Luchtvaartbedrijf AIS investeert in piloten

LELYSTAD
Luchtvaartbedrijf AIS uit Lelystad gaat investeren in de opleiding van piloten. Het bedrijf zet deze stap omdat ABN Amro als laatste bank in Nederland stopt met het verstrekken van leningen voor pilotenopleidingen. Een opleiding tot verkeersvlieger kost minstens 100.000 euro.

Nieuwe piloten
AIS Airlines voert in Zweden en Duitsland verschillende lijnvluchten uit. Veelal met kleine vliegtuigen. Het bedrijf verwacht de komende jaren flink te groeien en heeft daarvoor nieuwe piloten nodig. Die leidt het bedrijf op bij zijn eigen AIS Flight Academy. Afgelopen jaar kocht het daarvoor al een simulator van een Boeing 737.

AIS gaat 50.000 euro investeren in studenten die het theorie-gedeelte van hun opleiding succesvol hebben afgerond. Zo'n 75.000 euro moet een student nog zelf lenen. Het bedrijf heeft daarvoor afspraken gemaakt met een aantal financierders. Er is plek voor zo'n 30 tot 40 studenten per jaar.

Lager bedrag
"Door de investering van de luchtvaartmaatschappij is het opleidingsbedrag beduidend lager geworden en is het beroep van verkeersvlieger niet alleen toegankelijk voor kinderen van welgestelde ouders." zegt AIS over de nieuwe stap. Studenten die de opleiding succesvol afronden kunnen gelijk aan de slag bij het bedrijf.

In de toekomst wil AIS ook vanaf Lelystad Airport gaan vliegen.

reacties (8)

 • Maartje

   

  Ik hoor wel heel veel onzin verhalen langs komen hier. Alsof AIS mensen dwingt de opleiding te doen. Geen van de geslaagde piloten zit thuis. Ze hebben allen een baangarantie. Ik weet niet of het jaloezie is, maar alle medewerkers en leerlingen worden naar eer en geweten behandeld en ja AIS is een zeer succesvolle luchtvaartmaatschappij met vele vluchten binnen Zweden, Noorwegen en Duitsland en er is een gezonde verloop van piloten die -zoals het hoort- doorstromen naar concullega Airlines. Hierdoor is er telkens weer plaats voor nieuwe piloten.

  reageer
 • Sjaak schuldsanering

   

  Maartje, Geen van de geslaagde piloten zit thuis? Hou aub op met onzin praten!! Ik ken er een paar waar ik de naam niet van ga noemen. Ennuh jaloezie? Waarop moet ik jaloers zijn? Heb een prachtige baan waar ik geen cent voor hoef te betalen, sterker nog ik krijg betaald! Gegroet

 • Sjaak schuldsanering

   

  Nee Bas het beeld wat ik schets is niet eigen ervaring maar de keiharde realiteit. Ik ken jongens die de opleiding bij AIS hebben gevolgd en nu thuis zitten met een schuld van 170.000 euro. 21 jaar en dan al zo'n schuld. Deze jongens zijn in de mooie verhalen getrapt van Arend. Na de opleiding totaal geen nazorg. Ja 300 uur vliegen op een jetstream waar ze niks mee kunnen, heeft hun nog eens 25.000 euro gekost. Anyway er zitten meer dan 1000 werkloze piloten thuis met een gigantische schuld!!! Mijn ervaring als piloot? Heb ik niet maar ik zie wel hele families kapot gaan Grt

  reageer
 • Pilot1

   

  Prima plan! Dan kunnen de afgestuurde piloten na 1 of 2 jaar met hun dikke schuld zich aansluiten bij de andere werkloze piloten. Geldklopperij! Kandidaten bezint eer ge begint!!

  reageer
 • Eric

   

  Pas op voor de ais opleiding. Dit is een bedrijf met veel praatjes..!

  reageer
 • Sjaak schuldsanering

   

  Hahah hij blijft het proberen die Arend. het enige waar deze beste man in investeert is zijn eigenbelang! Hij zegt er natuurlijk niet bij dat die 50.000 euro gewoon een lening is met een leuke rente. Tevens wordt er niet verteld dat je na de opleiding een jetstream Typerating moet halen a 25000 euro waar je weinig tot niks aan hebt. Ow ja, je mag max een jaartje vliegen bij AIS, daarna?? Werkloos thuis met een gigantische schuld en een nutteloze jetstream Typerating :) Trap niet in die mooie verhalen, er zijn genoeg werkloze piloten Groetjes

  reageer
 • Bas

   

  Ah daar is ie weer... ik zat er al op te wachten. Nee AIS moet alles gratis en zonder rente doen. Ik begrijp het. Weet je AIS is niet een non profit organisatie en het beeld wat je schetst is blijkbaar van je eigen ervaring, niet van de honderden piloten die je voorgingen en na je zijn gekomen.

 • laat alle reacties zien
 • dave

   

  mooi toch..AIS groeit al in het buitenland. nu ook voorbereid/opleiding in lelystad met boeings ,dus komt allemaal okidoki.

  reageer
 • Dirk2

   

  Ik zou graag de voorwaarden lezen, ook die van de overige financiers. Denk niet dat ABN AMRO is gestopt vanwege het grote succes? Voor wie piloot wil worden natuurlijk wel een nieuwe optie....

  reageer
 • frits

   

  Misschien kan AIS ook alvast piloten gaan opleiden voor Transavia. Dat wil de komende jaren van 50 naar 100 toestellen groeien. Van die 100 komt natuurlijk een deel in Lelystad te staan.

  reageer
 • Piet

   

  Doen ze ook. Het concept is heel simpel: mensen opleiden voor een startfunctie in het eigen bedrijf en dan laten doorgroeien naar grotere maatschappijen, zodat er weer plaats vrijkomt voor de nieuw opgeleide studenten. Zit slim in elkaar.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert