'Negatieve milieu-effecten Floriade zijn beperkt'

ALMERE
Er zijn nagenoeg geen negatieve effecten te verwachten van de Floriade. Dat schrijft de Antea Group die in opdracht van de gemeente Almere een Milieu Effect Rapportage heeft gemaakt. Het rapport vormt een onderdeel van het bestemmingsplan Almere Centrum Weerwater - Floriade. Dat blijkt uit de MER die de gemeente openbaar heeft gemaakt.

De onderzoekers hebben gekeken naar de milieu-effecten van de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 en het bouwen van 700 huizen in het gebied na 2022.

De Antea Group waarschuwt wel voor een beperkte toename van verkeerslawaai doordat er nieuwe wegen worden gemaakt zoals de Kasteeldreef bij de A6. De bouwers van de nieuwe woningen moeten deze extra isoleren. Ook moet er vanwege de veiligheid 80 meter afstand worden gehouden van de A6 bij de bouw van huizen en kantoren.

Verschillende eisen bij de bouw van de Floriade-wijk zorgen ervoor dat beschermde dieren daar geen last van hebben. Wel moet de gemeente in de omliggende gebieden nog voor goede leefomstandigheden zorgen voor beschermde dieren. Het evenement de Floriade in 2022 levert mogelijk wel problemen op voor vogels en dieren, zoals de bever. De gemeente moet daar dan ook maatregelen voor nemen.

Directeur Menno Smits van de Antea Group is nauw betrokken bij de Floriade. Hij is ook de voorzitter van de Vrienden van de Floriade. Dat is een groep bedrijven dat van de Floriade een succes wil maken.

reacties (23)

 • Hannes

   

  Beste Mark van Rooij.. Wie kan nu al zeggen of Whitchworld ook een gegarandeerde toekomst tegemoet kan zien.. Vandaar, en dat lijkt mij heel gepast, om toch de samenwerking met de Gravin en de Whitchworld privé/ontwikkelaar, om 1 voor allen en allen voor 1 te maken... "Je kan niet lukraak maar op de bonnefooi gaan bouwen wat in het verleden, en nu nog duidelijk zichtbaar is, zeker nu zou moeten voorkomen!".. En daar is het Vogeleiland nu met al zijn Glorie zeker niet waard.!! Het zou juist met een duurzame aanpassing een mooie vaarroute vanaf het centrum naar het Kasteel teweeg kunnen brengen!!...En daar zal de Gravin zeker met alle in en aanpassingen oog voor moeten hebben!!. " Het oude systeem en het nieuwe systeem, ze komen in velen gevallen niet meer samen"!! .. " Met een praktisch inzicht komt men verder dan velen theoretische onderbouwingen!!. Mark van Rooij de tijd kan nog heel wat teweeg brengen. Veel Succes!!

  reageer
 • ron

   

  het woord camping komt in het plan 17 keer voor maar hoe het telkens is verwoord ...... 1 lijn heb ik niet kunnen ontdekken.

  reageer
 • ron

   

  en voor het gemak staat de camping op het vogeleiland Wat heeft dit alles voor zin als in ander overleg e.e.a. nog niet is besloten. hoe serieus moeten we dit alles nu nog nemen? de code FS en FSb (Floriade Stadswijk en FS bouwen) staat zo'n beetje overal op de tekening ..... maar ook V (veiligheidszones) Ik kan hier echt geen touw aan vastknopen.

  reageer
 • ron

   

  sinds wanneer is een hert of ree geen natuur meer (of ik kijk verkeerd maar deze woorden komen niet in de MER voor) ???? De hierover gestelde vraag is ook elders heerlijk omzeild met een vage verwijzing "er is voldoende ruimte". Ik zie die ruimte niet

  reageer
 • ron

   

  in de tekst van OFL wordt even 47.000 m2 BVO aan andere gebouwen vergeten te noemen is equivalent met ca. 470 woningen. over WC eend..... ja dat is niet zo handig maar als deze man geen vriend van was ... dan was het rapport niet anders geweest ... dus idd wat populistische nu meteen te beschuldigen. Het had wel handiger geweest van deze vriend dit wat anders wat tijd betreft in te kleden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Marc van Rooij

   

  Beste Hannes, de uitvoering van de legacy kan nog vele kanten op. Dat het een complex verhaal is dat is een ding dat zeker is, maar dat is elke wereld tentoonstelling. In Zoetermeer is er een woonwijk gebouwd op de basis van de Floriade, en ondanks dat de exploitatie van de Floriade een verlies liet zien, heet de gemeente Zoetermeer 30 miljoen verdient aan de woonwijk. Waarschijnlijk ook de reden waarom Zoetermeer ook mee heeft gedaan aan de strijd rond de Floriade 2022. Het Kasteel is geen issue omdat het kasteel eigendom is van een privé organisatie (Gravin) en op dit moment een optie ligt van Whitchworld

  reageer
 • Hannes

   

  Beste Marc van Rooij, U zal zich misschien ook wel afvragen wat moet het worden, na de Floriade.. Er is volgens mij nog nooit zo'n project geweest wat de voorafgaande Floriade's betreft zo complex maakt als nu wat erin Almere tot stand moet komen..Alleen maar om een woonwijk dat gerealiseerd moet worden, waar velen het nut niet van inzien.. Hopelijk wordt er met een groot mogelijke wijsheid, waar al duidelijk door deskundigen is aangegeven dat de Floriade / Woonwijk op de geplande locatie geen succes zal garanderen!!. 2016 en 2017 het kan nog alle mooie kanten op!!!... En dan kunnen alle voorbereidingen alleen voor de Floriade in zijn huidige fasen gewoon zijn doorgang vinden..( Nogmaals denkend aan het Kasteel met velen mogelijkheden na de Floriade!!!.

  reageer
 • Marc van Rooij

   

  Iedereen weet dat ik kritische de Floriade volg, en dat blijf ik doen, maar de opmerking wij van WC eend vind ik erg populistisch. De reden waarom ik dat zeg is omdat dit soort projecten vallen onder de aanbesteding regels, hier kunnen alle bedrijven die een zogenaamde milieu effect rapportage kunnen maken op inschrijven. Ik ben het eens dat het een ongelukkige samenloop van omstandigheden is, maar was het bv Arcadis geweest die de Mer had uitgevoerd dan had men gezegd, maar Jorritsma is voorzitter van de Heidemij en die heeft een groot aandeel in Arcadis. Zoals gezegd het komt misschien ongelukkig over echter, wij van Wc eend opmerking is heel kort door de bocht en niet correct.

  reageer
 • Hannes

   

  Bij eerdere reacties heb ik je heel anders gehoord.. Heb je zelf wel in de gaten hoe je om de feiten heengaat. Probeer dan met je zo democratische inzicht een duidelijke visie te geven wat voor Almere na de Floriade een langdurige project, "maar dan waar iedereen wat aan heeft tot stand te brengen"...Maar dan wel met een duidelijk zeggende gegarandeerde waarden. En dan niet van die "holle" begrippen, wat voor velen zo vanzelfsprekend zijn.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dit gebied is vroeger aan zijn lot overgelaten, het zou in de toekomst ontwikkeld worden. Niet als natuurgebied gepland. Nu er iets mee gedaan gaat worden is het uiteraard helemaal verkeerd.

  reageer
 • Hannes

   

  Juist met het nieuwe netwerken, zal het voor de organisatie van de Floriade moeilijk worden als ze contact willen zoeken met bedrijven, die allang hun kennis op het gebied van nieuwe technologie op de markt en ook al in huis hebben weten te brengen. Nogmaals maak van het Kasteel een klassieke trefpunt met alle mogelijkheden zoals "congressen thema's," waar het bedrijfsleven vanzelf zijn waarde op duurzame en nieuwe ontwikkelingen tentoon kunnen en willen stellen. " Samenwerken en de zelfde overtuiging hebbende geeft men kracht, als je goed weet wanneer je je ballast, als een verkeerd gekozen locatie voor de "Floriade /woonwijk" overboord zou moeten gooien!!!

  reageer
 • Boels

   

  Het blijft sjoemelen met de Floriade. Floriade BV blijkt al te bestaan (onderdeel van Intratuin vlgs Dichtbij) en de Almeerse sukkels wisten van niets; die hebben nog nooit van de Kamer van Koophandel gehoord alwaar een register van bedrijfsnamen te raadplegen is. Stop nu met die onzinnige plannetjes.

  reageer
 • Henk

   

  Wethoudertje Herrema heeft een bevriende partij ingehuurd om aan te tonen dat de effecten van de Floriade mee zullen vallen. NATUURLIJK, had u anders verwacht ? Hou toch alsjeblieft op met deze geldverslindende flauwekul. Wethouderje Herrema zal alles in het werk stellen om zijn gelijk te halen. Wanneer zijn er weer verkiezingen ? Wie nu nog PvdA stemt ? De Partij van de Armoede stort Almere in een financieel debacle.

  reageer
 • Janneman Julkerplas

   

  Het milieu- effect valt mee volgens een partij die dit in opdracht van de gemeente opschrijft. Maar het financiele effect zal rampzalig zijn, en vele, vele, vele jaren een molensteen om de nek van de Almeerse bevolking zijn. Er dat voor een saaie, niet coole, tuinbouwtentoonstelling waar buiten de Almeerse raadsleden vrijwel niemand in geinteresserd is.

  reageer
 • Flevoburger

   

  citaat " De Antea Group is nauw betrokken bij de Floriade. Directeur Menno Smits is ook de voorzitter van de Vrienden van de Floriade." Dus de voorzitter van "de vrienden van de Floriade" is de directeur van de organisatie die is ingehuurd om een Milieu Effect Rapportage te produceren. Zo van wij van WC eend adviseren .... ( en we krijgen er ook nog eens dik voor betaald ) Gelukkig is hier geen enkele sprake van belangenverstrengelingen en straalt de integriteit er van af..... Ja toch? Je kunt zeggen wat je wilt maar je moet wel lef hebben om dit zo aan de burger te verkopen.

  reageer
 • Jan

   

  Typisch PvdA alles staat op rood maar wij gaan lekker door groen is zo links.

  reageer
 • Jaanchi

   

  Die floriade moet en zal er kennelijk komen. Dus watcgaat de gemeente nog meer uit de kast tevoirschijn halen. En, gemeenteraadsleden, hoelang laat u met zich sollen?

  reageer
 • .\/\/. 2.0

   

  Dus een groen evenement dat natuurschade oplevert? We zijn ook helemaal gek geworden.

  reageer
 • Dr. Jake

   

  Ik vraag me af of je op een of andere manier je kunt waarborgen resp. verzekeren tegen negatieve gevolgen die de floriade gaat brengen voor he als inwoner van Flevoland/Almere. Misschien een gang naar notaris/rechter/verzekeraar !? Misschien nu al gaandeweg vie de rechter/advocaat alle informatie/openbare stukken van de gemeente om een eventuele gezamelijke claim (voor te bereiden) indien het fout gaat. Weten de personen dat ze er niet zonder klerenscheuren er van weg komen.

  reageer
 • Hannes

   

  Dus al het gebeuren rond de Floriade draait uiteindelijk toch om de woonwijk. Wat al jaren door projectontwikkelaars op de geplande locatie gerealiseerd had moeten worden.. Dat zou dit gehele project een schadelijke vertoning, wat nual duidelijk in de organisatie afspeelt, een schaduwzijde voor Almere teweeg brengen!!. Nogmaals het vogeleiland het is een luchtfilter voor stad en omgeving. En voor velen die dicht bij huis afhankelijk voor natuur en welzijn zijn.!! "Gemeenteraad neem een moedige beslissing." Dan zal alle fout gebouwde Luchtkastelen, plaats maken voor een langverwachte karakteristieke Kasteel met al zijn mogelijkheden, ook voor de Floriade van maar een halfjaar voor de toekomst waarheid worden!!!. (( Dan weet ik zeker dat je van al dat GEHANNES af bent)).

  reageer
 • Jan

   

  Daar is familie Bever niet blij mee met een partijdige PvdA rapportage. Laat die Bever daar lekker zijn gang gaan. Stop mat dat project.

  reageer
 • Lea

   

  Haha. Belangenverstrengeling 2.0 Een rapport gemaakt door de voorzitter van de fanclub. Kan zo de papierbak ik dus.

  reageer
 • Joop

   

  Wij van WC eend..... Het staat er heel duidelijk en daarmee is dit hele rapport niets waard: de maker van dit rapport is de directeur van de Vrienden van de Floriade....hoe dom kun je zijn gemeente....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert