

  reageer
 • kees d.

   

  En als je dit lint nou van de koning kreeg maar nee die weet waarschijnlijk ook van niks. Je wordt voorgedragen aan een commissie die de beslissing neemt. En na je dood moet er wel voor zorgen dat je familie het lintje terug stuurt want je krijgt hem in bruikleen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Pimpernel

   

  De enigste mensen welke een lintje verdienen zijn de mensen welke mensen onvoorwaardelijk in grote nood terzijde staan, ongeacht de tijdspanne. Niet de mensen welke al tien jaar de sjoelbak beheren etc

  reageer
 • KarelK

   

  En er zal toch wel iemand in zijn (zeer) nabije omgeving zijn geweest die voorafgaand aan de nominatie eens voorzichtig/langs de neus weg gepolst heeft hoe hij over de lintjesregen denkt? Zo gaat het vaak en dan stel je niemand teleur, ook de kandidaatlid in de orde enz. niet.

  reageer
 • Jopie

   

  wat een valse bescheidenheid. Mensen hebben hun nek uitgestoken, een dossier aangelegd, getuigenverklaringen verzameld e.d. om deze man te verrassen. Dit moet voor hen een enorme teleurstelling zijn. Ik vraag me af of meneer dit zich heeft gerealiseerd toen hij doodleuk zijn lintje weigerde... Zoiets weiger je domweg niet.

  reageer
 • Pimpernel

   

  Deze man heeft zichzelf beziggehouden omdat hij daar voldoening in vond, voor hem fijn voor anderen fijn. Veel mensen vallen na hun pensioen in een diep gat en overleven dit door dit soort sociale activiteiten te ontplooien. Er zijn er honderdduizenden van deze doen dit belangeloos. Om een ieder een lintje te geven is overkill.

 • kees d.

   

  Waarom zou je dit gewoon weg niet kunnen weigeren. Het zeker geen verplichting zo'n ding aan te nemen. Als de mensen hem zouden kennen zouden dit al vooruit geweten hebben!

 • kees d.

   

  Al die lintjes poespas hoeft voor mij ook niet.

  reageer
 • Piet

   

  Nee, maar ik zou zo'n ding beleefd aannemen en dan onderin een la kwijtraken. Vergeet niet dat mensen in je omgeving iets heel positiefs met je willen uithalen, of je zo'n lapje op je kleding nou wil dragen of niet.

 • Flevoburger

   

  Ik hoop dat die man uit Swifterbant die het lintje heeft geweigerd dit leest. U verdient het meeste respect! Respect!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert