Crematorium past in bestemmingsplan gemeente

LUTTELGEEST
De leegstaande kerk in Luttelgeest mag volgens het bestemmingsplan omgebouwd worden tot crematorium. Dat zegt de gemeente Noordoostpolder. Drie initiatiefnemers willen de katholieke kerk kopen en er een uitvaartcentrum en crematorium van maken.

Omwonenden maken zich zorgen over de plannen en zijn een petitie gestart. Zij vinden dat een crematorium niet thuishoort in een woonwijk en vlakbij een school.

De gemeente ziet vooral problemen met parkeren als het crematorium er komt. Zij is hierover in gesprek met de initiatiefnemers.

De kerk staat al twee jaar leeg. In Noordoostpolder is momenteel nog geen crematorium.

reacties (14)

 • corrie

   

  Oooh wat heeft iedereen de mond groot,lekker makkelijk om te zeggen dat het een goed idee is zolang het maar niet in je eigen buurt is,belachelijk.mensen het komt nog geen 50 meter van een basisschool 😱 die kinderen moeten niet elke keer de dood voor hun ogen zien,hun zijn de dupe van wat grote mensen met dollar tekens in hun ogen voor ze bepalen .....

  reageer
 • joop

   

  Je gaat toch niet een crematorium plaatsen in een dorp, met een basisschool op 20 meter dit geloof je toch niet!! Gemeente denk na er is voldoende ruimte in de N.O.P om dit idee elders buiten een dorp te plaatsen. Er zijn mensen die er heel makkelijk over denken maar je wil toch niet naast een crematorium wonen.

  reageer
 • D vd Brugge

   

  Ik woon op 200 m van het crematorium in Almere. Toen dat gebouwd werd hadden mensen er ook allerlei horrorfantasieën bij. Of het wel veilig was (als overledenen bij leven behandeld waren met chemotherapie of radiotherapie bijvoorbeeld), dat je bij elk beetje rondwaaiend stof bang moest zijn dat dat tante Bep was die nog eenmaal langs kwam waaien; afijn, er borrelde nogal wat op. Achteraf bezien gewoon onwennigheid met het idee. Het crematorium staat er nu een aantal jaren en je hoort er niemand meer over.

  reageer
 • Barbara

   

  Niet zo gek hoor dat mensen hun fantasie eens over dichtbijhuis cremeren laten gaan. Of dat nou buurtbewoners of nabestaanden zijn. Tante Bep heeft daar verder weinig mee te maken, maar het af en aanrijden van begrafenisstoeten in je buurtje lijkt me verre van opwekkend voor de directe omgeving, terwijl er rondom ruimte zat is!. Overledenen wegbrengen zijn toch meestal niet de vrolijkste momenten waar je je feestneus bij opzet. Hele polder staat ter beschikking voor zo'n crematorium maar juist in een kerk midden in het dorp waar mensen niets meer mee hadden en opgelucht waren van die godsdienstige bezoekjes af te zijn, wordt er geen nieuw leven ingeblazen, maar wordt de dood weer opgezocht. Schiet niet op zo...

 • sipke veenstra

   

  Ik zou als als omwonenden eerst maar eens dat bestemmingsplan er op naslaan. Vestiging is pas mogelijk , indien ter plaatse categorie 3 bedrijven zijn toegestaan . Een crematorium is een categorie 3.2 inrichting. Maar ook de afstand tot de omliggende woningen speelt daarbij een belangrijke rol.

  reageer
 • Hans

   

  Een uitvaartcentrum midden in het dorp vind ik nog acceptabel, maar een verbrandingsoven vind ik ongepast. We mogen geen eens tuinafval in de tuin verbranden en de barbecue staat ook al ter discussie en dan willen ze wel menselijke overblijfselen midden in het dorp gaan verbranden! Is de volgende stap dat menselijk vlees ter consumptie wordt aangeboden?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Je slaat op hol. Crematoria hebben filters, en dat is maar goed ook trouwens.

 • laat alle reacties zien
 • Wat een verstand

   

  Dit ga je toch niet menen, Gemeente NOP!!! Een crematorium is absoluut een verrijking voor de polder! Maar midden in een dorp.... Dit kun je omwonenden niet aandoen. Wat zal de frequentie zijn...?? Iedere dag een crematie?? Neem aan, dat Vollenhove, Blokzijl etc hier ook gebruik van gaan maken. Ik kom met een alternatief : zet 'm op het dure stuk grond waar een feestplein zou komen aan de Marknesserweg. Bewoners van de Zuidert houden van doodse stilte. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Wens de Gemeente veel wijsheid!

  reageer
 • Dnz

   

  Iedere dag een crematie??? Ha, 1 per 2 uur! 6 dagen per week... 24 dus bij 1 oven en plechtigheidsruimte. Kortom: doorduwen.

 • Uhm...

   

  Commercieel gezien een slimme actie. Maar je zal er maar wonen en er komt weer zo n gezellige rookpluim over...

  reageer
 • Arnold

   

  Leefd het dorp weer een beetje op,nieuwbouw en nu dit! Een echte ondernemer,gaat uit van een goed onderbouwd iets en dit idee sloopt een kleine gemeenschap.Maak van uw eigen bedrijf maar een crematorium,want in mijn ogen bent U uitgeboert!!!

  reageer
 • wallander

   

  Erger kan toch niet: je in Lutje geest op laten stoken!

  reageer
 • Barbara

   

  Zoveel ruimte in deze polder maar midden in een woonwijk zal dit bedrijf dan alle seizoenen lang haar schoorsteen willen laten roken?

  reageer
 • Geen realistisch plan.

   

  De vergrijzing neemt toe in de Noordoostpolder ,dus een kortstondige piek voor een crematorium of begraafplaats. Ook krimp in het inwoner aantal is cijfermatig al in beeld. Dus een bedrijfsplan zal te rooskleurig worden opgesteld.

  reageer
 • schaapjes

   

  Dan komt het er dus. Waarom zou een volksvertegenwoordiging zich ook wat aantrekken van omwonenden... Dat deed men niet bij het windmolenpark, niet bij de centrumplannen en niet bij hotel bant. Dus waarom nu wel?

  reageer
 • Wim

   

  Zeer mooi initiatief! op deze manier blijft het gebouw behouden en in mooie staat. Op de groenstrook langs de ingang van het dorp kunnen met gemakt 60 parkeerplaatsen worden aangelegd. Dit kan een parel in Luttelgeest worden in tegenstelling tot de leegstaande bakkerij en het " bedrijventerein"

  reageer
 • Moo

   

  Als er voldoende parkeerruimte komt is dit een zeer goed initiatief. Word tijd dat de polder een crematorium krijgt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert