'Verhuis bibliotheek naar Agora Theater'

LELYSTAD
"Kijk of de bibliotheek kan verhuizen naar het gebouw van het Agora Theater." Met dat opmerkelijke voorstel kwam de eenmansfractie van OPA Plus dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Het Agora Theater zit financieel in zwaar weer waardoor de gemeente moet bijspringen met een lening van 600.000 euro. Daarnaast moet het subsidiebedrag de komende jaren omhoog.

Door de bibliotheek naar de Agora te verhuizen, denkt OPA Plus het exploitatietekort van de Agora op te kunnen lossen. Het huidige bibliotheekgebouw zou volgens haar dan gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld horeca.

Het voorstel kon tijdens de raadsvergadering rekenen op lachende reacties van andere partijen. GroenLinks noemde het voorstel bijvoorbeeld onrealistisch, omdat de Agora veel te klein zou zijn voor het huisvesten van de bibliotheek.

reacties (11)

 • Japio

   

  Als de gemeente de Agora met de ingang naar het plein had laten bouwen, en eens een lange termijn visie hanteert voor het aantrekken van horeca in het leegstaande deel naast de Agora had er een levendigere binnenstad geweest. En de bewoners van De Stelling rust gehad. O, ja voor een gemiddelde Jan/Truus Modaal zijn de prijzen voor een entreekaart aan de hoge kant, En van de doelgroep die zich dat wel kan veroorloven wonen er in Lelystad niet zo veel

  reageer
 • koos

   

  Ideeën zijn nooit verkeerd. Maar als ik mij niet vergis was er bij de bouw van het nieuwe theater ook de bedoeling dat de bibliotheek in het agora terug zou komen maar omdat anders de kosten te hoog werden is men hier van afgestapt. Dat is ook de reden dat de agora zo rare platte achter kant heeft aan het agora plein.

  reageer
 • Barbara

   

  Oh, dat is nog eens leuk nieuws! Heb nooit begrepen dat het prachtige kunstwerk met uitgesproken mooie voorzijde zo afgrijselijk bot en lelijk met haar achterkant naar het centrum afgewerkt moest worden.

 • Barbara

   

  Je hebt je goed verweerd, mevrouw van Rijnsoever. Dat is ook wel aan je toevertrouwd. Schandalig dat de collega raadsleden zich niet wisten te gedragen. Wat een onderlinge jalousie moet er dan toch gaande zijn.Je slaat er bijna groen van uit..

  reageer
 • Nastradamus

   

  Al iets bekend over de beloningen van de directie/managers? Dit is tenslotte Nederland, iedere cao sappelaar boet al jaren in op rechten en inkomsten, dit zijn geldstromen welke niet meer in deze tijd thuishoren. Mijn voorstel zou zijn een sterfhuis constructie te creëren met medewerking van de pas benoemde "ideeën makelaar".

  reageer
 • Corrie

   

  Zo dan gaan we terug naar af. Voor diegene die nog niet zo lang in Lelystad wonen: de bieb zat vroeger in het oude Agora, samen met een zwembad.

  reageer
 • Nol

   

  en nog veel vroeger in het Lelycentre!

 • laat alle reacties zien
 • Dirk2

   

  Prima idee. Beide panden worden gemiddeld 50% van de tijd niet gebruikt of de kachel staat voor niets aan, zijn te groot voor het eigenlijke doel en kosten de burger op dit moment veel te veel geld. Het is het onderzoeken tenminste waard!

  reageer
 • NLToday

   

  Al iets bekend over de beloningen van de directie/managers? Dit is tenslotte Nederland, iedere cao sappelaar boet al jaren in op rechten en inkomsten, dit zijn geldstromen welke niet meer in deze tijd thuishoren. Mijn voorstel zou zijn een sterfhuis constructie te creëren met medewerking van de pas benoemde "ideeën makelaar".

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Waarom pakt men het werkelijke probleem niet bij de wortels aan in plaats van er van bovenaf weer geld en extra subsidie in de storten? Lening van € 600.000? Ja, die over een aantal jaren zal worden kwijtgescholden. Is gewoon verkapte subsidie.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Het idee van deze eenmansfractie is in ieder geval "positief opbouwend" te noemen. Andermans ideeën weglachen zegt natuurlijk ook weer wat over de betreffende partij. Het is overigens van de zotte als je bekijkt hoe bijna ieder (semi ) overheidsproject financieel in de problemen komt.

  reageer
 • Hendrik

   

  Ik mocht wensen net zo veel krediet te krijgen als het theater. Als je je gemeentelijke belastingen niet betaald krijg je voor dat beetje geld al vrij spoedig aanmaningen in je brievenbus.

  reageer
 • Ank van Rijnsoever - OPAPlus

   

  In de motie heb ik niet gesteld dat door onderbrengen van de bibliotheek de exploitatiekosten van de Agora zouden worden opgelost, maar dat dat een kleine verlichting zou kunnen geven! De motie was bedoeld om eens te prikkelen tot omdenken. Men blijft maar hangen in conventionele oplossingen, die dus al vele jaren geen oplossing blijken. Ik heb ook gesteld dat bij de herziening van functies in het Stadshart gedacht zou KUNNEN worden aan horeca. Inkrimping van m2 oppervlak van de bivliotheek die nu zeer royaal in de meters zit, kan wel degelijk, gezien ook de digitalisering. Maar pijnlijk was waarschijnlijk de stelling dat de gratis activiteiten in de bibliotheek dan in de Agora niet meer helemaal gratis zouden moeten zijn. Verbind de problemen van Agora en Stadshart met elkaar, was de strekking van de motie van OPAPlus. Dat er gelachen werd is geen probleem. Gebeurt wel vaker bij zaken die men niet direct doorziet. Ik hoop hiermee de verslaggeving wat te hebben bijgesteld.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert