Straatpraat: Koningshuis heeft nog volop fans

LELYSTAD
De steun voor het koningshuis neemt af, volgens onderzoek van de NOS. Was drie jaar geleden, tijdens het kroningsjaar, nog bijna 80 procent voorstander van de monarchie, inmiddels is dat afgenomen tot 65 procent.

Een kleine meerderheid dus. Ook het vertrouwen in koning Willem-Allexander is iets afgenomen het afgelopen jaar: vorig jaar had 71 procent van de Nederlanders vertrouwen in hem, nu is dat 66 procent.

In het centrum van Lelystad waren vandaag vooral voorstanders van het koningshuis te vinden.

reacties (14)

 • Ras

   

  Geniaal vertaald. Sommige kijken niet verder dan hun neus en willen graag met een oranje vlag zwaaien wat een eer??

  reageer
 • Erismaareenkoning

   

  Als je het vaak genoeg herhaald, ga je het nog geloven ook. De bemoeienissen zijn gebaseerd op gezamenlijk maar ook op eigen gewin. Lockheed affaire vergeten? NHM en het exclusieve opiumcontract uit de jaren twintig vorige eeuw vergeten? Er werd zelfs een fabriek opgezet in Amsterdam om decennia's lang Opium te kunnen produceren en te verhandelen legaal dat weer wel, en zo zal er wel meer lucratieve creatieve handelsmissies zijn geweest heel wat voormalige kolonien kunnen er over meepraten. En wapenhandel aan landen welke zich standaard vergrijpen aan hun burgers en terrorisme verspreiden etc. Shell? Nederland een van de grootste postbus firma's van de wereld? Waar ben je nu trots op?

  reageer
 • Joosr

   

  Niet waar. De koning van België verdiend net ff meer dan willempie. Zelf prins Charles heeft al een rianter salaris dan Willem. En ga er maar aanstaan als je vrijheden worden afgenomen. Ik vind het koninglijkhuis een toffe groep mensen bij elkaar!

  reageer
 • Julia

   

  Zelfs al kost een president ons twee keer zo veel als een koning of koningin, dan nog zou het redelijker zijn wanneer we die bakken met geld besteden aan iemand die zich herhaaldelijk moet verantwoorden en die we na vier jaar kunnen afrekenen op prestaties. De koninginnen hebben nooit hoeven bewijzen dat ze al die miljoenen waard waren. Echt waar: Nederland heeft de duurste monarchie van Europa. Ook waar: de Duitse president verdient jaarlijks zo’n twee ton en betaalt gewoon belasting.

  reageer
 • Julia

   

  Dit is een hardnekkige mythe. De handelsmissies van Nederland, waarbij een lid van het koningshuis aanwezig is, doen het niet aantoonbaar beter of slechter dan handelsmissies van landen zonder koning, koningin, emir, groothertog of keizer. En mocht het wel zo zijn, dan is niet gezegd dat een president niet dezelfde invloed op handelspartners zou kunnen uitoefenen. De reden is even simpel als ontnuchterend: de markt heeft geen boodschap aan sprookjes. Als de deal goed is, is de deal goed. Als de deal slecht is, is de deal slecht. Daar kan geen bejaarde vrouw met een hoedje en een bos bloemen iets aan veranderen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Erismaareenkoning

   

  Als je het vaak genoeg herhaald, ga je het nog geloven ook. Koningshuis okay, maar blijkbaar leeft ons vorstenhuis niet in de werkelijkheid en vinden zij het normaal dat er mensen zijn welke creperen en zij als miljardairs niet aan het belastingstelsel behoren mee te dragen om de grote noden onder het volk te ledigen en recht te brengen voor een ieder.

  reageer
 • Erismaareenkoning

   

  Als je het vaak genoeg herhaald, ga je het nog geloven ook. Koningshuis okay, maar blijkbaar leeft ons vorstenhuis niet in de werkelijkheid en vinden zij het normaal dat er mensen zijn welke creperen en zij als miljardairs niet aan het belastingstelsel behoren mee te dragen om de grote noden onder het volk te ledigen en recht te brengen voor een ieder.

  reageer
 • J.C. Moes.

   

  En wat men óók voor ‘echt waar’ als wel dat er sprake zou zijn van een, voor elkeen evenredig belang/profijt, zou kúnnen aannemen; Is dat de prinses, uit het bekende sprookje, ook 'echt' de erwt op die bekende 'diepte' gevoeld heeft! JC.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Je zou voor de gein eens moeten kijken naar de kosten van de republiek in Frankrijk.... Dat de steun voor het Koningshuis afneemt is logisch, het percentage Nederlanders onder de bevolking neemt ook af hè.

  reageer
 • J.C. Moes.

   

  Op een geconcentreerd punt, als in een clubhuis; 7 Mensen aan het woord en twee, met elk één enkele aanmerking? Rekenkundig benadert dus 6 mensen, in beeld gebracht. Waarvoor dát representatief is, kan maar twee redenen hebben, dat is het echter nauwelijks, voor het gehele Nederlandse volk. Een afspiegeling van de gemiddelde media, dát zou het wél heel makkelijk kunnen zijn, want; De ‘commerciële’ zenders niet meegerekend, Men kan geen ontvanger aanzetten of het is eenzelfde onderwerp! Dat is in mijn zienswijze, een vorm van (let op he, “vorm van”) door de strot duwen en ‘verplicht “fan” blijven. Mensen die het allemaal leuk vinden, alla! Leden van het Nederlandse koninklijk huis, allemaal een goed en gezond lang leven! Dat is, voorop, mijn enige belang, een persoonlijke wens die ik heb VOOR ELK MENS, maar stop toch eens met het ‘Niet aan alle Nederlanders vragen’ maar wél en steeds maar wéér (en niet representatief) ‘ons aller’ mening spuien! JC.

  reageer
 • .\/\/. 2.0

   

  Het koningshuis levert de kosten in een keer terug bij een handelsmissie. Het is voor veel buitenlanders een enorme eer om zaken te doen waarbij een vorst is betrokken.

  reageer
 • Job

   

  Komt u eerst maar met de kosten voor een president en elke 4 jaar de kosten van verkiezingen, wachtgelden van de oud- presidenten, kosten van huisvesting etc. Van die Amerikaanse toestanden waar miljarden in omgaan.

  reageer
 • Beo

   

  Bizar de tekst onder dit filmpje. Minder steun voor het Koningshuis staat er onder het straatpraatje,maar 98% is voor. Hoe bizar.

  reageer
 • Julia

   

  Het wordt pas geloofwaardig als zij belasting betalen net zoals iedere Nederlander. En als men weet wat dit zgn. "Sprookje" kost. Moet niet zo moeilijk zijn met een software programma. Volgens Rutte loopt het via te veel ministeries...... Blahblahblahblah. Waar een wil is, is een weg. Ik denk dat wij ons rot gaan schrikken als wij werkelijk de kosten weten.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert