D66: geld terug voor burgers die afval goed scheiden

ALMERE
Almeerders die weinig restafval aanbieden zouden geld terug moeten krijgen. D66 Almere heeft berekend dat dit huishoudens tot wel 45 euro per jaar kan opleveren. De partij heeft hiervoor een voorstel gemaakt.

Het idee is om geld terug te geven van de betaalde afvalstoffenheffing als blijkt dat huishoudens  maar weinig restafval aanbieden. De hoeveelheid restafval kan worden verminderd, door het afval nog beter te scheiden. Daardoor zal de hoeveelheid recyclebaar afval zoals papier, plastic en GFT meer worden. En dit levert geld op.

De invoering van het nieuwe systeem zal gedurende tien jaar zo'n 130.000 euro per jaar kosten. Het voorstel van D66 wordt op 19 mei besproken in de gemeenteraad.

reacties (23)

 • Peper

   

  De bewoners van Almere bieden gewoon hun huisvuil aan. In 1978 was het scheiden van afval geen taak van de burger. Anno 2016 Hebben we er ineens onbetaald werk bij gekregen, kartonnetje hier, plastic daar. Bovendien nog de opslag van 3 bakken in je tuin, rest, papier, plastic. Daar is nooit een contract voor opgemaakt met de burger, laat staan dat hij minder is gaan betalen. En nu klagen over de burger, die wil op zijn erf geen vuilafscheidingsfabriek, de burger mag ook geen industrieële werkzaamheden verrichten op zijn erf, dus wie is er nu niet goed snik ?

  reageer
 • Marios

   

  Hoe gaan ze dat controleren? Komt er dan een slot op mijn bak?? Ik netjes alles scheiden en de buurman gooit zijn afval in mijn bak. Weg voordeel voor mij. Dit valt gewoon NIET te controleren!

  reageer
 • Frank

   

  Kom eens kijken in de Noorderplassen. Wekelijks grote hopen vuil naast de ondergrondse containers. En dan te bedenken dat het overgrote deel van de dumpingen door bewoners van de eigen wijk. Ronduit asociaal. gebeuren.

  reageer
 • Jan

   

  Geef burgers maar geld terug die niet op D66 gaan stemmen. Scheelt zoveel geld, die Eurofielen met hun grootheidswaanzin. Nu dit weer.. Bah..

  reageer
 • Frits

   

  We slaan helemaal door in dit land. HVC - u weet wel, die miljoenenverliezenclub - is nu in allelei gemeenten al met een vierde bak bezig. Grijs, groen, oranje, blauw (soms geen blauw, maar dan moeten mensen papier zelf bundelen en apart aanbieden). Deze gemeenten behoren qua afvalstoffenheffing tot de duurste van het land. En nu wil D66 in Almere ook die kant op. Die partij is werkelijk het spoor bijster, maar dat zien we landelijk ook al bij deze club.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Henk

   

  Weer zo'n zaligmakend idee van onze vrienden van de D'66. Daar moet een addertje onder het gras zitten. Da's namelijk altijd bij deze partij. Voor degene die het zijn vergeten, Pechtold was de reden dat we meer belasting gingen betalen door het verlagen van de algemene heffingskorting. Vertrouw deze partij niet ! Het gaat de inwoners van Almere geld kosten.

  reageer
 • Kosten direct al 1,3 miljoen. Hoezo besparing? En al worden alle bezwaren van dumpende buren opgeheven met chips op kliko's en pasjes voor flatbewoners, wat kosten die chips en pasjes - niet alleen in geld maar ook voor het milieu? Nog los van al het onvermijdelijke extra zwerf- en dumpvuil.

  reageer
 • John

   

  Alsjeblieft geen weegsysteem! Brengt enkel overbodige en kostbare administratie met zich mee en individuele burgers hebben er geen enkel belang bij dat de gemeente precies weet hoeveel restafval elk met naam en toenaam te identificeren huishouden produceert. Voor die 45 euro gaan mensen die nu hun afval niet (goed) scheiden daar echt niet ineens mee beginnen. 100% restafvalvrij is een streven, maar denken dat je dat ook werkelijk kunt bereiken is een waanidee. Laat D66 zich met reëlere problemen bezighouden - dit riekt naar hobbypolitiek, of erger nog, naar het verlangen de mens ondergeschikt te maken aan het verlangde systeem.

  reageer
 • Boels

   

  Het begint met "Almere, stad zonder afval". Daar is eigenlijk alles al mee gezegd: onzin. Stel een programma van eisen op en besteedt het uit. Het heeft verder niets met politiek te maken.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Zeurstuk. De straatbunkers zijn nooit vol. De gemeente past het schema aan op de snelheid van vol raken aan. Ook wanneer er veel klikoburgers zouden langskomen. Dat is een beetje een fantasieverhaal van u. Er komt maar anderhalve man en een paardenkop met een zakje van elders

  reageer
 • ron

   

  ze willen de bak met een chip uitrusten . maar rest en groen zit nu in 1 bak. dan moeten ze mij nog steeds uitleggen hoe ze dat willen doen .... ergens anders stond dat ze per keer willen afrekenen. ... je kan dus alleen terugverdienen als je je afval maar eens per maand aanbied. lijkt me zeer ongewenst en een enorme achteruitgang. je zal het maar en keer vergeten komen ze dus pas na 2 maanden ... de praktijk zal zijn dat je met je buren een deal maakt zodat dit haalbaar wordt maar als je met je buren wat afspreekt blijft het afval nog steeds gelijk. ook 1 persoonshuishoudens zouden e beter van worden las ik maar hoe dan ... dan kan je dus niet meer een halve bak neerzetten maar spaar je het afval op .. mijns inziens dus nog steeds even veel afval ... werkt alleen als je per kg afrekent in een aparte bak .... dus nog een bak bij je deur ?? .. en .... 2 jaar geleden werd nog gesteld dat men geen kg systeem zou introduceren ...

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Kansloos. Hoe zou dit bij buurten met straatbunkers moeten? Het zit er dan ook dik in dat mensen het vuil op het werk gaan aanbieden of onderweg in de bosjes gooien.

  reageer
 • ricardo

   

  Hoe weet weet je dat er geen afval in je bak gedumpt wordt. kan alleen bij, persoonlijk je bak aangeven aan de vuilnisman of krijgt hij van iedereen een sleuteltje een giga bos dus. Stom niet uitvoerbaar idee van d66 milieu freaks. gooi meteen maar in de bak

  reageer
 • Yvonne

   

  Inderdaad Frank toen ik nog een 5 persoonsgezin had gooide ik ook wel eens wat in de bak van de alleenstaande buurvrouw met haar goedkeuren overigens Inmiddels zelf alleenstaande aow'er, Ik zit de bak elke ronde buiten omdat hij te zwaar is en ik te ver moet lopen, dus een kleinere bak voor gft/rest zou welkom zijn , voor alleenstaanden ,plastic is overigens de meeste afval , dat weegt niks , dus die mag blijven Onzin idee , doe mij de schillenboer maar weer terug die hadden we ooit in Almere 😳

  reageer
 • Cees

   

  Dit lijkt me niet te controleren en zal het illegaal dumpen van afval stimuleren. Ik woon in een flat met een ondergrondse afvalcontainer (zonder slot) voor de deur waar nu al de hele buurt zijn afval dumpt als hun container vol zit. Dubbel nadelig voor flatbewoners: Geen geld terug want geen eigen container en meer afvaldumping bij onze ondergrondse container die dus nog vaker verstopt zal gaan zitten met alle gevolgen (Stapel vuilniszakken/grof vuil voor de flat op straat.)

  reageer
 • Gerda

   

  En mensen die geen afval hebben nog meer geld terug geven. Zo krijg je meer mensen die hun afval dumpen in de natuur.

  reageer
 • Sjinksie

   

  Of een pasjes en weegsysteem op de ondergrondse containers bij appartementen/flats.. Anders ga je dit niet kunnen controleren.

  reageer
 • Jan

   

  Al die extra moeite voor nog geen €45,= . Denk niet dat ik me er voor ga inzetten. Die 130000 kunnen ze beter aan een extra maaibeurt geven. Hoe wil je dit in godsjammerlijk controleren hebben we ook weer extra PvdA ambtenaren voor nodig. Ambtenaren zijn in beginsel vriendjes van de PvdA.

  reageer
 • Tsja

   

  Ja Frank goed punt. Daar hebben ze zoals gewoonlijk bij D66 nog niet over nagedacht. Maar de achterliggende gedachte is waarschijnlijk jij scheidt niet dus geen voordeel. En dan steekt de gemeente het geld zo weer in hun zak.

  reageer
 • Poppert Plankenwater

   

  Een bijna onuitvoerbaar plan. Je moet hier een kostbaar controlesysteem aanhangen. Als D'66 wil scoren voor hun kiezers, dan zullen ze met wat beters moeten komen.

  reageer
 • August

   

  Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Eerst moet die 130000 door de burgers betaalt worden en dan krijgen ze zo'n €45 terug? Iets zegt me dat er dan ergens een tekort ontstaat die weer aangevuld dient te worden. In een gemeente waar dit systeem is ingevoerd, is het afval wegbrengen peperduur geworden. Een M3 puin wegbrengen is eventjes €90 betalen. Kijk maar naar de informatie van RD4.

  reageer
 • Ikke

   

  Hoe zit dat dan met mensen die in een flat wonen? Die zijn de pineut met de hele buurt die zijn afval bij hun komt dumpen. De bakken zitten nu al altijd overvol. Daardoor.

  reageer
 • Frank

   

  Dan moet er wel een slot op want nu zag ik ook andere mensen zakken in bakken stoppen waarschijnlijk om dat die van hun vol is. Hoe gaan ze dit dan doen .

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert