PvdA zet vraagtekens bij aantrekken buitenlandse bedrijven

ALMERE
De PvdA in Almere vraagt zich af of de gemeente wel voldoende profiteert van de samenwerking binnen Amsterdam inbusiness. Dat is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Amsterdam, Almere, Amstelveen en Haarlemmermeer om te zorgen voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor internationale bedrijven.

Onduidelijk

De organisatie wist het afgelopen jaar 140 nieuwe buitenlandse bedrijven aan te trekken en 35 bestaande buitenlandse bedrijven breidden zich uit. Bij elkaar goed voor een groei van zo'n zesduizend arbeidsplaatsen. Volgens PvdA-raadslid Hassan Buyatui is het maar de vraag in hoeverre Almere daar wat aan heeft. "Het is onduidelijk hoeveel Almeerders van deze banen profiteren. Het zou gaan om een ruwe schatting van 250 banen. Verder blijkt dat er zich in Almere daadwerkelijk maar vijf buitenlandse bedrijven hebben gevestigd, met slechts 45 arbeidsplaatsen."

Politieke markt

Buyatui heeft het onderwerp op de agenda van de politieke markt gezet. Hij wil van wethouder Mark Pol van economische ontwikkeling weten hoe de samenwerking in de regio precies verloopt en welke inspanningen er de afgelopen twee jaar zijn geweest om buitenlandse bedrijven binnen te halen. Temeer omdat uit gegevens van de provincie Flevoland blijkt dat het aantal vestigingen met buitenlandse moederbedrijven in Almere de afgelopen jaren in zijn totaliteit is afgenomen. In 2011 waren het er nog 278, nu staat de teller op 238 stuks.

Aantrekking

Omdat de PvdA het belangrijk vindt dat buitenlandse bedrijven naar Almere komen, moet de aantrekkingskracht voor deze bedrijven volgens de partij worden vergroot. Dit kan volgens de partij onder andere gebeuren door uitbreiding van de International School Almere. Deze school heeft onlangs ook aangegeven te willen uitbreiden omdat het binnenkort het maximum aantal leerlingen bereikt.

[https://localfocus2.appspot.com/571f641f5b75b]

reacties (7)

 • Hannes

   

  Hou ze vast die bedrijven die blijven, deze zorgen altijd wel weer voor nieuwe bedrijven.!

  reageer
 • .\/\/. 2.0

   

  We moeten stoppen met denken dat Almere een uitstraling heeft die toeristen trekt (floriade) en ook niet denken dat Almere internationaal aangeschreven staat voor buitenlandse bedrijven. Investeer in leefbaarheid en veiligheid. Almere is zo groot omdat je er redelijk betaalbaar kunt wonen tov de randstad, meer niet. Mensen gaan nu echt niet in Almere wonen omdat ze denken "dat is een interessante stad".

  reageer
 • Nastradamus

   

  Dus de PvdA wil nog meer postbus firma's binnenhalen? PvdA zou zich zelf even moeten updaten naar de huidige tijd, dan alleen oude stoffige items afstoffen en opnieuw op de agenda te zetten. PvdA had zich al in het verre verleden maar ook heden actief moeten bezighouden met het wegvloeien van banen naar het Aziatisch continent, al was het alleen al omreden aanzetten tot slavernij. Hoge industriële heren zouden alsnog vervolgd moeten worden om deze redenen, als dat allemaal wel/niet gebeurd was hadden wij hier een eigen maakindustrie gehad, dus werkgelegenheid. Stop deze corruptie de EU wil geen postbus firma's.

  reageer
 • Frans

   

  Wat een onzin, Nastradamus. De PvdA maakt er juist een punt van dat er nauwelijks werkgelegenheid mee gemoeid is. Je sleept er wel heel veel aan de haren bij.

 • Dr.Jake

   

  Tegen A'dam legt Almere het steeds weer af. Wat had je anders verwacht ? Je moet veel meer concurrentie leveren TEGEN A'dam dan MET. Anders blijft Almere maar als PROXY(of tewel stadsdeel) van A'dam gelden.

  reageer
 • Johan

   

  Laten we beginnen met een incompetent ambtenaren apparaat op afdeling EZ, niets persoonlijks maar er zitten geen ambtenaren met ervaring binnen het bedrijfsleven. en aan het hoofd staat een jurist, een beroeps ambtenaar die al een aantal jaren binnen almere rond loopt en die een aantal jaren geleden toen de heer Burg weg ging moest doorschuiven. en dit onder de bezielende leiding van een Wethouder die regelrecht uit de schoolbanken op EZ is gekomen, zonder enige bedrijfskundige ervaring. maar laten we vooral niet vergeten dat de voorgangers van de Heer Pol, zijnde Ben Scholten (VVD) en Martine Visser (CDA) geen van allen iets goeds hebben neer gezet. was het niet Scholten die heel hard liep te roepen dat er 100.000 banen bij zouden komen. Het is maar niet goed dat hij niet hoofdelijk aansprakelijk is want anders kon hij zijn persoonlijk faillissement wel aanvragen. Feit is dat afdeling EZ zonder visie bezig is en zwalkt op aanwijzingen van wethouders die geen economische ervaring hebben en 2 geleid wordt door een jurist ook zonder de benodigde ervaring.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Michael

   

  Het geneuzel dat de wethouder meer aandacht heeft voor bestaande bedrijven in Almere is echt goed voor de banengroei ??

  reageer
 • Dirk2

   

  Wees trots op 250 banen! En waar staat de PvdA eigenlijk nog voor?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert