Advies: ROC TOP moet aantal leerlingen bevriezen

ALMERE
ROC TOP moet het aantal leerlingen in Almere bevriezen en afzien van verdere uitbreiding van de huisvesting. De opleidingen van ROC TOP moeten opgaan in die van het ROC van Flevoland. Dat adviseert de Commissie Macrodoelmatigheid MBO. Die commissie wordt ingeschakeld als scholen onderling geen overeenstemming kunnen bereiken over het onderwijsaanbod.

De commissie vindt het een slechte situatie dat ROC TOP dezelfde MBO-opleidingen in Almere aanbiedt als het ROC van Flevoland. Volgens de commissie is de verwachte groei van het aantal MBO-leerlingen vanaf 2010 uitgebleven en is er geen ruimte voor twee dezelfde opleidingen. In Almere zijn dat onder meer economie, administratie en zorg.

Volgens ROC TOP gaat het om een concept-advies waarop de onderwijsinstelling tot 20 mei kan reageren. Pas later volgt een definitief advies.

De twee scholen krijgen dan zes maanden de tijd om afspraken te maken naar aanleiding van het advies. Als dat niet lukt, kan minister Bussemaker van Onderwijs een knoop doorhakken. Drie jaar geleden adviseerde een commissie in opdracht van het ministerie ook al eens om de opleidingen van ROC TOP in Almere te stoppen. De school ging toen overigens wel gewoon door. De instelling zegt met haar kleinschaligheid en kwaliteit van het onderwijs een rol van betekenis te spelen in Almere.

reacties (7)

 • Wilfred

   

  Sneu dat roc Flevoland zich meer druk maakt over de omvang van hun salaris, dan om de kwaliteit van het onderwijs. Roc top levert al jaren hoogwaardig mbo onderwijs. Dit kan toch niet de bedoeling zijn van zgn wijze commissies?? Of is er vriendjespolitiek in het spel??

  reageer
 • Amanda

   

  Ik snap er niks van. In november 2015 pleit Bussemaker voor kleinschalige mbo's.... En nu kan dit ineens niet meer. Concurrentie is goed voor de kwaliteit. Beide laten bestaan dus.

  reageer
 • Henk Jan

   

  Wat jammer dat de bestuurders van roc Flevoland zich zo druk maken over over concurrentie. Bang om hun salarisstijging mis te lopen. Focus op groot worden om je eigen zakken te vullen. Compleet het zicht verloren op de bedoeling van het onderwijs om kinderen goed onderwijs aan te bieden. Dat hebben ze bij roc top wel begrepen. Al jaren hoge scores op kwaliteit.

  reageer
 • Henk

   

  En de lokale politiek gaat hiermee akkoord? Onze wethouder van onderwijs, de heer Peeters kan ook een vuist maken en zich hard maken voor twee Roc's in Almere. Zeker gezien het aantal potentiële mbo leerlingen in Almere!

  reageer
 • Bob

   

  Wat een triestheid dat een goede school moet stoppen. Kan de lokale politiek hier geen stokje voor steken? Waar is dit goed voor? Lekker met de goede dingen bezig in Den Haag zeg.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Maria

   

  Ik vraag mij af waarom Roc Flevoland zo bang is voor Roc Top. Zou dit te maken hebben met het feit dat Roc Top kwalitatief goed onderwijs biedt en Roc Top een klein maar beheersbaar Roc is met korte lijnen? Door Roc Top weg te spelen uit het onderwijsveld in Almere, ontneem je onze jeugd hun keuzevrijheid en dat is een bijzonder kwalijke zaak!

  reageer
 • Joop

   

  Dat is best koud hoor. Laten ze ze ook weer ontdooien?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert