Kinderen moeten Citotoets overdoen na fout school

LELYSTAD
Vier dyslectische kinderen van basisschool De Tjalk in Lelystad moeten hun Cito eindtoets overdoen door een fout van de school. De leraar had de opgaven voorgelezen terwijl dat niet mag. De school gaat nu samen met de ouders en het bestuur bekijken wanneer de kinderen de toets opnieuw moeten doen.

Het bestuur van de school heeft vorige week onderzocht hoe de Cito-toets is verlopen, nadat er bij de onderwijsinspectie een signaal was binnengekomen dat dat niet goed was gebeurd.

De inspectie besloot op basis van dat onderzoek dat de vier dyslectische kinderen de toets opnieuw moeten maken.

reacties (13)

 • Louise

   

  Welke zure en jaloerse ouder heeft überhaupt de inspectie ingelicht? Wat een probleem zeg.... Bij 4 kinderen is de toets voorgelezen en moesten ze nog steeds zelf het antwoord invullen. Het advies voor vervolgonderwijs is al gegeven, de Cito-toets is hooguit bevestiging. Op het vo moeten ze het uiteindelijk zelf waarmaken. Kortom niets aan de hand behalve dat er blijkbaar een verzuurde reactie van andere ouders naar de inspectie is gegaan. Wat zielig!

  reageer
 • Tuuk

   

  Helemaal mee eens maar dat heb ik al eerder gezegd. Die ouders zullen wel trots op zichzelf zijn. Erg kinderachtig dat ouders dit doen.

 • willemlely

   

  Dat eeuwige misselijkmakende hand boven het hoofd houden moet stoppen. Dyslectie is een modegril en niet meer dan dat.

  reageer
 • Frenky

   

  Helemaal mee eens Willem!

 • lelystad

   

  Zelf ook dyslexie zo te zien! Het is dyslexie en niet dyslectie! Dan zou je toch beter moeten weten. Een dyslexieverklaring krijg je niet zomaar omdat je een lettertje verkeerd schrijft, maar gaan jaren van problemen en onderzoek aan vooraf. Het maakt mij boos dat mensen maar denken dat het een modegril is. DYSLEXIE is een handicap en geen MODEGRIL!!

 • Dyslexieexpert

   

  De aangepaste digitale Cito-toets wordt ook voorgelezen (door de computer) dus veel verschil zie ik niet met voorlezen door de leerkracht. En bij de reguliere Cito-toetsmomenten ten behoeve van het Leerling Volg Systeem in januari en mei worden toetsen ook vaak voorgelezen door de leerkracht aan dyslectische leerlingen dus ook daarmee weinig verschil. Ik kan mij de fout van de school daarom best voorstellen. En inderdaad zoals eerder geschreven heeft dyslexie inderdaad niets met intelligentie te maken. Je kan met dyslexie zowel naar praktijkonderwijs als naar de universiteit!

  reageer
 • Frans

   

  Als directeur van een basisschool hoor je natuurlijk beter te weten. Toch kan ik me zijn fout, die zonder twijfel met volstrekt goede bedoelingen is gemaakt, heel goed voorstellen. Ik vind de reacties enorm overtrokken. Ik vind ook het feit dat deze kinderen de toets moeten overmaken totaal niet zinvol. De Citotoets is bedoeld om de school te kunnen vergelijken met andere scholen en evt. het onderwijsbeleid te kunnen aansturen op basis van geconstateerde hiaten. Hij is ook bedoeld om een vervolgschooladvies te onderbouwen, al willen sommige politici er een examen van maken en het als bindend advies beschouwen.

  reageer
 • Johan

   

  Dit nieuws maakt veel los! Het schijnt zelfs zo te zijn dat het niet de leraar was die deze misstap heeft begaan, maar dat de directeur zélf tot dit initiatief is overgegaan. Dat zou toch heel merkwaardig zijn. Kinderen voorzeggen bij een Cito-toets om het resultaat positief te beïnvloeden en/of kinderen alleen laten tijdens de afname is volstrekt ongeoorloofd en dus ontoelaatbaar. De regels hieromtrent zijn ondubbelzinnig. Wat blijft zo over van de betekenis van de Cito-uitslag? En wat vindt de inspectie van het onderwijs hiervan? Cito-uitslagen worden op deze manier volledig onbetrouwbaar (welke waarde daar ook verder aan gehecht mag worden, de minister vindt het in ieder geval - opnieuw- van wel). Bovendien worden de kinderen hier de dupe van en dat vind ik het ergste, cito-afname is al zo'n spannend iets voor ze en nu komt er nog meer lading op. Ik vraag mij daarom af: verdient hier niet juist deze directeur een sanctie? En: wat is de reactie van de inspecteur van het onderwijs op deze situatie? Kan die reactie ook door ons als ouders en overige geïnteresseerden worden gevraagd?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dirk2

   

  De ene ambtenaar wijst naar de andere zoals de pot de ketel verwijt! En de kwaliteit van het onderwijs lijdt er alleen maar onder!!!! Het is diep en diep triest dat deze kinderen DAARVOOR moeten boeten. Maar ja, de overheid is altijd beschermt en de burger moet de lasten dragen.

  reageer
 • Frenky

   

  En terecht!! Die kinderen wordt het al veel makkelijker gemaakt. Dat hoeft niet NOG makkelijker te worden. Gewoon leren, net als de rest!

  reageer
 • Frits1

   

  Je begrijpt dus helemaal niets van dislectie. Oordeel er dan ook niet over!

 • Tuuk

   

  Deze leerlingen word het al veel gemakkelijker gemaakt? Hoe kom je daar nou bij? Mijn zoon heeft dyslexie en heeft 6 jaar basisschool gedaan met heeeeeel veel moeite en tegenslag voordat het uberhaupt gediagnostiseerd werd. Het enige voordeel wat hij nu heeft is dat hij bij zijn toetsen 15 minuten langer de tijd heeft, maar daardoor wel de eerste 15 minuten van de volgende les moet missen. En hij moet dezelfde toetsen maken als andere leerlingen. Dus wat nou makkelijker en meer voordeel!! Verdiep je eens in wat dyslexie eigenlijk is en praat met dyslecten dan zul je horen dat dyslecten helemaal geen makkelijkere toetsen en schoolloopbaan hebben.

 • Annie

   

  op zwakke leerlingen wordt tegenwoordig een stempel gedrukt. Kinderen met een lager niveau moeten niet naar het VWO. Waarom al dat kunst en vliegwerk om dat toch te realiseren?

  reageer
 • Tuuk

   

  Iemand met dyslexie is geen zwakke leerling hoor! Deze kinderen kunnen ook HAVO/VWO doen! Dyslexie betekend dat je moeite hebt met lezen en schrijven maar zeer zeker niet dat je een laag IQ hebt. Integendeel zelfs!

 • Ebebe

   

  Dyslectie heeft niks met intelligente te maken.

 • Frits1

   

  De onderwijzer heeft m.i. zeer juist gehandeld, hij heeft met het voorlezen van de opgaven aan deze kinderen een gelijke kans gegeven t.o.v. niet disl. kinderen. Hij heeft toch geen antwoorden voorgezegd. Inspectie verdiep u eens in de problematiek van dislectie !!!

  reageer
 • Tuuk

   

  Mijn zoon heeft zelf ook dyslexie en bij hem in groep 8 konden de kinderen met dyslexie kiezen! Of de CITO op de pc maken dan word hij ook voorgelezen of de CITO op A3 formaat maken waarbij de letters groter zijn en dus voor dyslecten beter te lezen! Mijn zoon heeft toen gekozen voor de CITO op A3 formaat. De inspectie hoort in deze niet de kinderen aan te pakken maar de groepsleerkracht, want deze weet heel goed dat voorlezen niet toegestaan is! De school weet heel goed wat de mogelijkheden zijn voor het toetsen van dyslecten en heeft hierin dus duidelijk verzaakt! Verder vraag ik mij af hoe dit bij de inspectie terecht is gekomen! Er moet een leerling geweest zijm die dit thuis heeft gemeld,cen waarvan papa en mama de boel moesten verlinken bij de inspectie anders kan dit niet! Hoop dat deze ouders trots op zichzelf zijn, dat kinderen die het toch al zo zwaar hebben bij dit soort toetsen het nog een keer over MOETEN doen!!!! De kinderen zijn hier de duppe van namelijk!!!! Erg kinderachtig hoor!!

 • Ron

   

  Straf de leraar en directeur. Niet de kinderen

  reageer
 • Jacob

   

  De kinderen hebben aan hun verplichtingen voldaan. Punt uit. Niks overdoen. Zoek maar een oplossing over de rug van degenen die de fout hebben gemaakt en daar mede verantwoordelijk voor zijn.

  reageer
 • .\/\/.

   

  En dat alles in de bevelende wijs. Bravo.

 • HM

   

  Waarom? Omdat een onderwijzer de regels niet kent en een fout maakt (waar de kinderen dan de dupe van worden), krijgt de inspectie daar de schuld van?

  reageer
 • Tuuk

   

  Triest! Mijn nekharen gaan altijd overeind staan als ik het woord onderwijsinspectie lees!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert