Werkstraffen en boete voor rozenkwekers

LUTTELGEEST
Twee rozenkwekers uit Luttelgeest hebben van de rechtbank in Utrecht ieder tachtig uur werkstraf gekregen, omdat ze verboden bestrijdingsmiddelen hebben gebruikt. Daarnaast zijn middelen die wel zijn toegestaan vaker gebruikt dan mag.

De overtredingen vonden plaats in 2012 en begin 2013. Eén van de bedrijven is inmiddels failliet. Het bedrijf dat wel nog bestaat moet een geldboete van 10.000 euro betalen. Het Openbaar Ministerie eiste dat dit bedrijf drie maanden dicht moet als er een nieuwe overtreding plaatsvindt. Daar ging de rechtbank niet in mee.

De twee kwekers vertelden tijdens de zitting dat de regelgeving rondom de bestrijdingsmiddelen in hun ogen erg verwarrend is. Een enkele overtreding gaven ze toe, maar daarnaast zouden zij bepaalde regels anders hebben geïnterpreteerd dan de controleurs. Bij een controle in 2014 werden bij het nog bestaande bedrijf géén misstanden meer aangetroffen.

reacties (9)

 • Me

   

  Gisteren allemaal naar Zembla gekeken? Zo ja dan heb je gezien hoeveel troep er op de rozen uit kenia gaat. Die je voor een paar euro bij je favoriete supermarkt koopt! Laat staan de plaatselijke ellende die rozenkwekers daar veroorzaken! Geef mij maar eerlijke Hollandse rozen!!

  reageer
 • barre man

   

  drie maanden dicht na een nieuwe overtreding... het is toch geen boekenwinkel of kroeg die je tijdelijk sluit en daarna weer opent alsof er niks gebeurd is..

  reageer
 • Nico

   

  Ach gut, de kwekers zijn niet blij dat 1 soort gif niet meer mag. Zijn ze ook mans genoeg om aan te geven welke soorten er wel in zitten? En welke de klant zelf mag toevoegen met het zakje Pokon?

  reageer
 • stop

   

  Ambtenaren een plaag voor ondernemers. Ze weten er vaak veel te weinig van, ze zijn vaak niet bereid om zich er in te verdiepen, laten zich meeslepen door milieu frieken. Kortom ze zijn kwalitatief niet goed met het vak bezig, zijn alleen maar in staat onzinnige regeltjes te bedenken om collega,s aan werk te helpen.

  reageer
 • Stef

   

  Verwarrend? Ja! Waarom mag een snijbloem kweker bepaalde middelen niet gebruiken? En een groenteteler wel? Terwijl die producten gegeten worden? Leg dat eens uit? Dat komt omdat in Nederland voor elke product groep gekeurd moet worden! In tegenstelling tot andere landen waarbij als het op eten mag ook op sierteelt mag. Dus complete onzin! Tevens is Door slechte controle van de zelfde dienst die op bestrijdingsmiddelen controleert slecht gecontroleerd op plagen die Nederland inkomen waar Door kwekers plagen moeten bestrijden waar voor geen middelen toegestaan zijn. Mooi als de wereld zwart wit is als je ergens niets van af weet!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Mick

   

  Is er geen rozenkweker die reageert? Het is een drama. Het buitenland kan doen en laten wat het wil. Flora holland importeert graag alles om maar omzet te draaien. Buitenland? Dames heren nog geen 200 km verderop mag het. Hier niet. Nederlandse kwekers worden kennelijk niet gedoogd of vallen niet onder europees recht. Weer een Nederlands kwaliteit product naar de klote gebracht door het braafste staatje van europa. Wordt tijd voor productkennis in de politiek. Overigens zitten die foute middelen ook over je aardappels. Dus eet smakelijk!

  reageer
 • Richard

   

  Omdat er jaren niet goed is gecontroleerd bij het importeren van bloemen en planten zijn veel schadelijke ongedierte ons land binnen gekomen. Insekten die in het land van herkomst allang resistent zijn gespoten. Onze middelen werkte onvodoende. Om hierop in te spelen is geïntegreerde bestrijding bedacht. Beestjes tegen beestjes inzetten als het kan en chemisch als het echt moet. Dit werkte best goed totdat er steeds meer corrigerende midelen niet meer gebruikt mochten worden of alleen sporadisch. Daar is het mis gegaan. Door de regelgeving zie je door de bomen het bos niet meer. Ik ben een voorstander van biologische bestrijding of geïntegreerd. Het kan! En ik kan mij niet voorstellen dat deze kwekers expres de regels hebben overtreden.

  reageer
 • Dorpsgenoot

   

  bij de laatste controle bleek dat ze alles op orde hadden. Dus zo verwarrend zijn de regels dus niet.

  reageer
 • .\/\/.

   

  De wetgeving over die bestrijdingsmiddelen is helemaal niet verwarrend: ze zijn verboden. Dat de kwekers het op 'verwarring' gooien is te makkelijk. Hard werken is één, beetje nadenken is twee. Die middelen zijn namelijk niet voor niets verboden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert