"Directeur afvalverwerker HVC verdient te veel"

URK
De raadsfractie Hakvoort-Woord op Urk vindt dat de topman van afvalverwerker HVC veel te veel verdient. De fractie wil dat de gemeente Urk zich inspant om de beloning van ruim 260.000 euro per jaar naar beneden te krijgen.

'Geld stinkt blijkbaar niet'
In schriftelijke vragen aan het college van B en W schrijft de fractie: "Afval wordt steeds duurder, maar geld stinkt blijkbaar niet. De fractie vindt dat deze directeur veel te veel verdient voor een beetje afval dat ze gratis aangeleverd krijgen. Het salaris van de directeur moet in ieder geval voldoen aan de Wet Normering Topinkomens, dat betekent dat hij maximaal 178.000 euro per jaar mag verdienen."

Aandeelhouders
De gemeente Urk is met 45 andere gemeenten, waaronder Lelystad, Zeewolde en Noordoostpolder, aandeelhouder van HVC. Via die weg zou een salarisverlaging moeten worden afgedwongen, vinden de Urker raadsleden. De SP-fractie in Noordoostpolder heeft al vragen van gelijke strekking gesteld. Ook zij vindt de beloning van de topman van HVC buitensporig.

Auto van de zaak
De baas van HVC verdiende afgelopen jaar 262.000 euro en had ook nog een auto van de zaak. Die kostte 67.000 euro. Op 2 juni is er een aandeelhoudersvergadering. Dan kunnen de gemeenten het bestuur van HVC aanspreken op de beloning van directeur Wim van Lieshout. De zes waterschappen, die ook mede-aandeelhouder zijn, zullen hem ook vragen om geld in te leveren.Als dat niet lukt, moet de gemeente met een andere afvalverwerker in zee gaan.

"Andere afvalverwerker"
Mocht het salaris van de topman niet naar beneden worden bijgesteld, dan moet de gemeente Urk volgens de fractie Hakvoort-Woord desnoods met een andere afvalverwerker in zee gaan. In de praktijk is dat overigens niet zo eenvoudig, omdat gemeenten die aandelen in HVC hebben, contractueel verplicht zijn om hun afval aan HVC aan te bieden.

reacties (24)

 • ross

   

  Waar gaat dit over?. De man verdient een schijntje van het salaris dat in het bedrijfsleven wordt betaalt bij een bedrijf met deze omzet/activa.

  reageer
 • wereldverbeteraar

   

  Wie niets kan en niets heeft is snel jaloers op hetgeen een ander door hard werken of inzetten van zijn capaciteiten verdient. Helaas is deze kleinzieligheid in nederland nu ook wet (WNT). Zo krijgen we de bestuurders die we verdienen en vlucht wie wel wat kan naar het bedrijfsleven of buitenland waar wel waardering is voor wie boven de miezerige middelmaat uisteekt.

  reageer
 • lezer

   

  Hoezo deskundig? als ze de jaarrekening hadden gelezen hadden ze gezien dat de wet normering topinkomens hier niet van toepassing is.

  reageer
 • Piet

   

  Wederom goede vragen van Hakvoort en Woord. Houd de vinger maar aan de pols jongens. De SGP heeft de slimste raadsleden eruit gezet vanwege jalousie. Dit zijn mijn mannen. Deskundig en oprecht. Indien de SGP deze mensen niet snel binnenhaalt, kan het weleens het einde van de SGP op Urk betekenen. Die directeur van HVC is gewoon een zakkenvuller en wij maar belasting betalen.

  reageer
 • Dick

   

  Hoezo een privaat bedrijf? Zelfs de NS is niet privaat. Aandeelhouders zijn overheidsinstellingen. Dat heet een B.V. of een N.V. Gezien het feit dat ik geen aandelen in HVC kan kopen zal het een B.V. zijn. Maar nogmaals, in handen van overheden. Dus zijn ze moreel verplicht de sslariering volgens de ambtenarenregeling te hanteren.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Arnold k.

   

  Fout, boeven doen niet aan verantwoordelijkheid ! maar hebben meestal wel inzicht in de materie tot dat de ballon knapt dan beginnen deze boeven elders opnieuw.

  reageer
 • LELYstedeling

   

  Ook de gemeente Lelystad dient om te kijken naar een andere Afvalverwerker. Gemeenteraad toon eindelijk eens verantwoordelijkheid.

  reageer
 • Nastradamus

   

  Hoezo verantwoordelijkheid? In Nederland is verantwoordelijkheid een vies woord het is weg gehinkt uit onze samenbeleving, als bestuurders er een puinhoop van maken krijgen deze meestal een giga kapitale oprot-premie bedongen bij hun aanstelling waarvan zij de rest van hun leven ruimschoots kunnen leven. Een door onze overheid gelegaliseerde criminele act.

  reageer
 • HVCapp

   

  Komaan zeg, als reden opvoeren dat dit heerschap buitengewone gaven zou hebben en dan buitengewoon proportioneel zou mogen incasseren slaat nergens op. Het is puur graaien, het zijn zoals al eerder aangegeven parasitaire medewerkers. Als deze persoon eigenaar is, is dit natuurlijk niet strafbaar, maar de weters (ambtsdragers) zouden subiet een andere afvalverwerker moeten aantrekken.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dit is de eeuwige discussie. Het gaat niet alleen om hard werken, maar ook om inzicht en verantwoordelijkheid. Stewards/Stewardessen zitten in het vliegtuig ook niet achter de stuurknuppel.

  reageer
 • HVCapp

   

  Sowieso heeft de gemeenteraad, dus de burgers de regie in handen, wij als burgers moeten dan ook deze verzoeken een andere afvalverwerker te nemen. De werknemers van HVC kunnen gewoon overstappen. De nieuwe afvalverwerker weet aan welke fatsoensregels deze zich dient te houden. Ook zou dit in de contracten dit geregeld moeten worden, blijkbaar faalt ook hier de wetgever.

  reageer
 • kees d.

   

  Kan de fractie Hakvoort-Woord zich niet beter met dringender zaken bezig houden of hebben zij al een andere afval verwerker op het oog?

  reageer
 • NLToday

   

  Reden te meer om het CAO loon te vervierdubbelen met terugwerkende kracht en rente, het moet NU uit zijn met die smeerlapperij/rechteloosheid daar in Den Haag. Van het inkomen van deze HVC parasiet kan de voedselbank ruim voorzien worden. (ook hier had het OM in moeten grijpen) Het is te gek dat deze parasieten in het geniep hun eigen inkomen bepalen over de ruggen van hun werkgevers de burgers. Hulde voor dit Urker initiatief, toch wel opmerkelijk dat het bij de Emmeloorder wethouders stil blijft.

  reageer
 • Willem

   

  U slaat de plank behoorlijk mis. Als er verliezen worden geleden mogen de burgers meer betalen voor hun afval.

  reageer
 • Klaas

   

  Keurige vraag van Hakvoort en Woord. Deze directeur loopt geen enkel bedrijfsrisico. Het normale risico wat een ondernemer loopt wordt nu gedragen door de gemeenten en waterschappen. Houd de vinger maar aan de pols jongens. Ga zo door.

  reageer
 • SJP

   

  Zo'n man werkt echt niet 10x zo hard als een gemiddelde vuilnisman. Maar wel lekker cashen...!

  reageer
 • syrier

   

  klopt van de urkers, de overeenkomst is dat ze beiden heel veel overheidsgeld opstrijkenbelasting geld) urk met alle gelden van de provincie of subsidies van het zo gehate Brussel en deze directeur belastinggeld als salaris krijgt beiden stopzetten

  reageer
 • De ingenieur

   

  Waar maak je je druk over? Het is een particulier bedrijf en er is een contract. Wie denkt dat je bij een ander de salarissen kunt veranderen of dat je contractbreuk kunt plegen vanwege wat goedkoop moralisme?

  reageer
 • grondstof

   

  Al 11 jaar krijgt deze man veel te veel aan salaris en vergoedingen. Niemand die al die tijd heeft gevonden dat het teveel was en er iets aan gedaan het te verminderen. Nu plotseling spreekt de ene na de andere gemeente, lees aandeelhouder er schande van dat deze man veel teveel ontvangt. Behalve de gemeente Hollands Kroon, die vind het heel normaal dat de directeur van HVC deze vergoedingen heeft ontvangen en heeft er geen enkele moeite mee het te laten zoals het is. Hollands Kroon een schandalige gemeente die alles sloopt en of wegbezuinigd maar de directeur van HVC blijft steunen. Steunen doen zij ook Sail Den Helder met 50.000 euro terwijl de organisatie een batig saldo van 150.000 euro in kas heeft en niets met Hollands Kroon heeft uit te staan behalve dat het buren zijn.

  reageer
 • KC

   

  Goed wat Hakvoort en Woord doen. Wat gaat Lelystad doen? Waarschijnlijk niets, want bijv. de SP zit ook op het pluche.

  reageer
 • Knielus

   

  Daar slaat u de plank mis... Als hij het bedrijf zelf in handen had/heeft opgebouwd met eigen investeringen en de bijbehorende grote risico's als BV / persoon zijnde kan niemand hem dat verbieden. Maar in geval van aandeelhouders,.dus eigenaren ligt het toch wel anders waar de gemeente dus zeker een punt heeft. De persoon is in dienst van.. Vergelijk het met de zorgdirecteuren waar we toch ook veel moeite mee hebben gezien de alsmaar stijgende kosten tegenover versoberde zorg...

  reageer
 • Jan

   

  Hard werker en veel verdienen ? Of ze werknemers uitbuiten en zelf alles wegsjoemelen ? Er is niet voor niets onrust bij hvc. Door zulk soort graaiers word alles straks onbetaalbaar in dit land.

  reageer
 • Jeweetwelwieikben

   

  Zou de man ook wachtgeld krijgen als zijn zaak failiet gaat?

  reageer
 • lezer.

   

  Deze man doet wat de Urkers ook doen. Hard werken en veel geld verdienen. Niks mis mee.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert