Half miljoen nieuwe bomen verjongen bos

FLEVOLAND
Staatsbosbeheer heeft in zo'n twee maanden tijd ruim een half miljoen nieuwe bomen geplant. De organisatie is bezig met verjonging van de Flevolandse bossen. Populieren verdwijnen en worden vervangen door beuken, linden en eiken.

De populieren werden geplant toen de provincie net was drooggelegd. Deze boomsoort groeide snel en daardoor ontstonden ook sneller bossen. Maar de eerste generatie populieren is nu verouderd en daarom worden ze vervangen met soorten die twee tot drie keer langer meegaan.

Maandagmiddag werd de laatste boom van dit jaar in de grond gestopt. Volgend voorjaar werkt Staatsbosbeheer verder aan de verjonging van het bos. In totaal worden er tot en met 2020 nog zo'n 400 hectare aan populieren vervangen. Dat komt neer op een gebied van zo'n 800 voetbalvelden.
 

reacties (14)

 • Arnoud

   

  De bomen kappen en nieuwe planten kost geld. Ze doen het met machines omdat het anders onbetaalbaar wordt en heel lang duurt. Oerbossen bestaan bijna niet meer. Zo goed als alle bossen in Europa zijn aangeplant. Vaak met geimporteerde soorten. Het is goed dat ze bomen terug planten die van oudsher voorkomen in Nederland, en ook meer diversiteit hebben. En dan niet meer met machines erin, maar gewoon goed bosbeheer, iemand die weghaalt wat niet goed is, uitdunt zodat de goede bomen kunnen groeien. Een echt vak is het.

  reageer
 • Rox

   

  Ik heb ernstige twijfels bij dit verhaal. Dat daar geld voor is om bomen te vervangen. Strijkstokwerk?

  reageer
 • Bosgenieter

   

  Ik heb geen verstand van het aanplanten en onderhouden van grote bosgebieden. Ik vertrouw op de kennis van SBB. Maar waar ik wel verstand heb is het omgaan met de natuur. We moeten zuinig zijn op wat we hebben. Maar de aannemers gaan als beesten te keer bij het onderhoud. SBB maakt meer stuk dan je lief is. Een beetje meer omzichtigheid zou SBB sieren.

  reageer
 • Carry

   

  Verouderd een populier kan 200 jaar worden. Wat een verspilling en een onkunde bij de zogenaamde deskundigen!

  reageer
 • De Vries

   

  Nooit zullen het hier mooie oude bossen worden. Werd het net een beetje rustiek, gaan ze weer kappen. En natuurlijk de nieuwe bomen allemaal weer netjes op een rijtje planten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Henk

   

  Staatsbosbeheer ! Wat een lachwekkende instantie. Met grof geweld wordt de natuur kapot gereden om de bomen te kunnen kappen. Heel veel mooie bospercelen zijn vernietigd. En dan nog niet te spreken van de aanleg van het Oostvaardersveld en het Kotterbos. Dit zijn kopieën geworden van de Oostvaardersplassen.

  reageer
 • Pien

   

  Ik vind het beheer van de Flevolandse bossen ronduit slecht. Op het 'vaste land' heb je prachtige oude bossen. En hier wordt maar gekapt en gekapt en weer nieuw geplant. Wie heeft een goeie lobby gedaan, wie profiteert hier financieel van, ook binnen B&W? Ik ben heel benieuwd want er klopt iets niet. En als je dan zegt dat je de bossen onberoerd laat, sta dan ook toe dat er sprokkelhout wordt gezocht. Dat werd vroeger ook gedaan. Dan ruimt het bos ook weer wat op. Want aan de ene kant alles wat omvalt laten liggen en aan de andere kant enorm veel kappen, rijmt niet met elkaar. Resultaat: Flevoland heeft de lelijkste bossen van heel Nederland. Jammer Staatsbosbeheer!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Wil je misschien ook dat er wekelijks iemand komt stofzuigen?

 • sander

   

  Goede zaak , laat Staatsbosbeheer ook maar eens geld verdienen , ze kosten de gemeenschap heel veel geld .

  reageer
 • Jos

   

  Zonde dat er bij de aanleg van de polders zoveel duizenden hectare's voor bos zijn gereserveerd. Nu zij het houtakkers waar Staatsbosbeheer uit kostenoogpunt maar wat zit te "rauschen". Met die kostbare poldergrond kunnen we honderden boeren werk geven en duizenden mensen voeden.

 • Japie

   

  Wat een raar gebruik om oppervlaktemaat aan te geven met de grote van een voetbalveld welke zelf geen vaste maat heeft. Houd het toch gewoon bij hectare of vierkante meter

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  Ben het helemaal met u eens. Een hectare is 10000 vierkante meter. Volgens Wikipedia is een gemiddeld voetbalveld 6770 m2, ongeveer tweederde dus. Om 2 ha. te kunnen bekleden met gras zou je dus drie afgekeurde Arena-grasmatten kunnen gebruiken. Daarom is 400 hectare niet gelijk aan 800 voetbalvelden zoals OF beweert, eerder 600.

 • Ron

   

  Wat een geld verspilling. Laat staan die bomen. Laat Moeder natuur dit zelf regelen.

  reageer
 • Jacob

   

  Gelukkig voor het oerbos bestond er geen staatsbosbeheer die voor moeder natuur probeede te spelen.

  reageer
 • Stef Ringoot

   

  De werkelijke rede is mijns inziens inderdaad geld. Het hout brengt de dag van vandaag gigantisch veel geld op. En een half miljoen bomen bijplanten is maar een peulenschil als je er een miljoenen ruimt. En wat die machines betreft, die horen niet thuis in de Flevolandse bossen. De harvesters maken wat er nog overeind blijft staan ook kapot. Waar er gerooid is met de machines gaan de overblijvende bomen dood of vallen om omdat de machines het wortelsstelsel kapot maken. Door het gewicht en de zachte bodem worden de wortels zo zwaar beschadigd dat ze omvallen of afsterven. Resultaat van dit alles is een lelijk bos. Neem maar eens een kijkje in het zuigerplasbos. Alsof er een bom ontploft is. Komt wel wer gied roepen de groene jongens. Maar dit was helemaal niet nodig geweest

  reageer
 • Ed

   

  En doe er wat paardenkastanjes bij, da's mijn lievelingsboom ;)

  reageer
 • Jos

   

  Jammer dat de populier verdwijnt. Het is een kenmerkende boom voor de Flevolandse bossen met ondermeer de Wielewaal als broedvogel. En het is ook jammer dat de "verjonging" vooraf wordt gegaan door de kap met grote machine's die de bodem compleet vernielen. Volgens mij is de werkelijke reden dat Staatsbosbeheer geld wil verdienen en hout te kort komt om aan z'n contracten te voldoen. Omroep Flevoland zoek dit eens uit!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert