Deel Marker Wadden komt boven water

LELYSTAD
Op het Markermeer bij Lelystad ontstond woensdag een nieuw stukje land. Een deel van de Marker Wadden kwam toen boven water.

De afgelopen tijd is er hard gewerkt aan de aanleg van het natuurgebied door het opspuiten van slib, klei en zand. Het eerste eiland heeft woensdag het wateroppervlak bereikt. Dat wordt uiteindelijk bijna 300 hectare groot, en krijgt onder meer wandelpaden, een bezoekerscentrum en een speelplek voor kinderen.

Alle Marker Wadden bij elkaar krijgen straks een oppervlakte van zo'n 10.000 hectare. Door een moeras, plassen en geulen moeten de nieuwe eilanden straks zorgen voor een betere waterkwaliteit, een rijkere visstand en meer vogels. 

 

reacties (23)

 • Jiry de Waal

   

  Ik hoop maar dat ze er op tijd aan denken om de gewenste soorten planten aan te brengen. Als je de natuur zijn gang laat gaan (wat mooi klinkt) kan het resultaat wel eens tegen vallen. Wanneer je de gewenste planten (vanuit de kader richtlijn water) aanbrengt heb je in ieder geval de ent van doelsoorten binnen het systeem gebracht en is de kans op een goed eindbeeld vele malen groter en vooral ook sneller. Soms zie je miljoenen projecten (ruimte voor de rivier) die een paar duizende euro besparen op planten en dan later hoge kosten maken om het "onkruid" te verwijderen zonder dat daarmee alsnog het gewenste plantenbestand opkomt. Ik vind dat zulke projecten een hoog casino gehalte krijgen door te gokken op moeilijk voorspelbare factoren van de natuur. Maar goed ik roep voor mijn beurt... ze kunnen het nog gaan doen natuurlijk.

  reageer
 • Marie

   

  Ik vind het een technisch hoogstandje en ben blij, dat er als opvolging van het onverwachte succes van de Oostvaardersplassen zo'n enorm natuurgebied bij komt in Nederland! Ik hoop, dat ik er vaak mag komen! Misschien is het gemopper van velen onder ons helemaal weg als het klaar is en men zelf in het gebied kan recreëren.

  reageer
 • Vollenhovenaar

   

  Ik denk zelf ook dat het veel beter was geweest de Markerwaard in te polderen ipv. de Nop. Oorspronkelijk zou de Markerwaard in 1935 als eerste 'IJsselmeerpolder' worden ingepolderd. Helaas kwam de Noordoostpolder hiervoor in de plek, die oorspronkelijk als laatste gepland stond volgens de plannen van Lely. De NOP- polder zou kleiner en goedkoper zijn, wat uiteindelijk grote onzin bleek te zijn omdat het bijna de grootste en duurste polder is geworden. (mede door grove fouten) Achteraf gezien was het vele malen beter geweest de Markerwaard aan te leggen omdat deze polder de meeste vruchtbare kleigrond bevat, ondieper is, van nature weinig waterverversing van rivieren en kanalen heeft, veel betere aansluiting- en uitbreidingsmogelijkheid t.o.v. de randstad en Schiphol. Jammer, maar dit hebben we allemaal te danken aan onze voormalig corrupte MP Hendricus Colijn.

  reageer
 • Louise

   

  Goed idee, de markerwadden kosten 45 miljoen, dat betekend een eenmalige koopkracht verbetering van 6 euro per huishouden. Wat zullen ze blij zijn!

  reageer
 • Jaap

   

  lees uw eigen reactie even na. De markerwaard lost de problemen op qua verslibbing van het Markermeer. Veel beter dan die eilanden. Daarnaast biedt de nieuwe polder veel mogelijkheden. De dijk ligt er al. Waarom zo'n onnozele oplossing? Waarom zullen we niet groots denken? Ik ben trots op onze provincie en de uitbreiding van onze provincie!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jaap

   

  maak je geen zorgen. Ik werk hard voor mijn centen. Ik ben zelfs geen pvv'er. Gewoon een realist. Raar hè dat de wereld niet zwart wit is.

  reageer
 • Realist

   

  Néé hoor meer stront is meer vis. Mest overschot in de kustzone. Boeren en vissers blij. Ook dat blokt de linkse kliek.

  reageer
 • Ik

   

  Zou het in deze tijd niet meer op zijn plaats zijn om eens te overwegen of het geld voor dit project geen betere bestemming zou kunnen. Denk eens aan het verbeteren van de koopkracht van mensen die het financieel slecht hebben

  reageer
 • Quasimodo

   

  Ik vraag mij af of al de reageerders alhier die bang zijn dat zij weer voor de kosten opdraaien ook werken voor hun geld!!! Wetende dat een groot deel van de Flevolanders uitkering-trekkers zijn wil ik weten waar zij hun geld vandaan halen.... Handjes ophouden en klagen met een peuk in de mond en een pilsje in de hand... Zielig hoor!!!

  reageer
 • kees d.

   

  Interessante opmerkingen. Klopt helemaal niets van. Ik zou eerst mij zelf ergens goed in verdiepen voordat ik commentaar zou verstrekken.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Leuk voor de groene maffia , kunnen ze straks weer van alles gaan verbieden omdat er de één of andere blauw/rood gestreepte pyjamadrager is waargenomen. Kost weer bakken met geld wat uiteindelijk gewoon bij de burgers weg komt...... Ik heb er helemaal niets mee.

  reageer
 • Deetje

   

  Hoop dat er een aanlegsteigerkomt anders kan ik er niet komen met de kinderen bij het speelterrein

  reageer
 • .\/\/.

   

  Als ik Wikipedia mag geloven is in 2003 definitief besloten de Markerwaard niet te realiseren. De argumenten van henk en Jaap slaan de plank dus mis, in die zin dat het huidige natuurproject geen strategie is om inpoldering te voorkomen. Kees hoeft zich ook geen zorgen te maken: het huidige project vangt keurig regenwater op, het is namelijk niet geasfalteerd.

  reageer
 • dat dus niet gewoon laten zo het is..

  reageer
 • weggooit geld maar ach de burger betaald wel,oja ook lekker handig om meer vogels aan te trekken met de komst van een vliegveld..maar ja de groene rakkers zullen het wel weten ...dus not

  reageer
 • Dnz

   

  U wordt blijkbaar niet gehinderd door enige kennis. De wadden hebben diverse doelen. Lees uzelf een beetje in... Oh ja, een van de redenen waarom de Markerwaard niet is aangelegd was de mindere economische situatie in die tijd. U geeft aan dat de Markerwaard ook ruimte zou gaan geven aan recreatie en natuur? Dat was dus juist niet de originele doelstelling. Maar goed nutteloze eilanden.. Tuurlijk. Fijn weekend.

  reageer
 • Cor

   

  Meer vogels is meer stront en minder vis. Wel goed voor de werkverschaffing, zou met de schop moeten worden aangelegd.

  reageer
 • Kees

   

  Overal horen dat we land moeten terug geven, om meer water op te vangen. Tegels moeten uit je tuin om het water op te vangen. En nu gaan we een stuk droog leggen. Lekker tegendraads de linkse lobby

  reageer
 • henk

   

  Wat leven we toch in een zieke tijd . 50 jaar terug wisten de Nederlanders nog van aanpakken , dan hadden ze de Markerwaard compleet aangelegd . Met kansen voor het bouwen van woningen , bedrijven , aanleggen van natuurgebieden waar iedereen gebruik van kan maken . Maar nu claimen de natuurclubjes alvast dit gebied zodat er geen nuttig gebruik van gemaakt kan worden .

  reageer
 • Jaap

   

  dit miljoenenproject dient geen enkel doel. Het is een speeltje van de linkse milieulobby, net als Oostvaarderswold. De dijk naar Enkhuizen is niet zonder doel aangelegd. Het was het begin van de inpoldering van de Markerwaard. De nieuwe polder zou Flevoland een nieuwe impuls kunnen geven en ruimte bieden aan landbouw, recreatie en natuur. Mogelijk zou Schiphol ernaar kunnen worden verplaatst. Maar nee er wordt gekozen voor nutteloze eilanden. Onbegrijpelijk...

  reageer
 • Lezer OF

   

  Het is een keer wat anders dan de hele dag op het schermpje van je smart-phone staren.. Met een beetje geluk leer je ook nog iets over de natuur!!! ¿¿¿

  reageer
 • lely

   

  Er komen wel meer vogels, maar het water wordt niet zuiverder en de vissen worden opgegeten door aalscholvers. Polder het Markeermeer maar in tot Markerwaard. Ruimte voor vliegveld,windmolens en zonnepanelenpark

  reageer
 • Bas

   

  Wat is daar nu leuk aan? Een eiland OK.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert