Werkstraf voor werkgever na val

ALMERE
De werkgever van een stukadoor die twee jaar geleden bij werkzaamheden in Almere zes meter naar beneden viel, is vrijdag door de politierechter in Utrecht veroordeeld tot 80 uur werkstraf. De werkgever, een man uit Zeist, kreeg precies dezelfde straf als de Almeerder die de klus in het pand liet uitvoeren.
 
Het slachtoffer was zwaar gewond. Hij lag een maand in coma. De rechter oordeelde dat de werkgever verantwoordelijk was voor de manier waarop het slachtoffer in Almere moest werken. De stukadoor moest daar zes meter hoog aan de slag terwijl hij in een losse bak op een vorkheftruck stond. Zo mag een vorkheftruck niet gebruikt worden, stelde de officier van justitie. Zij eiste 180 uur werkstraf.

De advocaat van de werkgever wees naar de opdrachtgever, een ondernemer uit Almere. Die had met de vorkheftruck rondgereden terwijl het slachtoffer daarin werkte. Beide verdachten hebben ook al een boete betaald omdat de stukadoor illegaal in Nederland was. De rechter kwam met een iets lagere straf. Zij vond dat beide verdachten dezelfde straf verdienen.

reacties (2)

 • Saint

   

  Krankzinnig gewoon. Eerst een illegale arbeider in dienst nemen, daarna laten werken op onverantwoorde wijze. Enkel en alleen maar voor geldelijk gewin. Door hun hebberigheid is iemand zwaar gewond geraakt. En zij komen eraf met 180 uur werkstraf en een boete. Ik hoop dat boete ook hoog genoeg is, of zijn het enkele tientjes. Verder vraag ik mij af of zij de illegale werknemer wel hebben schadeloos gesteld.

  reageer
 • ron

   

  google even "arbeidsomstandighedenwet / bouwbesluit" wat deze 2 x 2 boetes zijn: dan zie je dat dat niet om een paar tientjes gaat. (last van een beetje te veel vooroordelen vrees ik) Wat wel prettig zou zij is als de opbrengst van dei boetes aan het slachtoffer zou toekomen. maar daarentegen hebben werknemers (in algemeenheid) ook een eigen verantwoordelijkheid want feitelijk mogen zij dat niet; maar moeten zij die werkomstandigheden weigeren. wat dat betreft heeft iedere werknemer die daar niet tegenop komt boter op zijn hoofd. oke kans op baan kwijt raken .... nu raak je in coma ... tis maar of je mee wil doen aan russisch roulette . Vakbroeders onder elkaar weten echt wel wat wel en niet mag. (oke mogelijk een pas binnengekomen illegaal niet)

 • willem-stad

   

  Lekker belangrijk, hoe gaat het nu met de stukadoor? Heb zelf ook een bedrijfsongeval gehad en echt ze zijn je na een week vergeten en laten alles aan de verzekering over.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert