"Urkerbos moet beter onderhouden worden"

URK
Wethouder Geert Post van Urk gaat met het Flevo-landschap bespreken hoe verwaarloosde delen van het bos bij het dorp weer op orde kunnen worden gebracht. Hij doet dit op verzoek van de SGP-fractie.

Het was raadslid Hendrik Jan Kaptein opgevallen dat de oude speelweide in het Urkerbos flink overwoekerd is. Ook op een andere open plek staat het gras zo hoog, waardoor recreëren niet gaat. Kaptein wees de wethouder erop dat bossen op de Veluwe er wel netjes uitzien. Dit zou op Urk ook het geval moeten zijn.

Volgens wethouder Post heeft Flevo-landschap niet de financiële middelen om het bos structureel te onderhouden. De gemeente mag ook zelf onderhoud aan bijvoorbeeld paden in het bos uitvoeren, maar de wethouder waarschuwde dat Urk zichzelf daarmee wel verplichtingen en voor de toekomst ook kosten op de hals haalt.


reacties (8)

 • Bas

   

  Het probleem met het Urkerbos is ook, we hebben de laatste tijd veel extreem weer mee moeten maken met veel wind. Heel veel bomen in het bos vooral het stukje richting de hobby velden is geworteld in zanderig witte grond, de grondstructuur voor deze sparen is dramatisch en bij de volgende storm vallen er weer tientallen om. Wat mij ook is opgevallen dat als bomen omwaaien en tegen een andere boom vallen deze omgewaaide boom leunt dan tegen de andere boom die nog recht op staat en zodoende deze boom ook omver drukt. Ik snap ook niet waarom Flevolandschap deze omgewaaide bijna ontwortelde bomen die rusten op andere bomen even niet doorzagen zodat de andere boom gespaard blijft van omvallen. En Flevolandschap mag ook eens wat meer schelpen strooien op de paden of de grote kuilen opvullen met wat zand.

  reageer
 • Jos

   

  Dit is een algemeen probleem in Flevoland. Er zijn duizenden hectare's kostbare poldergrond gereserveerd voor natuur, maar het beheer is beneden alle peil. Een gebrek aan middelen, maar ook aan kennis. Natuurmonumenten doet het nog het beste, maar bij Staatsbosbeheer is het helemaal een puinhoop; een total Gerben Alan betrokkenheid.

  reageer
 • Bert

   

  De onzalige bezuinigingen tot wel 70% op beheersbudgetten van terreinbeherende organisaties door toenmalig CDA-staatssecretaris Henk Bleker in het kabinet Rutte 1 met de vrienden van de PVV en de VVD worden nu pijnlijk zichtbaar. Het moet uit de lengte of uit de breedte komen zolang dat niet is teruggedraaid. Begunstiger of (onderhouds-)vrijwilliger worden van Flevo-Landschap is natuurlijk ook nog een optie.

  reageer
 • xeroo

   

  De paden mogen geen naam hebben! Wordt gebruikt door honderden fietsers per week, maar onderhouden ho maar. 1 grote modderpoel bij een beetje regen. Bij droogte een stuifvlakte...

  reageer
 • Urkertje84

   

  Ik zeg samen staan we sterk , als Urker gemeenschap een dag met zijn allen het bos is om alles op te knappen! De gemeente Urk/provincie stelt spullen beschikbaar en koffie/thee met wat lekkers , dan komt het helemaal goed

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Geert

   

  Laten ze zelf rondom het speelbos beginnen! En de bermen lage staartweg ook aanpakken, zogenaamde nieuwe onkruiden kweeken. Wat een ergenis is dag zeg!!!

  reageer
 • Ron

   

  Geld genoeg toch in Urk?

  reageer
 • Luuc

   

  Zonde, als het ook maar even geregend heeft is het voor fiets en voetganger onbegaanbaar

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert