Straatpraat: Geen 4 mei voor jou?

URK
Veel ophef door een Facebook-bericht van een meisje dat niet langer wil meedoen aan de Dodenherdenking op 4 mei. Met de hashtag '#geen4meivoormij' protesteert ze tegen het opkomende fascisme en de moslimhaat. Ze krijgt steun, maar vooral ook heel veel kritiek. Wat vinden Urkers van deze boycot?

reacties (21)

 • Ik

   

  Generalisatie. Vind je niet? Of zijn in jouw ogen alle allochtonen en vluchtelingen tuig? Apart... ik hoop dat je wel snapt dat je het nu eenmaal moet doen met een multi culturele samenleving. Waarbij je niet alleen van de babi pangang, Turkse pizza, shoarma en roti kan genieten. Maar ook van diezelfde allochtonen die het menu in ONS op zo mooie Nederland hebben verrijkt. Ik had gehoopt dat wij allemaal van de 2e wereldoorlog hebben geleerd wat Generalisatie en racisme doen..

  reageer
 • Ik

   

  Inderdaad Rob!

  reageer
 • Rob

   

  Klopt de selectieve onverschilligheid, waarmee deze duur betaalde vrijheid alleen tot uiting komt op 4 en 5 mei, terwijl de rest van het jaar we dit onderwerp minder serieus behandelen is tenenkrommend. En heeft hetzelfde gehalte als met kerst vooraan in de kerk zitten en de rest van het jaar dit volledig negeren.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  En die verwensingen en dreigementen richting de vluchtelingen en moslims zijn juist omdat onze vrijheid door hun achterhaald gedachtengoed wordt bedreigd. Je mag niets over hun geloof of hun president zeggen anders word je tenminste bedreigd,aangerand of neegeschoten/opgeblazen. Duswillen we zulke lui hier (nog) meer hebben.

  reageer
 • MKM

   

  Voor mij niet. In mijn directe (fysieke) omgeving gelukkig ook niet. Op internet helaas maar al te vaak...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ik

   

  De intenties van dat meisje zie ik alleen maar als goed. 4 mei herdenken wij. 5 mei vieren wij. En de rest van het jaar wordt er weer volop gedreigd en verwenst richting vooral vluchtelingen en moslims. De tegenstrijdigheid hierin. Ik herdenking op 4 mei. De 2e wereldoorlog, de huidige oorlogen en slavernij verleden. Op 5 mei vier ik juist niks. Bevrijding daar is geen sprake van. Niet als ik t nieuws zo lees/ hoor/ zie. Niet zolang wij een ander geen oorlog vrij leven willen gunnen.

  reageer
 • Polderman

   

  Je vergeet de Britten en de Polen. Maar voor de duidelijkheid op 4 mei herdenken wij alle mensen, militairen en burgers, die SINDS 10 mei 1945 waar ook ter wereld voor onze vrijheid zijn gevallen. En dan mag de tweede wereldoorlog inmiddels 71 jaar geleden zijn, we hebben het ook over hen die gevallen zijn bij VN vredesmissies in onder andere Libanon, Srebrenica, Kunduz, Uruzgan, Mali en ga maar verder. Ook de slachtoffers die gevallen zijn voor de vrede en vrijheid, na de tweede wereldoorlog, verdienen ons respect. Dus daarom op 4 mei, 2 minuten om bij stil te staan!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Nee hoor, dergelijke horkerigheden zijn tegenwoordig heel gewoon.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het zijn de Amerikaanse en Canadese soldaten die ons hebben bevrijd. Die werden pas ingezet toen de Russen heel Europa dreigden te veroveren.

  reageer
 • Vissekla

   

  Ja, mooi verwoord Hijmen!

  reageer
 • Pimpernel

   

  Heel mooi geschreven, maar er zullen nieuwe soldaten moeten komen, als ik om mij heen kijk zie ik bizarre maatschappelijke verworvenheden zoals onrecht en bittere armoede, voedselgebrek, ontbreken van betaalbare gezondheidszorg, slavernij etc. Maar ook mensen met mega inkomens en mensen welke moeten leven van bijna niets, getuige de bedelaars in ons straatbeeld, gaarkeukens, voedsel/kleding uitdeel faciliteiten etc. Wat vieren wij in hemelsnaam? (ik dus ook niet)

  reageer
 • MKM

   

  Volgens mij hoort het per gammel bootje naar Aleppo wensen ook niet echt tot de Nederlandse gewoonten, normen en waarden...

  reageer
 • Ikke

   

  Mooi geschreven

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Dan ook maar geen Nederland voor haar en mag ze van vertrekken naar Alepo per gammel bootje. Want zulke uitspraken & acties zijn juist het bewijs dat die moslims hier niet geintegreerd (willen) zijn en zich niet (willen) aanpassen asn de de nederlandse gewoonten , normen & waarden.

  reageer
 • Hijmen

   

  Het is de soldaat, niet de jurist die ons het recht op een eerlijk proces gaf. Het is de soldaat, niet de journalist die ons de vrijheid van pers gaf. Het is de soldaat, niet de schrijver die ons de vrijheid van meningsuiting gaf. Het is de soldaat, niet de student die on het recht op demonstreren gaf. Het is de soldaat, niet de politicus die onze grondwet beschermt en verdedigt. Het is de soldaat, Die zijn saluut aan de vlag brengt Wiens doodkist wordt bedekt met de vlag En demonstranten de vrijheid geeft voor het verbranden van die vlag Het is de soldaat, de eenvoudige soldaat die aan de basis van onze vrijheid staat. En op 4 Mei gedenken wij diegene die het bovenstaande bevochten en betaald hebben met hun leven.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Juist meer bewustzijn van, je verdiepen in de achterliggende gedachte van de dodenherdenking zou de opkomst van fascisme, moslimhaat, haat tegen anders dan jou denkende personen kunnen tegen gaan. Er van uitgaande dat dit meisje haar "actie" oprecht en integer bedoelt is het wel verdrietig om te moeten constateren dat ze eerder meewerkt aan , de voedingsbodem voor meer polarisatie en haat versterkt dan dat ze haar eigenlijke doel verwezenlijkt. Droevige toestanden...............

  reageer
 • tijn

   

  ik ben het wel een beetje eens. maar volgens mij herdenking wij alle slachtoffers van oorlogsgeweld dus niet alleen. maar uit respect vind ik 2 minuten stil netjes en daarin zou je zelf kunnen herdenken wat je zelf wil.

  reageer
 • Vissekla

   

  Het is natuurlijk meer dan 70 jaar geleden en er zijn steeds minder ooggetuigen die aan den lijve ondervonden hebben wat het is om geterroriseerd te worden maar in veel buitenlanden is dit actueel. Daarom is het belangrijk om de geschiedenis te kennen en om daarmee bewustzijn te kweken voor meer invoelend vermogen voor vluchtelingen die bij ons een schuilplaats zoeken.

  reageer
 • Rob

   

  Meisje heeft misschien een punt maar ik denk juist daarom dat het goed is dat we ieder jaar weer de dodenherdenking herdenken. Ook de bevrijdingsdag temeer er in zoveel landen heden dagen zoveel oorlog is. Dus ze heeft een punt alleen redeneert ze precies omgekeerd.

  reageer
 • Jos '56

   

  Respectloos !!

  reageer
 • sneaky

   

  Duidelijk en eerlijk

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert