F-16 piloten beginnen luchtgevechtschool

LELYSTAD
Zelf ervaren hoe het is om als piloot een luchtgevecht mee te maken, dat kan sinds kort boven Lelystad. Negen voormalig F-16 piloten willen onder de naam Air Combat Europe geïnteresseerden het gevoel geven van een vlucht in een echt gevechtsvliegtuig.

In tweezits Blackshape-vliegtuigen kan onder begeleiding van één van de piloten gevlogen worden. Er wordt steeds met twee toestellen tegelijkertijd het luchtruim gekozen waar vervolgens een luchtgevecht wordt nagebootst. Ook wordt er op zeer korte afstand van elkaar in formatie gevlogen.

De piloten, die nu vaak actief zijn in de burgerluchtvaart, willen met Air Combat Europe het gevoel van gevechtsvluchten weer ophalen en overbrengen aan anderen. De vluchten worden uitgevoerd in samenwerking met de Lelystadse vliegschool Zelf Vliegen. Een halve dag vliegen kost ongeveer 900 euro per persoon.

reacties (15)

 • Lelystedeling

   

  Het is toch gaaf dat dit kan, dat je de mogelijkheid hebt om als gewone burger deel te nemen aan iets wat je normaal niet doet in een vliegtuig. Lelystad heeft watersport en luchtsport mogelijkheden, al sinds de oprichting van de stad. Een van de redenen dat ik hier ook woon. Wat een zuurpruimen hebben we dan ook hier die het licht niet gunnen in andermans ogen. Er zal ongetwijfeld een businessplan ten grondslag hebben gelegen, dus is er behoefte naar. Mensen zijn het dus bereid te betalen, wat dus weer meer mensen naar Lelystad brengt en uiteindelijk weer correleerd met meer werkgelegenheid. Het gaat een mooie zomer worden iig!

  reageer
 • De ingenieur

   

  Als sinds de Viëtnam oorlog is er geen luchtgevecht meer geweest. De moderne vliegtuigen zien elkaar nooit. Overigens is al sinds de 1e Golfoorlog geen vliegtuig meer door een vliegtuig uit de lucht geschoten (met een raket). Men kan sinds Korea geen oorlog meer winnen maar de tegenstanders hebben al decennia geen vliegtuigen. Overigens is er een beroemd filmpje waar een verslaggeefster in zo'n dogfight vliegtuigje on-camera de grond in vliegt. De piloot moet wel opletten met de klunzen aan boord.

  reageer
 • Arts

   

  Toch wel en door een Nederlandse piloot nog wel!!! Op 24 maart 1999, de eerste dag van Operatie Allied Force, haalde de Nederlandse F-16-vlieger Peter Tankink een MiG-29 neer met een AMRAAM-raket nadat een AWACS-vliegtuig het vliegtuig al van verre had zien aankomen.

 • Geluidsoverlast

   

  Voor alle bromsnorren in Lelystad (jullie produceren samen meer geluid dan 20 van deze vliegtuigen doen. Blackshapes (type vliegtuig) vliegen met moderne rotax912 motoren. Zuinig, milieuvriendeijk en stil. De stofzuiger van je buurman maakt waarschijnlijk mog meer herrie.

  reageer
 • Henk 2

   

  Jemmig, wat een negativiteit! Hier zijn gewoon een paar mensen die iets opzetten...kunnen wij voor de verandering hier in Nederland niet gewoon eens genieten van wat andere mensen doen?

  reageer
 • johan10

   

  Tip: Is een vakantie naar b.v. Texas niet nog leuker? Daar zijn vast nog meer vliegscholen met echte "jets"

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ash

   

  De vliegtuigjes worden bestuurt door (ex)piloten van de luchtmacht. Zij maken hierdoor de benodigde vluchturen. Beter in een nabootsing dan een lijnvlucht. Als de pleuris of iets dergelijks uitbreekt dan mogen blij zijn dat we bekwame piloten hebben. Ik durf te wedden dat de schreeuwers nu dan ook als eerste roepen. En ter info ze vliegen voornamelijk over de markerwaard en de gewone burger betaalt hier niks extra voor. Dus daar hoeven we ook niet over te zeuren.

  reageer
 • Antje HA

   

  Deze bekwame piloten zijn buiten dienst. Met een leuk vroeg pensioen op onze kosten. En komen ook niet terug. Wat is hier overigens de bekwaamheid.

 • Frank

   

  Mooi he...10 reacties waarvan 1 positief....Lelystad 1 grote negativiteit...daarom zal het altijd een pauperstadje blijven...nou ik vind het weer een mooie activiteit voor lelystad !!!!

  reageer
 • .\/\/. 2.0

   

  Van Lelystad en helaas ook van Almere kun je alleen maar negatief worden. Ik hoop dat Almere opknapt, ik overweeg zelfs bijna om naar Zeewolde te verhuizen.

 • Rob

   

  Inderdaad een mooie activiteit! Waaraan ik gisteren ik gelijk al iets van had dat is het overwegen waard. Maar van dat negatieve gez#@k word je langzamerhand een beetje simpel van. Zit er iets in het kraanwater ofzo? (behalve azijn).

 • Lida sprenger

   

  Nog meer geluids overlast belachelijk gewoon .

  reageer
 • Rob

   

  Ach, zeer waarschijnlijk vinden deze vluchten plaats tijdens WERKTIJD en heeft u daar geen last van.

 • belachelijk dat dit kan,een vliegveld oke,maar geen pretpark van maken extra geluidsoverlast etc. en dat voor de rijk bedeelden van van het land,en de gewone burger zit met de overlast...

  reageer
 • Thomas

   

  Neem nog een kopje azijn. Dat helpt bij het afhakken van alles dat zijn kop boven het maaiveld durft uit te steken.

 • Flevolander

   

  Het lukt ze nu al niet om buiten de stadsgrenzen te blijven. Waarom nog meer herrie? Mag dat allemaal? Ja, want als er toestemming is voor een vliegveld krijg je deze herrie cadeau. #belazerd

  reageer
 • Dick

   

  Goh, in de discussie over wel of geen vliegveld Lelystad hoorde ik overwegend verhalen als "goed voor de werkgelegenheid" , "economische groei voor Lelystad" en nu het hierom gaat hoor ik alleen maar nee? Lelystad krijgt gewoon waar het op gestemd heeft. Ophouden met klagen, je hebt straks meer last van alle lijnvluchten die van Lelystad plaats gaan vinden.

 • Jerry

   

  Als ik 900 euro over had deed ik er wel iets nuttigs mee. Daar kan een dieren asiel ik weet niet hoelang van eten. I rest my case.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Wat jij nutteloos vindt kan voor een ander een bevrijdende ervaring zijn die hun leven verandert.

 • Henk

   

  Waar kaan je bezwaar aantekenen tegen de geluidsoverlast van dit soort pretvluchten. Lijkt mij ook niet echt duurzaam

  reageer
 • Ron

   

  Mooie reclame

  reageer
 • De Vries

   

  900 Euro voor een halve dag. Dat is zakken vullen met dit soort toestelletjes. Het zijn nog niet eens volwaardige vliegtuigen, aan de registraties te zien.

  reageer
 • Pitje

   

  "Ook wordt er op zeer korte afstand van elkaar in formatie gevlogen". Dat is wachten op ongelukken uiteraard...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert