Steeds meer grasland in provincie

FLEVOLAND
Flevoland heeft er de afgelopen drie jaar naar verhouding het meeste grasland bijgekregen van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De toename is volgens de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) vooral te danken aan de komst van nieuwe veehouders naar de provincie. Grond die jarenlang voor akkerbouw is gebruikt, wordt door deze boeren gekocht om er koeien op te laten grazen.

Plaats maken rond rivieren
De nieuwe veehouders komen vooral uit Gelderland en Utrecht. Daar moesten de boeren weg omdat er langs de grote rivieren extra grond nodig was om het water de ruimte te geven.

Gunstig voor akkerbouw
Volgens Arnold Michielsen van LTO is de komst van extra veehouders ook gunstig voor akkerbouwers. Akkers waarop straks een aantal jaren gras heeft gestaan, zijn dankzij de bemesting en rust die de bodem heeft gekregen weer beter geschikt voor akkerbouw. Hij verwacht dan ook dat boeren in de toekomst geregeld stukken grond met elkaar zullen ruilen.

[https://localfocus2.appspot.com/5748177e6a1bc]

reacties (6)

 • Rob

   

  ? In 20 jaar hier nog geen koe gezien?

  reageer
 • Jan

   

  Er staat toch dat de toename vooral te danken is aan de komst van nieuwe veehouders naar de provincie? En als je goed oplet is dat ook wel heel duidelijk te zien aan alle nieuwbouw of vaak complete verbouwingen van de totale boerderijen (akkerbouwschuur tegen de vlakte, stal(len) er voor in de plaats)

  reageer
 • Joke

   

  Goedkope whiskey wel?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het zou toch geen verband houden met het afschaffen van de melkquota?

  reageer
 • Henk Akster

   

  Gebruikten ze het maar om de koeien erop te laten lopen want dan zag het er een stuk leuker uit. De koeien blijven helaas in de schuur staan.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jaap

   

  betreurenswaardige ontwikkeling. Zonde om de beste landbouwgrond te gebruiken voor grasland. Je gaat toch ook geen dure whiskey drinken uit een po?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert