Ambtenaren bezwijken onder werkdruk

ALMERE
Hoge werkdruk, hoog ziekteverzuim en verslechterde verhoudingen op de werkvloer; de Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) van de gemeente Almere staat zwaar onder druk. De dienst is onder meer verantwoordelijk voor miljoenenprojecten als de Floriade en de groei van Almere. Er werken 193 ambtenaren.

Een overspannen afdeling
Uit interne rapportages van de dienst uit 2015, die Omroep Flevoland heeft gekregen door een een beroep te doen op de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob), komt een beeld van een overspannen afdeling naar voren. De bezuinigingen op personeel heeft de afdeling op bepaalde posities kwetsbaar gemaakt. Het aantal inhuurkrachten nam vorig jaar toe. Er moesten 30 externe personen worden ingehuurd omdat de werkdruk te hoog was en daardoor veel medewerkers ziek thuis zaten. Door de complexiteit van dossiers was het heel moeilijk geschikte vervanging te vinden.

De rek is eruit
Directeur Gerda Blom van de dienst DSO schrijft in haar rapportage aan de gemeentesecretaris dat de rek eruit is op de afdeling. "Op sommige onderdelen is er nu al te weinig capaciteit in huis. Bijvoorbeeld als het gaat om ingewikkelde financiële vraagstukken en vertegenwoordiging in de regio", schrijft zij. Er is dringend personeel nodig. Ook benadrukt zij dat er aandacht moet zijn voor de houding en het gedrag van ambtenaren bij de dienst. Ambtenaren vinden het lastig om elkaar aan te spreken op hun gedrag.

Problemen nemen toe
Dat er problemen zijn binnen de dienst werd in april dit jaar al duidelijk. Binnen een half jaar is de projectdirecteur van de Floriade al twee keer vervangen. De laatste keer was dat omdat de projectdirecteur ziek thuis zat. Ook partijen die onderhandelingen voeren met de gemeente verklaren dat het rommelt bij de dienst. Zo uitte onder meer eigenaresse van Camping Waterhout Tineke Fokkens meerdere malen haar frustratie over de vele personele wisselingen die de onderhandelingen over haar campingterrein bemoeilijken.

Gaat het fout met de Floriade?
In hoeverre dreigen grote projecten zoals de Floriade en de groei van de stad nu te mislukken door de moeilijkheden bij de dienst? De gemeente Almere erkent dat de de afdeling sterk gekrompen is en de werkzaamheden door het aantrekken van de economie snel toenemen. Wel zorgt de organisatie ervoor dat de grote projecten zich op een goede manier blijven ontwikkelen.

"Op de inhoudelijke dossiers, zoals de Floriade, Almere 2.0, het grondbedrijf, Economische Ontwikkeling en omtrent Wonen is er de voortgang die nodig is en blijft de gemeente in control”, aldus de gemeente.

De gemeente gaat in haar schriftelijke reactie niet in op vragen over welke maatregelen er zijn genomen om de situatie bij de dienst te verbeteren.

Ambtenaren wegbezuinigd
Almere heeft de afgelopen jaren miljoenen euro's bezuinigd. Daarbij is ook in het eigen personeel gesneden: zo'n 15 miljoen euro. Tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2014 zijn er 206 banen verloren gegaan op het stadhuis. Het gaat hierbij ook om een vermindering van formatie door het wegvallen van taken. Tussen 2014 en begin 2016 heeft er een organisatorische groei van 130 volledige banen plaatsgevonden. Voornaamste reden hiervan is de transitie van het sociaal domein naar de gemeente per 2015.


 

reacties (33)

 • dinges

   

  Misschien kan iedereen die hier klaagt over het niet harde werken eens een dagje mee lopen met een ambtenaar. Waarschijnlijk gaan zij dan in zien dat er wel degelijk hard gewerkt wordt. Al die vooroordelen altijd.....

  reageer
 • Mark, Dronten

   

  Ambtenaren moet en niet zeuren met hun overvloed aan vrije dagen. Ze staan in dienst van de gemeenschap en wij betalen hun salaris. Daarvan verwacht ik wel een uitleg over wat ze doen en hoe lang ze daar over doen en geen praatjes over werkdruk: dan nemen ze maar net zoveel vrij als werkend Nederland.

  reageer
 • Frits

   

  Ach, ik betaal ook het salaris van winkelpersoneel, zorgpersoneel, bankpersoneel, het personeel van mijn garage, bouwvakkers, boeren enzovoorts. Van hen krijg ik geen enkel beeld wat ze doen, hoe lang ze erover doen, hoeveel uur ze echt werken en wat hun salaris is. Bij gemeenten zie je dat nog terug in de jaarverslagen en jaarrekeningen. In de zorg en in winkels werken heel veel mensen in deeltijd. Die mogen ook niet meer klagen over werkdruk, want dan moeten ze ook maar gewoon 40 uur per week gaan werken?

 • Jean

   

  Ieder weekend vrij. Op feestdagen zoals koningsdag dode herdenking bevrijding witte donderdag goede vrijdag etcetera vrij waar andere moeten werken en dan heb ik het nog niet over de atv dagen. Hoezo werkdruk. Ze hebben meer vrij dan dat ze werken.

  reageer
 • Frits

   

  Koningsdag is een landelijke vrije dag. Bevrijdingsdag 1x in de vijf jaar, ook voor ambtenaren. Dodenherdenking, witte donderdag en goede vrijdag zijn geen vrije dagen voor ambtenaren (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de goede vrijdag die wel een vrije dag is voor bankpersoneel. En ATV wordt voor ambtenaren niet uitbetaald; dat sparen de ambtenaren op door 40 uur per week te werken terwijl 36 uur betaald wordt. Wie niet overwerkt maar 36 uur werkt, heeft ook geen ATV- dagen. Dus u kletst maar wat.

 • Leo ambtenaar

   

  Wat een simpele geest door een degelijke reactie te geven zonder te weten hoe de arbeidsvoorwaarden van gemeenteambtenaren in elkaar steken en de laatste 10 jaar compleet zijn uitgekleed. BAH

 • Henk

   

  Dit is gewoon niet waar. Sprookjes en gemakkelijk napraten. Of bent u zelf ambtenaar?

 • Hannes

   

  Dat is een hele waslijst.. Dat neemt niet weg dat zo'n lijst altijd nog zijn bijwerking waard kan zijn.. Een wat voor de hand ligt is het "aanleggen en bouwen". En dat zal je ook moeten kunnen blijven onderhouden.. En juist met alle bezuiniging, kan dat voor de gene die daarbij betrokken zijn genoeg frustratie met zich meebrengen.. De overheid heeft het wel vaak over de hardwerkende Nederlanders.. Maar de vraag blijft wie zijn dat nu werkelijk.. Iemand die zwaarwerk doet wil nog niet zeggen dat het een hardwerkende is.. Dus zeg ik laten we maar gewoon het werk doen waar we meekunnen presteren!!. En niet alleen denken aan luchtkastelen, alleen voor de buitenwereld.. Die komen vanzelf wel weer als je jezelf weer goed kan laten presenteren!!. En dat hangt wel allemaal af van "goed en eerlijk" kunnen investeren!... En daar staat de deur voor de nieuwe economie en technologie voor de toekomst helemaal open!.. Laten we daarnaar in blijven geloven!!.

  reageer
 • Hannes

   

  Maar dan moeten we wel ons eigen straatje blijven schoonvegen. Dat geeft altijd weer een opgeruimd gevoel!!.

 • W ijkbewoner

   

  Een ambtenaar die overwerk wordt kan niet zo dik is de krant toch niet

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frenky

   

  Ik denk dat het beeld niet klopt dat ambtenaren hard werken. Ik denk zelfs dat ze geen idee hebben wat hard werken is. Waarschijnlijk moeten ze nu meerdere dingen per dag doen en omdat ze het niet gewent zijn raken ze overspannen.

  reageer
 • Henk

   

  Ja, laten we doen alsof ambtenaren geen mensen zij als jij en ik. Het zijn 'onmensen', ons respect niet waardig. Geloof je zelf die onzin??? Doe even normaal. Je kunt gewoon stoer blijven inhakken op ambtenaren of gewoon aannemen dat ambtenaren tegenwoordig hard moeten werken om alles voor elkaar te krijgen. Vroeger was het misschien anders, maar die tijden zijn echtbreuk voorbij.

 • Ik

   

  Het werken op een kantoor van een bedrijf of het werken op kantoor als ambtenaar verschilt niet echt van elkaar. Toch blijft het beeld bestaan dat ambtenaren de hele dag niets uitvoeren. Dat is jammer. De meeste ambtenaren die ik ken werken keihard en hebben een hoge werkdruk. Er wordt dan ook veel overgewerkt en dat overwerk wordt in de meeste gevallen niet uitbetaald. Ik denk dat veel ambtenaren mogelijk harder en meer werken dan de gemiddelde werknemer. De uitzonderingen daar gelaten.

  reageer
 • Ab

   

  Nou ik heb te maken gehad met deze dienst en ik kan je vertellen dat was geen prettige ervaring. Ambtenaren die zich niet kunnen inleven, trage reacties en weinig kennis. Het harde werken valt wel mee want op vrijdag is bijna niemand aanwezig.

 • grondstof

   

  Stop het Floriade project, goed voor de medewerkers, de burgers en de kas van de gemeente die geen groot gat gaat vertonen als dit schip welke Floriade heet strand. De afdeling kan zich dan volledig richten op de ontwikkeling van Almere in een gezonde werk en leef omgeving.

  reageer
 • Ras

   

  Sorry maar in deze tijd mag je blij wezen met een baan. Vind het een beetje triest van die ambtenaren.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Toch prettig te zien dat veel mensen primair reageren uit één zenuwknoop. Ik hoop van ganser harte dat die gemoedstoestand van rancune en afgunst volgend jaar aan de macht komt, zodat we na afloop van de fase van chaos die dan onvermijdelijk ontstaat weer naar een meer inhoudelijke beschouwing van de maatschappij kunnen.

  reageer
 • Hannes

   

  Breng je partij dan maar goed op stoom om deze frustratie en chaos te kunnen voorkomen. Dan zal je die zenuwknoop je gespaard blijven.

 • johan

   

  Los van het feit dat ze overwerkt zijn vind ik veel belangrijker dat ze integer zijn, en wanneer mensen elkaar niet aanspreken op verkeerd gedrag ontstaat er een cultuur die niet wenselijk is. Er lopen diverse Integriteits dossiers binnen de gemeente almere en hiermee geeft de gemeente dus zelf aan dat ze niet integer handelen. Wat mij verbaasd is dat de gemeente raad van Almere zich niet laat horen, of zit iedereen te slapen in die raad?

  reageer
 • ron

   

  de transitie sociaal domein valt toch helemaal niet onder DSO ? ...... wordt op deze manier een verwarrend stukje. ook vat ik de periode tot 2014 versus na 2014 niet. rond de jaarwisseling is toch juist besloten dat er een aantal mensen uit gingen ?

  reageer
 • Piet

   

  Waarom moet iedereen weer die ambtenaren gaan bashen? Ze doen toch niks?

  reageer
 • Henk K

   

  Dat is het hen juist. Ze doen inderdaad helemaal NIKS.!

 • Frank

   

  Belachelijke reacties weer. Alsof je geen zwaar beroep kunt hebben als je niet in de zorg of bouw werkt. Werken met je hoofd is in veel gevallen zwaarder en gevoeliger voor een burn out dan lichamelijk werk.

  reageer
 • Nol

   

  Laat ze is meelopen met mensen die echt onder druk werken zoals bv in de zorg! dan piepen ze wel anders!

  reageer
 • SJP

   

  Gecondoleerd....

  reageer
 • Henk

   

  Een afdeling die al jaren onder grote druk staat. Ik roep in herinnering de problemen rondom het stadshart. Bestuurt door een stelletje dwaze politici, die ten koste van hun ambtenarenapparaat sier naar de buitenwereld willen maken. Neem nu weer die Herrema en zijn financiële debacle De Flopriade. De ambtenaren voeren slechts de regels uit. En als die te complex zijn en er is te weinig expertise dan neemt de druk.

  reageer
 • Dirk2

   

  De kip en het ei verhaal, doorspekt met zelfmedelij. Meer dan genoeg inleners aanwezig. Benieuwd naar de verantwoording onder deze wethouder.

  reageer
 • Jim

   

  Wat een simpele reacties zeg! Of heeft iedereen hier er weet van hoe de druk is op de betreffende afdeling?? Dit gun je toch niemand? Denk even na voordat je van die simpele opmerkingen maakt!

  reageer
 • Jan

   

  Het staat er toch al in, interne rapportage. Daar is al tijd voor. Als er 's avonds doorgewerkt wordt, en in het weekend zoals in de zorg of de gemiddelde ondernemer / zzp er al doet dan is het wat anders. Maar het is druk in de 32 uur werkweek blijkbaar. Waar die andere groepen vaak het dubbele uren standaard maken. Daar hoor je toch ook geen geklaag.

 • Claas

   

  Ik heb een oplossing om de zogenaamde werkdruk te verlagen. Flikker die hele map van de flopriade in de oud papier bak en iedereen is tevreden en die zogenaamde werkdruk die ze niet hebben is dan opgelost.

  reageer
 • .\/\/. 2.0

   

  Stoppen met de floriade. Een win-win situatie, de ambtenaren hebben het minder druk en de almeerse inwoners besparen veel geld.

  reageer
 • Hard werkende Almeerder

   

  Stelletje slappelingen zijn het. Als ze al 1 toets aanslag meer moeten doen, dan lopen ze al te klagen en te huilen.

  reageer
 • Frits

   

  Ze klagen toch niet? Het is een intern rapport dat de omroep met een WOB-verzoek gekregen heeft en nu openbaart. De ambtenaten wilden dit onder de pet houden. Dus geen geklaag.

 • Rutger

   

  contradictio in terminis.

  reageer
 • Jarie

   

  Gewoon outsourcen die afdeling. Ben je en modern bezig en als manager kan je een ander de schuld geven. Alleen maar pluspunten.

  reageer
 • carl

   

  Ach dat is niet alleen bij die afdeling, volgens mij bij de hele gemeente almere , als ze fouten maken kumnen ze het niet terug dtaaien, dan kan je naar de rechter toe.

  reageer
 • RL

   

  Ik pak even de borrelnootjes erbij, kom d'r maar in met alle clichés over ambtenaren...

  reageer
 • Flevolander

   

  Wat een gezeik. Geen ruggegraat. Maar voed dat dit soort mensen niet in het bedrijfsleven werken.

  reageer
 • Wolverine

   

  Weten ze wel wat werken is laat staan hard,en dan direct ziek zijn wat een moraal hebben deze mensen toch.de luiheid straalt ervan af.

  reageer
 • johan54

   

  Kijk eens naar de zorg. Die mensen weten pas wat werken is. Zielig hoor een gemeenteambtenaar die ineens wat moet doen.

  reageer
 • Bob

   

  Hahaha 1 april

  reageer
 • Jan

   

  Waarom klinkt het bericht mij in de oren als een contradictio in terminus?

  reageer
 • Frank

   

  Ach,in Dronten zijn ze anders rekbaar als kauwgum😂

  reageer
 • lelystedeling

   

  Ach, moeten ze eindelijk eens werken. Weten ze ook wat dat is

  reageer
 • Rolf

   

  Zo makkelijk scoren dit......

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert