Raad wil discussie over legale wietteelt

ZEEWOLDE
Een meerderheid van de gemeenteraad van Zeewolde wil een discussie over de legalisatie van wietteelt in de gemeente. Dat bleek dinsdagavond tijdens de commissievergadering waar Zeewolde Liberaal het onderwerp op de agenda had gezet.

Hoewel een aantal partijen, zoals het CDA en de ChristenUnie tegen de legalisatie zijn, vinden ze wel dat er uitgebreid over gesproken moet worden. Vanwege tijdgebrek gebeurde dat niet direct dinsdagavond, maar zal de gemeenteraad er pas na de zomer op terugkomen.

In Zeewolde geldt op dit moment nog een nulbeleid voor wietteelt en coffeeshops. Uit recent onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten bleek dat problemen met het gedoogbeleid het beste kunnen worden aangepakt door zowel de teelt als de verkoop van wiet volledig te legaliseren.

reacties (7)

 • jessie

   

  Die onzin tegen argumenten telkens. 1 80% gaat naar buitenland, als dat waar is toch weer 20% minder illegale teelt en hogere pakkans voor illegale telers, minder stroom dat afgetapt word minder brand gevaar etc... 2 Prijs word veel duurder, onzin de hoge prijs is voornamelijk onstaan omdat het illegaal is, in de zomer zat gratis zon, alles kan geautomatiseerd, de voornaamste reden voor stroom aftappen is niet geld besparen maar om niet verraden te worden door de energie maatschappij. Ben die onzin vvd argumenten goed zat, of nog erger zoals onze minister twitterde "ik kende mensen die er aan zijn overleden" een grove leugen.

  reageer
 • Rob

   

  En zo werk je de criminaliteit als gemeentedorp in de hand. Ik denk dat de gemeente Zeewolde al genoeg te stellen heeft met spuiters en slikkers en zuipers, ga dat eerst maar eens tegen anders gaan we hier de zelfde kant op als Urk en dan wordt het echt dweilen met de kraan open. Gemeente Zeewolde neem nou eens gewoon aan dat het merendeel van uw inwoners hier helemaal niet op zit te wachten. U bent alleen maar gekozen en moet handelen naar dat wat de meerderheid wil en niet omgekeerd.

  reageer
 • Ruud

   

  Rob, waarom denk jij voor het merendeel van de inwoners van Zeewolde te spreken? Ik juig iedere discussie over legalisatie van softdrugs toe! even wat feitjes: Spuiters zijn al sinds 90 er jaren een uitstervend ras, je hebt t dan over Heroïne verslaafden neem ik aan of bedoel je agrariërs die met gif bezig zijn ? Het is algemeen bekend dat weed rokers een stuk minder overlast veroorzaken dan de drankgebruikers (een tevreden roker is geen onruststoker) En criminaliteit en softdrugs is iets van de laatste decenia! (en dan heb ik het over de teelt en groothandel) juist onze scheiding tussen hard- en softdrugs maken dat je wied buiten het illegale circuit kunt kopen en dus zie ik dat verband niet. En dan Urk: daar is het probleem cocaïne als je het nieuws een beetje goed volgt had je dat kunnen weten... Momenteel is het in onze mooie gemeente zo dat zelfs een buitenplant in je tuin niet word getolereerd wat ik de rest van Nederland WEL acceptabel is. Denk dat het hoog tijd word dat Zeewolde haar ZERO-Tolerance beleid heroverweegt. legale kweek is dan wellicht een stapje te ver. dat heeft alleen zin als je ook de verkoop in het dorp gedoogd/reguleert middels een gemeenteshop zoals dat in de gemeente Bussum word gedaan. Dat de jeugd experimenteert is van alle tijden! (sex, drugs etc...) helaas bied dit dorp ook niet veel alternatieven. en hangende jongeren sturen we gemakshalve naar de skatebaan zodat ze op jonge leeftijd al in aanraking komen met oudere jeugd en drugs. Zero-Tolerance is niets anders dan je kop in t zand steken en ontkennen! (Struisvogelpolitiek)

 • Eliane

   

  Legaliseren! Ten eerste omdat het natuurlijk van de gekke is om een plant (!) te verbieden. Bovendien is er nog nooit iemand overleden aan cannabisgebruik, in tegenstelling tot alcohol. Cannabis is bovendien een belangrijke grondstof om te kunnen onderzoeken in allerlei wetenschappelijk-medisch onderzoek, onder meer naar kanker en allerlei (chronische) pijnklachten. Bij legalisatie zou de wetenschap hier eindelijk gefundeerd onderzoek naar kunnen doen. Verder scheelt het de maatschappij een heleboel geld: de politie kan zich weer eens bezighouden met echt leed (inbraken, overvallen, burenruzies) ipv planten shredden, en met de belasting-opbrengsten van wietteelt zou de gemeente veel kunnen bewerkstelligen op bijvoorbeeld het gebied van zorg en onderwijs.

  reageer
 • Ras

   

  Eindelijk een wijs mens die onderzoek heeft gedaan als de tegenstanders dat ook deden zou je niet meer van dat soort negatieve reacties zien.

 • pff

   

  helemaal mee eens.

  reageer
 • mindseye

   

  legaliseren ja,niet reguleren.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • wimjc

   

  Als je ziet hoe er in Zeewolde op andere terreinen wordt gehandhaafd zou ik er zeker niet aan beginnen.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Dat heeft geen zin omdat er 1) 80% van de wietteelt voor het buitenland bestemd is en 2) er geen enkele coffeshop deze wiet gaat verkopen uit economische redendn want de inkoopprijs zal veel hoger zijn door de legake teler energiekosten enz en belastingen moet gaan betalen. Daardoir zou deze wiet minstens 150% duurder worden in de verkoopprijs en dus onverkoopbaar en de straatdealers in de hand werken.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik denk dat als je landbouwprofessionals - en Nederland heeft die - zich laat specialiseren op wietteelt de opbrengsten een veelvoud zullen zijn van wat er nu op zolderkamers, in garageboxen en in loodsen wordt gekweekt. Maar dan zonder brandgevaar, gebruik van illegale bestrijdingsmiddelen en een crimineel circuit waarin doden vallen.

 • Jeroen

   

  Straatdealers nog meer in de hand werken? Er zijn er in Zeewolde een paar te vinden, van wie het inkomen tot de topinkomens van Zeewolde behoren.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert