Provincie wil deskundig advies over grote grazers

FLEVOLAND
Als Provinciale Staten het beheer van de grote grazers willen veranderen, moet er eerst een commissie van deskundigen komen. Die commissie moet de provincie adviseren over de manier waarop er het beste met de dieren in de Oostvaardersplassen kan worden omgegaan. Dat zegt gedeputeerde Arie Stuivenberg.

De verantwoordelijkheid voor de grote grazers ligt nu nog bij staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken), maar wordt binnenkort overgeheveld naar de provincie. Volgens Arie Stuivenberg kan het huidige beleid worden gehandhaafd. Als Provinciale Staten het toch willen veranderen, wil Stuivenberg eerst een onderzoek door deskundigen laten doen.

De discussie over het welzijn van dieren in de Oostvaardersplassen loopt al vele jaren.

reacties (15)

 • Har(d)t voor Lelystad

   

  Als Gedeputeerde Stuivenberg eens de trein zou nemen richting Almere zou hij net als ik spontaan in depressie vervallen bij het zien van de uitgemergelde vlakte vol met de restanten van de afgestorven bomen en de aanblik van ontelbare uitgemergelde dieren. "Het huidige beleid kan worden gehandhaafd": zegt hij. Ik vraag mij werkelijk af hoe hij dat over zijn lippen kan krijgen. Binnen het weiland met vijver en een hek erom heen dat Oostvaardersplassen heet zul je aantallen moeten reguleren. Hoe krijgen wij dit nu eindelijk eens tussen de oren?

  reageer
 • Henk

   

  De Oostvaardersplassen is een groot voorbeeld van het natuurbeheer in Nederland. Teveel grote grazers in een te klein gebied. Hoe gedeputeerde Stuivenberg nu zeggen dat het beleid kan worden gehandhaafd. Het is juist wanbeleid.

  reageer
 • Esveen

   

  Waren ALLE vorige onderzoekers dan ondeskundig??????

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

   

  Er zijn blijkbaar 2 foto's in omloop. Hier op de site een foto van Heckrunderen, elders blijkbaar van wisenten. Lijkt me verstandig dat de omroep die nog even wisselt. Overigens gaat het erg slecht met de runderen. Die zijn deze winter sterk in aantal afgenomen. Ze redden het niet in de Oostvaardersplassen. Waarschijnlijk is het aantal afgenomen tot onder de 100. De voedselproductie in de Oostvaardersplassen is in de loop der jaren afgenomen, maar dat hebben sommigen blijkbaar nog niet in de gaten.

  reageer
 • Ben Dierenvriend

   

  Zal het sterftecijfer niet veel hoger dan 1500 gaan uitvallen want eind Maart waren er al 1465 dieren in de OVP gestorven? Overigens duurt het wel weer erg lang voordat de eindcijfers openbaar gemaakt worden .

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ben Dierenvriend

   

  Beste Nico Als je deze link op Facebook wil delen dan komt er toch echt een foto van Wisenten naar voren.

  reageer
 • gewoon eten geven,als dat nodig is

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

   

  Dit zijn wel Heckrunderen, maar het is een foto genomen in het najaar en mogelijk enkele jaren geleden toen de Heckrunderen nog in een goede conditie verkeerden!

  reageer
 • Ben Dierenvriend

   

  Weten ze bij OmroepFlevoland ook al niet meer hoe die Heckrunderen er in werkelijkheid uitzien? En die Stuivenberg is toch van een partij die voor nog meer dierenleed is!

  reageer
 • Bram

   

  Ra ra een econoom die over het welzijn van dieren gaat ( geen verstand van dieren heeft) en dan moet er weer een commissie van incompetente figuren gezocht worden wat uiteraard weer heel veel tijd en vooral ook heel veel GELD gaat kosten,wat veel beter ten goede van deze zwaar verwaarloosde Dieren besteed kan worden.Tevens denk ik dat al deze (mensen,commissies ) uit een struisvogel zijn gekomen en ook blind en doof zijn,de dieren in de Oostvaardersplassen lijden Gruwelijk .

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

   

  Ik kan mij moeilijk voorstellen dat Gedeputeerde Stuivenberg aangegeven heeft, dat het huidig beleid kan worden gehandhaafd gezien de discussies die al plaats hebben gevonden in Provinciale staten en de ellende die zich ook deze winter in de Oostvaardersplassen heeft voorgedaan. Ondanks de zachte winter hebben de beheerders van de Oostvaardersplassen ruim 1500 dieren moeten afschieten, omdat ze door het tekort aan voedsel het eind van de winter niet zouden halen. Dit na langdurig en zinloos lijden!!

  reageer
 • Jos

   

  Grote grazers in de Oostvaardersplassen in een vreselijk uit de hand gelopen hobbie van 1 bioloog... Hij moest zonodig zijn theorieën uitproberen, met als resultaat: een kaalgevreten stuk land en massale sterfte en afschot. En nu vind de gedeputeerde dat het huidige beleid kan worden gehandhaafd, maar hij heeft nog wel een commissie nodig die zijn "gelijk" moet onderstrepen. Ben benieuwd welke deskundigen zich hiervoor lenen.

  reageer
 • WvS

   

  Op de foto staan wisenten en die komen niet voor in de Oostvaardersplassen.

  reageer
 • Snuffelaar

   

  Ach ja, laten we weer eens een blik deskundigen openrukken. We hebben er daarvan pas een stuk of 20, ongeveer met een jaarlijkse herhaling gehad. Misschien die rapporten effe lezen? Scheelt een hoop werk en dus geld. Maar waarschijnlijk is het leuker voor de provincie om zelf ook weer eens het vierkante wiel uit te vinden? Succes ermee...

  reageer
 • W.J.B.

   

  Waarom plaatst omroep flevoland een foto van wisenten bij een bericht over de Oostvaardersplassen? Daar lopen geen wisenten.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert