Bewoners boos over komst kamerverhuurpand

LELYSTAD
Bewoners van het Karveel 49 in Lelystad overwegen naar de Raad van State te stappen. Zij vinden dat de gemeente veel te gemakkelijk heeft toegestaan dat een huis is ingericht als kamerverhuurpand.

De bewoners vrezen overlast van de zes jongeren in de gehorige huizen, een tekort aan parkeerplaatsen en waardedaling van hun woningen.

Binnen de regels
De gemeente heeft eerdere bezwaren afgewezen, omdat het pand past binnen de regels voor kamerverhuurpanden. Volgens wethouder Fackeldey mag de gemeente een aanvraag dan niet afwijzen. De Karveelbewoners vinden dat de regels van de gemeente te weinig rekening houden met de belangen van bestaande bewoners. Daarom willen ze de regels laten toetsen door de Raad van State.

Grote behoefte
Fackeldey ziet een grote behoefte aan kamers. Tot mei zijn er dit jaar in Lelystad al 12 vergunningen voor kamerpanden aangevraagd, waarvan er vijf zijn goedgekeurd. Heel vorig jaar kwamen er 13 aanvragen binnen. Volgens de wethouder is dit jaar wel een aantal aanvragen afkomstig van bestaande kamerpanden waarvoor een nieuwe vergunning nodig was.

Aangescherpte regels
De regels voor kamerpanden zijn in 2013 aangescherpt na klachten van omwonenden. Eigenaren en verhuurders moeten zich aan die regels houden en bij overlast treedt de gemeente op, aldus Fackeldey.

reacties (15)

 • Justin

   

  Bij ons in de straat zit ook een kamerverhuurpand. Met de eigenaar hebben wij vanaf het begin goed contact en hij beheerd de woning keurig. Nog nooit last gehad van de bewoners, dus ik begrijp al die ophef niet zo??

  reageer
 • willy

   

  Dhr. Fackeldey is al lang weer vergeten door wie en voor wie hij zijn ambt bekleedt. Ik ben zo'n vijf jaar bezig geweest en heb op last van de rechter het kamerverhuurbeleid al drie keer zien wijzigen. Helaas om gezondheidsredenen niet meer naar de Raad van State gegaan vanwege Planschade. Tegen alle positivoos zou ik willen zeggen: ga eens kijken naar de ruimtelijke uitstraling en de overlast die deze panden geven er zijn er immers inmiddels genoeg en je hoeft er niet ver meer voor te lopen. Laten we niet vergeten dat huisvesting een primaire taak van Gemeente en Centrada is. Schamele pogingen waarbij Dhr. Fackeldey betrokken is geweest zijn jammerlijk mislukt, te denken valt hierbij aan Skave Huse, de Spaceboxen, Centrada kamerverhuurpanden pilot en zo kan ik nog wel even doorgaan.

  reageer
 • Jozef

   

  Wat een onzinverhaal weer de raad van state is kansloos in dit geval aangezien dan alle woningen opnieuw vergunt moeten worden. Dit zal nooit gebeuren en het lijkt me dan ook slecht voor je gezondheid om je laatste jaartjes van je leven hier op te gaan richten. Het is wel makkelijk om met problemen te komen maar oplossingen Ho maar. Fackeldy probeert tenminste dingen op te lossen, maar hier in Lelystad staan de beste stuurlui aan wal.

 • Joachiem

   

  Als je geen last wil van buren dan is vrijstaand misschien een optie?

  reageer
 • ja in dat soort buurten zal niet zo'n opvang komen,daar wonen waarschijnlijk de bedenkers van dit plan...

 • Justin

   

  Bij ons in de straat zit ook een kamerverhuurpand. Met de eigenaar hebben wij vanaf het begin goed contact en hij beheerd de woning keurig. Nog nooit last gehad van de bewoners, dus ik begrijp al die ophef niet zo?? Op de foto zie ik dat de heer Olijve een tuintje in zijn voortuin heeft wellicht kan hij er ook een parkeerplaats van maken, dan is dat parkeerprobleem ook meteen opgelost..?

  reageer
 • ik denk dat meneer zelf wel bepaald wat hij met zijn voortuintje doet. dit even ter zijde van dit onderwerp..

 • Sommige mensen komen ook gewoon in de problemen door een scheiding. Waarom moeten die dan in een aso buurt wonen en mogen die niet op een kamer in een koopwijk. Als alle zeurende mensen zelf zoiets gebeurt waardoor ze geen huis meer hebben zijn ze ook blij dat ze hier terecht kunnen. Niet alle kamerverhuurders checken de mensen niet. Deze verhuurder kijkt wel naar wat voor mensen er in zijn huis komen. Dus waarom zoveel klagen maak er gewoon het leukste van.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • lelystedeling

   

  In het Karveel 05 bevindt zich ook een woning van een kamerverhuurder(ster).Deze is door de rechtbank veroordeelt tot een werkstraf van 240 uur en er loopt nog een civiele procedure tegen deze dame van enkele miljoenen .Had 7 panden in eigendom en diverse auto's. Wanneer wordt er beslag gelegd op deze panden ?

  reageer
 • De Vries

   

  Terecht. Die huisjesmelkers betekenen een verloedering van de wijk. Kamerhuurders geven vaak niets om hun woonomgeving en veroorzaken vaak overlast.

  reageer
 • Maartje

   

  Inderdaad heel jammer. Je KOOPT een huis in een KOOPWIJK omdat je gewoon geen zin hebt in 80% van het bepaalde type Lelystedelingen. Dat is een persoonlijke keuze en mij een goed recht. Dan wordt je ineens toch opgescheept met dat bepaalde type mens. Vreselijk!

 • Justin

   

  Bij ons in de straat zit ook een kamerverhuurpand. Met de eigenaar hebben wij vanaf het begin goed contact en hij beheerd de woning keurig. Nog nooit last gehad van de bewoners, dus ik begrijp al die ophef niet zo?? Op de foto zie ik dat de heer Olijve een tuintje in zijn voortuin heeft wellicht kan hij er ook een parkeerplaats van maken, dan is dat parkeerprobleem ook meteen opgelost..?

  reageer
 • Rvs

   

  De raad van state kijkt of er geen sprake is van ongelijkheid in het beleid. Het is dan ook vrij kansloos om dit daar voor te leggen aangezien er juist beleid wordt uitgevoerd zoals dat is besloten. De heer Olijve is volgens mij ook nooit in beroep gegaan toen er een vergunning werd uitgereikt in andere wijken. Nu het naast hem gebeurt is de wereld ineens te klein.. Beetje hypocriet lijkt mij.

  reageer
 • Han.

   

  Bij mij in de straat ( Landerijen) zit ook zo'n pand. Ik woon er niet pal naast en heb geen geluidsoverlast. Het was altijd een keurige straat maar inmiddels staan de bewoners buiten op straat aan auto's te sleutelen en wordt parkeren steeds lastiger. Echt heel problematisch kan ik het niet noemen. Het is wel schrikbarend wat die kamerbewoners aan huur moeten betalen. Zo'n pand levert zo maar € 2.000 euro in de maand op. Maar goed dit speelt in alle steden in Nederland. Ik blijf maar niet begrijpen waarom de gemeente niet dit soort kleine woningen bouwt. Er is een enorme behoefte aan goedkope huurwoningen. Er is in Lelystad meer dan genoeg plek om die woningen te bouwen en ze hoeven nooit bang te zijn voor leegstand. De gemeente en Centrada laten zakken met geld liggen die ze kunnen verdienen. Bouwen levert weer werkgelegenheid op en WOZ inkomsten.

  reageer
 • Roel

   

  Als je Lelystad als woonstad nou echt naar de eeuwige jachtvelden wil helpen dan moet je vooral aan dit absurde beleid vasthouden. Elke gek kan tegenwoordig met de huidige hypotheekrentestand een huis in een goede buurt kopen en daar een kamerverhuurbedrijf in vestigen. Ook het huis naast Fackeldey. Eens kijken of ie dan nog zo enthousiast is.

  reageer
 • Johan

   

  Nou ik heb de woning even gechecked, maar de persoon in kwestie heeft geen hypotheek op de woning. Verhuur met hypotheek is in feite ook niet mogelijk. Gezien het aantal woningen zonder hypotheek lijkt mij deze persoon verre van gek!

 • Bewooner klip 176

   

  wij vechten al enkele jaren met dit probleem in ons rijtje van 8 woningen zitten 3 kamerverhuur panden .

  reageer
 • Thomas

   

  Ja, een aantal kortzichtige mensen gutmenschen die alleen maar 'mensen zoals zij' bij zich in de buurt willen zien wonen en die zich laten leiden door onderbuikgevoelens, worden genegeerd om de schreeuwende woningnood onder jongeren op te lossen. Wat is uw punt? Het is iets goeds dat dit gebeurd.

  reageer
 • je heb ook mensen die het er mee eens zijn omdat ze er zelf geen last van. hebben ,tot dat het dichtbij komt dan zijn dat de grootste schreeuwers en tegenstanders

 • Wilco

   

  Ik ben een bewoner van de karveel van dit zelfde type huis zoals hier op de foto. Deze huizen zijn inderdaad ontzettend gehorig. Vanaf de begane grond tot boven aan zolder kan je alles volgen waar je buren hiernaast het over hebben. Niet echt handig om dit te gaan verhuren aan zes jongeren.

  reageer
 • Hendrik

   

  Dank voor de waarschuwing. Ga maar niet in het Karveel wonen. Heb geen enkele interesse om de gesprekken van mijn buren te volgen, laat staan dat zij die van mij volgen.

 • Antje Ha

   

  De huizen voldoen gewoon aan de regels zoals overal gesteld en zijn dus beslist niet gehorig. Dat vertellen de klagers ook niet wanneer ze hun huis zouden willen verkopen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert