Adema wordt burgermoeder van provinciehoofdstad

LELYSTAD
De Veghelse burgemeester Ina Adema (VVD) is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Lelystad. Dat maakte de voorzitter van de vertrouwenscommissie dinsdagavond bekend.
Zij volgt Margreet Horselenberg op, die per 1 september vertrekt.

Ina Adema is 47 jaar. Ze komt uit Amsterdam en groeide op in Amstelveen, Scherpenzeel en Dronrijp. Ze studeerde rechten in Groningen en in het Duitse Göttingen. In 1999 kwam Adema in Deventer in de gemeenteraad. Twee jaar later werd ze daar wethouder.

In maart 2009 werd ze burgemeester van de Noord-Brabantse gemeente Veghel. Naar verwachting wordt Adema in september in Lelystad geïnstalleerd als burgemeester.

Haar voordracht werd dinsdagavond bekendgemaakt nadat de gemeenteraad eerst achter gesloten deuren was geïnformeerd. Eerder maakte Commissaris van de Koning in Flevoland Leen Verbeek bekend dat er dertig mensen naar de functie van burgemeester Lelystad hebben gesolliciteerd.

Ina Adema wordt de vierde burgemeester van Lelystad en de eerste van de VVD. Haar voorgangers waren Hans Gruyters (D66, 1980-1996), Chris Leeuwe (PvdA, 1996-2006) en Margreet Horselenberg (PvdA, 2006-2016).
reacties (36)

 • Joopie

   

  Ik weet ook niet wat je van deze kenau met haar op de tanden moet denken...

  reageer
 • Barbara

   

  Over Weltschmerz gesproken...Misschien komt zo'n massale aanval op die "ene" uitverkorene wel omdat mensen heel goed weten, en voelen dat je niet alleen op aandrang van persoonlijke redenen je stem wilt laten horen, maar tegelijkertijd bij een collectief soort bewustzijn bent ondergebracht/aangesloten om de natuurlijke gezamenlijke behoefte van voortuitgang, verbetering, samen delen en verfraaiing teweeg te brengen. Wanneer je er als bestuurder voor kiest, en/of meent eigenschappen en visie in huis te hebben waarmee je een gemeenschap niet om de tuin wil leiden, moet je er voor zorgen die z.g Weltschmerz niet op je eigen schouder alleen, of op die van een ander te leggen, maar naar redelijkheid te verdelen. De wil om uiterst oprecht met je stad-, en/of landgenoten om te gaan zou een vereiste moeten zijn bij zo'n benoeming. Het opsteken van wat vingers en God allemachtig om hulp vragen bij die taak zou dan in de dagelijkse praktijk zichtbaar moeten zijn. Maar ja die God heeft niet de regels en wetten ontworpen zoals die in onze rechtstaat zijn geregeld, dus wat is de zin van de eed afleggen bij dergelijke politieke snuiters.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Zo is het met de aanstelling van burgemeester Weerwind in Almere in ieder geval wel gegaan. Eerst de juichstemming dat we verlost waren van Jorritsma, vervolgens volgde al snel wat gemopper over 's mans eerste schreden in de gemeente (hier te breed daar te kort), en een paar weken later werd de man al feestelijk afgebrand op de wijs van 'politici zijn allemaal incompetente zakkenvullers'. De mensen hebben een onbedwingbare behoefte om hun Weltschmerz op de persoon van de gezagsdrager te projecteren.

  reageer
 • Hans

   

  Ik denk dat deze dame Magreet Ellendeberg ons snel doet vergeten ;-)

  reageer
 • Lelytowner

   

  Duidelijk een dame die van een uitdaging houdt, welkom straks in Lelystad en veel succes en zo te lezen, leggen we de lat hoog!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rob

   

  Net 20 jaar PVDA achter de rug....

  reageer
 • Henk

   

  Allemaal positieve ontwikkelingen. Blijven investeren. Werkgelegenheid kom niet vanzelf naar lelystad!

  reageer
 • Rob

   

  Welkom en zet hem op!

  reageer
 • ik

   

  hahaha, stoppen met flevokust,waranda etc.......dit is er een van de vvd,dus die gaat juist voor flevokust, warande, centrum en natuurlijk vooooooooooooor LELYSTAD AIRPORT.welkom!

  reageer
 • Zwaan

   

  In ieder geval ziet ze er een stuk vlotter uit dan ons huidige truttig ogende burgemeester. Ik wens haar veel succes.

  reageer
 • Joke

   

  Waar heeft u uw (mat)glazen bol gekocht? Zo eentje wil ikke ook wel.

  reageer
 • Lely

   

  Tuurlijk, een nieuwe burgemeester, dus we stoppen maar met Warande en de Flevokust. Je vergeetbgemakshalve dat dit door de raad wordt vastgesteld.........

  reageer
 • Esveen

   

  Begin er eerst mee de gemeenteambtenaren die hier werken ook in Lelystad wonen. Weten ze ook meer van hun stad. Als je nu iets vraagt of meldt over de stad moet eerst de plattegrond erbij komen. En uiig kijken!

  reageer
 • .\/\/.

   

  De reacties gaan de komende tijd als volgt: 1. Aankondiging: "O wat fijn, eindelijk een vervanger voor de huidige incompetente *piep*." 2. Installatie: "Had dit of dat niet anders gekund", "beter had men..." 3. een paar weken na installatie bij eerste probleem in de media: "allemaal hetzelfde, zie je nou wel, we zijn weer genept".

  reageer
 • frits

   

  Als wethouder heeft ze voorheen ook ruimtelijke ordening en beheer openbare ruimte gedaan. Die kennis komt ook goed van pas. Stoppen met die megolomane nieuwe wijk Warande en Flevokust, en fors besparen op beheer openbare ruimte. Deze dame kan hopelijk voldoende tegenwicht bieden aan de doorgeslagen wethouders. En misschien kan ze ook de ambtelijke directie eens schoonvegen. Een frisse start voor Lelystad is voor iedereen het beste.

  reageer
 • Kletser

   

  Kan de gemeenteraad de nieuwe burgemeester niet eerder laten beginnen? De huidige burgemeester is al met mentaalpensioen! Het wordt tijd dat de nieuwe burgemeester de bezem er doorheen gaat halen.

  reageer
 • Wees welkom! Hopelijk een burgemeester die de er wat aan gaat doen dat Lelystad een onevenredig hoge percentage inwoners heeft die aan de onderste laag van onze samenleving staan.

  reageer
 • Esveen

   

  Er ligt een mooie taak voor haar om de leegloop van o.a. het Computer Uitwijk Centrum en Rijkswaterstaat Smedinghuis te stoppen. Dat scheelt meer dan 500 volle arbeidsplaatsen. Smedinghuis is nu meer een pakhuis dan een kantoor. Aan de slag dus en hopelijk meer aanwezig bij belangrijkere zaken dan voorgangster. Maar die reed veel kilometers.

  reageer
 • nopper

   

  Als ik kijk naar de andere burgemeesters in de provincie was een benoeming van een PVDA er beter geweest. Pvda beschikt ook over goede burgemeesters, dat is niet alleen aan de vvd voorbehouden , kijk maar eens hoe binnen de vvd er aan toe gaat aftredingen aan de orde van de dag tot aan rechtbank procedure 's toe

  reageer
 • Henk

   

  Wat had je verwacht dan? Dat jij persoonlijk een gesprek met de kandidaten zou hebben en dat jij dan de keuze zou maken? De inwoners hebben middels inspraak het profiel kunnen bepalen, en de gemeenteraad (ook door u gekozen) heeft dit profiel gebruikt om de keuze definitief te maken. Zuiver toch?

  reageer
 • TomPoes

   

  Almere kan zijn borst nat maken. Zo te zien een dame met pit en lef, wat we nodig hebben hier. Onze stad speelde tot nu toe veels te veel de rol van het kleine zusje van Almere met de grote mond. Ben blij voor ons. Maakt niet uit van welke club ze is, als ze maar hard werkt.

  reageer
 • Frits

   

  Ze is tenminste niet oud. En een juridische achtergrond komt ook wel van pas met wethouders en een raad die wetten nooit zo belangrijk vinden,, als ze hun eigen zin maar krijgen. Ik wens mevrouw Adema veel succes bij het in toom houden van raad en college en het voeren van een kerntakendiscussie in de gemeente. En met een VVD-burgemeester kan de heer Marseille eindelijk de raad met een gerust hart verlaten. Ook weer een zegen voor onze stad.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Het is zeer onverstandig en vooral dom om iemand te willen die geen ervaring heeft en geen relaties.

  reageer
 • Dirk2

   

  Prima voordracht! Eindelijk een andere bloedgroep na alle jaren van afbraak. Er is veel werk te verzetten en herstel te plegen. Ik wens mevrouw Adema alle succes toe. En natuulijk WELKOM in Lelystad.

  reageer
 • Lely

   

  Je kon input leveren voor het profiel, dat bestaat tenslotte uit meer dan ervaring etc., maar hoezo iemand van buiten de politiek? Het is toch wel erg handig als je weet hoe een politiek bestuurlijke organisatie werkt.....

  reageer
 • Bas

   

  Lijkt me een aardige en kordate dame!

  reageer
 • Burger

   

  Kansloos! Gebrek aan lef in de gemeenteraad van Lelystad. Je zou zeggen dat er op basis van de enquete en profielschets een vlotte persoon aangesteld zou worden. De bewoners van Lelystad worden wederom afgedankt met een baantjes jager..

  reageer
 • jacob

   

  De gemeenteraad zal ongetwijfeld, al was het alleen maar uit respect voor haar inwoners, diezelfde inwoners nog nader informeren waarom haar keuze tot voordracht, op aangeven door de commissie van wijze mannen en vrouwen, ook wel vetrouwenscommissie genoemd, op mevrouw Adema is gevallen en niet op een van de overige 29 kandidaten.

  reageer
 • hn.

   

  Ze is van harte welkom! Ik hoop dat ze een frisse wind door de stad jaagt.

  reageer
 • Flevolander

   

  Uit de enquete kwam zeker het tegenovergestelde van een VVDer. Dus op zoek naar iemand die niet past bij de stad maar er wl een lekker salaris kan opstrijken.

  reageer
 • Flevoburger

   

  fijn dat de burgers ook een duidelijke rol hebben gespeeld bij de benoeming / aanstelling van de BURGEmeester. Maar goed we gaan het wel zien.....

  reageer
 • Barbara

   

  Zulke dingen worden georganiseerd om je valse voorspiegelingen voor te houden. Nieuwe dame als burgemeester met zo te zien een krachtige uitstraling! Dat is toch wel een goede binnenkomer lijkt me.

  reageer
 • Mars

   

  Als ze van aanpakken weet is ze van harte welkom.

  reageer
 • Ria

   

  Laat ik mij verbeeld hebben dat de bevolking mede mocht mee praten over onze nieuwe burgemeester. Let wel ik heb voorlopig niets tegen deze dame. Ik weet niets van haar. Hoop dat zij onze fijne stad positief op de kaart weet te zetten.

  reageer
 • Jop

   

  Oooh ik had iemand van buiten de politiek verwacht. Waarom dan die enquete waar die voorkeuren in gevraagd zijn. Het blijft vriendjes politiek.

  reageer
 • lelystadse

   

  luk weer een dame wees welkom

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert