Omvorming Lelystad tot watersportstad blijkt lastig

LELYSTAD
Het is lastig om van Lelystad een echte watersportstad te maken. Dat zegt Joop van Diest, directeur van Bataviahaven Lelystad.

Van Diest is al jaren bezig om langs de kust van Lelystad allerlei evenementen te organiseren, maar dat gaat niet eenvoudig. Soms vallen bezoekersaantallen tegen, of doen sponsors niet mee. Volgens Van Diest komt dat, omdat er nog geen tradities zijn opgebouwd, en omdat het zeilen niet in het DNA van de gemiddelde Lelystedeling zit.

Toch wil hij verder gaan met de activiteiten, omdat de stad meerdere havens heeft, en watersport een economische pijler zou zijn.

reacties (13)

 • Barbara

   

  @Esveen..."In Noorwegen kun je het hele seizoen zien wanneer welke schepen aanleggen. Met de nodige drukte. Hier is nog geen taxi die enz enz" Dat is waar, maar Lelystad heeft ook bossen, ze zingen door hun relatief korte bestaan nog niet een eeuwige hoogste lied. Wanneer je b.v.de uitloper van het Zuigerplasbos die je vanaf de BataviaHaven ziet liggen aansluiting zou vinden op die plek, zou je zo het bos in kunnen wandelen. Lijkt me leuk voor de passagiers die hier voor een of wat dagen zijn. Helaas sluit vanaf die Haven niets aan bij het achterland. Wat woonwijken, die ook nog eens gescheiden van elkaar afstand creeren i.p.v doorlopende nabijheid. Ik vind het een flinke nalatigheid van de ontwerpers van deze haven dat daar geen rekening mee is gehouden. Op die manier kan je nog wel tig havens aan leggen die hetzelfde mankement op zullen leveren als deze doet.

  reageer
 • Dnz

   

  Het is ook nooit de bedoeling geweest om dit te ontwerpen. Dit betekent als je dit met Lelystad wil, wat mij best een goed plan lijkt, dan zul je de nodige faciliteiten en infrastructuur moeten aanleggen. Denk aan aanlegplaatsen, vervoersmogelijkheden naar andere delen van het land (wat is nu 45 minuten naar Amsterdam?), goede parkeervoorzeiningen voor langere tijd ed. Dit heeft niets met een paar euro parkeerkosten voor een paar lokale zeurpieten. Die blijven toch wel zeuren en klagen achter de laptop. Oh ja, ik kan mij moeilijk voorstellen dat de lokalen geld gaan uitgeven, daar gaat het ook niet om, er moet juist van buiten geld binnen komen van mensen die het wel willen uitegeven. Dan maakt een paar euro parkeerkosten niet uit.

 • De Vries

   

  Inderdaad, het parkeren. Zoveel loze ruimte boven de parkeergarage, durr betaald parkeren. Onduidelijk aangegeven waar te parkeren en ongezellig kille boel. Kijk eens naar andere steden, Gezellige terrasjes, bomen, plantsoenen en GRATIS parkeren op feestdagen of altijd gratis.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  En doordeweeks staan er iedere dag wel auto's op/langs de stoep. Die GEEN parkeerbon krijgen... Ook meneer van Diest z'n auto staat gewoon op de stoep.

  reageer
 • Bart

   

  Deze locatie is door onze gemeente en uber ijverig Parkeerbeheer, ja echt waanzinnig in Lelystad, gebouwd met zoveel ruimte hebben ze betaald parkeren ooit ingevoerd waarbij ook nog jaarlijks verlies op wordt geleden, stelselmatig de boel verknald. Bonnen bonnen bonnen voor al de toeristen en gasten die deze locatie bezochten. Krankzinnig gewoon!

  reageer
 • ABS

   

  Beter negatief in beeld dan niet in beeld. Dhr. Van Diest heeft z'n publiciteit weer even gehad en dus z'n subsidie weer veiliggesteld. (waar herken ik dat van .....Agora misschien, nog zo'n bodemloze put)

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kustbewoner

   

  Er waren maar enkele tientallen echte bezoekers in de Haven. De rest was deelnemer of huisgenoot of standwerker. Geen promotie voor watersportstad LELYstad.

  reageer
 • Danny

   

  Als ze nou ook dat stuk links van de sluis tot aan bv almere vb1 maken ipv vb2 dan zullen er ook sneller mensen gaan varen die een vb1 hebben. Is leuk zulke dingen aan en op het water maar mensen met een vb1 kunnen er niet heen met hun boot omdat ze er simpelweg niet mogen varen.

  reageer
 • Joop

   

  In Nederland mag iedereen overal varen.

 • Esveen

   

  Daar staan vaker misleidende verkeersborden die niet weggehaald worden na werkzaamheden. Verder moet er veel meer gedaan worden met de cruise schepen. In Noorwegen kun je het hele seizoen zien wanneer welke schepen aanleggen. Met de nodige drukte. Hier is nog geen taxi om naar het centrum te gaan. Sullige bedoening. Om over de overijverige boa's maar niet te spreken. Die komen vaak met 4 personen in een auto om 6 auto's te controleren. Waarom hoor je over het parkeren bij Bataviastad nimmer een onvermogen woord? Kost iets maar veel minder dan in het centrum van Lelystad. Iets van te leren????

  reageer
 • Frits

   

  Ook voor €3 per dag ga ik niet bij het stadshart parkeren. Waarom zou ik ook? boodschappen kan ik elders in de stad doen zonder parkeergeld te betalen, en kleding koop ik wel via internet.

 • W ijkbewoner

   

  Zeilen moet je doen dat kan je niet van de kant volgen Maar dat snap deze man niet Maak meer stranden of plekken waar je het water in kan

  reageer
 • Marianne

   

  En als je de bezoekers dan ook niet extra parkeer mogelijkheden geeft, maar een bekeuring van 90 euro, dan zie je ze idd niet meer terug. Zakken voor de gemeente zijn gevuld

  reageer
 • Flevoburger

   

  De watersport is veel meer dan zeilen.... Landelijk gezien heeft de watersport ( en dan met name de botenwereld) met een enorme vergrijzing te maken. Klassieke / Historische havens hebben met al hun gezelligheid en door hun inrichting de watersporter veel meer te bieden. Tja, daar lig je dan met je boot in Bataviahaven: 1 grote kale ongezellige haven. Ok je kunt naar Bataviastad maar dan houdt het al snel op. De bruine vloot is door overijverige parkeerboa's inmiddels verjaagd. Ga ( heel goedkoop ) bootjes verhuren, ga 's avonds leuke dingen organiseren: life muziek / Jamsessies , zet er een ouderwetse paling/vis roker neer. enz enz Zorg voor leven in de brouwerij! En donder die parkeer boa"s met pek en veren het Markermeer in.

  reageer
 • Roel

   

  Kan je bij Sail en Skûtsjesielen je auto dan gratis overal neerplempen?

 • KC

   

  Wat een promotie voor Lelystad. Er werden diverse bekeuringen uitgedeeld bij Bataviahaven en bij de Oostvaardersdijk. De stadswachten reden daar continu rond. Ook buitenlanders werden op de bon geslingerd. Ook stond er nog er nog een verkeersbord tbv de aanleg electrakabel. Dat gaf aan Einde Geboden (wit met schuine zwarte strepen). Deze bekeuringen zouden ingetrokken moeten worden.Mooie reclame voor Lelystad.

  reageer
 • Jj

   

  Het hele gebied is een verboden te parkeren ZONE. Als er een einde gebodsbord staat dan moet daar ook ZONE onder staat. Zo niet dan blijft de verboden te parkeren ZONE nog gewoon van toepassing.

 • lelystedeling

   

  Lelystad watersportstad ? dat wordt het nooit. Geen historische haven/kade aanwezig bij BataviaStad. De Lelystedeling is geen watersporter. Laat de haven maar runnen door de 3 andere jachthavens, want zoals het nu gaat wordt het nooit wat. Subsidieslurpende locatie.

  reageer
 • Frits

   

  Precies, Lelystad kan wensen een watersportstad te worden, maar het is gewoon geen Harderwijk, Enkhuizen, Hoorn, Lemmer, Stavoren, Monickendam of Muiden. Die plaatsen hebben hun historie mee. En verder gaat het gewoon heel slecht met het hobbyvaren in Nederland; de botenmarkt is al jaren totaal ingestort, en het ziet er niet naar uit dat die weer opkrabbelt. In blijven zetten op dit toerisme is dus gewoon weggegooid geld. Wat wel fors toeneemt, is de riviercruisevaart, kitesurfen en gewoon naar het strand gaan. Dus zou Lelystad alleen daar zijn geld in moeten steken, en niet in zeilwedstrijdjes en consumentenhavens. Overigens is het ook voor de riviercruisevaart de vraag of Lelystad door zijn gebrek aan een historische stad interessant is. Bataviastad is voor sommige doelgroepen natuurlijk wel heel boeiend, maar die doelgroep zit nu meestal net niet als gast op de riviercruiseschepen. Maar de gemeente Lelystad verdiept zich nooit op feiten, maar blijft dromen najagen. Ook bij het zwaar gesubsidieerde citymarketing hebben ze na al die jaren nog niet door dat echte marketing uitgaat van kansrijke doelgroepen waar al een basisinteresse aanwezig moet zijn.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert