Brandweer rukt één keer per week uit voor reanimatie

LELYSTAD
De brandweer in Lelystad is sinds 1 december vorig jaar gemiddeld één keer per week uitgerukt voor een reanimatie. De brandweer rijdt sinds december ook uit voor meldingen van een mogelijke hartstilstand. Dit in navolging van de brandweer in Almere, die sinds een proef in 2012 al uitrukt voor reanimaties. Beide kazernes hebben een 24-uurs bezetting. 

Zodra er bij de meldkamer een vermoedelijke hartstilstand wordt gemeld, gaan zowel brandweer als ambulance rijden. De brandweermannen rijden dan op een tankautospuit met defibrillator naar het slachtoffe en wisselen elkaar af tijdens de reanimatie. Het is niet bekend of er ook meer mensen zijn gered door het uitrijden van de brandweer.

Andere brandweerkorpsen in Flevoland rijden nog niet voor reanimaties omdat de vrijwilligers niet op tijd bij de kazerne kunnen zijn. Daardoor is de ambulance of de politie vaak sneller.

reacties (6)

 • ohm1981

   

  Goed initiatief. Hiermee meer kans op het redden van levens.

  reageer
 • Henk

   

  Dit is alleen maar in het belang van de patiënt die reanimatie dringend nodig heeft. ik weet uit ervaring dat de inzet van de brandweer ook levensreddend is in dit soort gevallen. In Rotterdam werkt men tegenwoordig ook met snelle interventievoertuigen naast de inzet van een tankspuit. Maar respect voor de brandweermensen die hiervoor ingezet worden.

  reageer
 • goed zeg

   

  Dan rukken ze vaker uit dan de politie of de ambulance. Je moet toch een goed verhaal hebben om iets slechts te verkopen he. Sterkte spuitgasten

  reageer
 • MKM

   

  Lijkt me juist wel handig, voor het geval er direct na de reanimatie een andere calamiteit is. Eerst even terug naar de kazerne om dat rode gevaarte op te halen betekent dan misschien kostbare tijd verliezen...

  reageer
 • kees d.

   

  Moeten ze dan op de fiets komen?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  Voor het reanimeren buiten het werk aan ongelukken op de weg, komen ze toch niet met zo'n joekel van een rood gevaarte voor je huisdeur? Jammer dat er verder geen nieuws is van het aantal gelukte reanimaties in Almere, en hoe of het met die slachtoffers nu gaat... Belangrijk lijkt me om te weten. Je hoort nadien, los van de inspanning en de geslaagde actie, ook over veel narigheid.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert