Onderzoek naar campus in Lelystad

LELYSTAD
De gemeente Lelystad gaat onderzoeken of er één campus gebouwd kan worden ter vervanging van drie scholengemeenschappen in de stad. De huidige gebouwen van de SGL, Rietlanden, en Arcus zijn flink verouderd en er staan verschillende klaslokalen leeg.

Deze zomer wordt onderzocht hoeveel de nieuwbouw van één campus kost, waar deze moet komen, en wat er dan met eventuele leegstaande schoolgebouwen moet gebeuren. Het college legt vervolgens in het najaar een voorstel voor aan de gemeenteraad voor.

Van drie naar twee
​Het overkoepelende bestuur van de scholen, de SVOL, ziet het liefst één vmbo cluster en één havo/vwo cluster. Deze zouden dan moeten komen op twee van de drie huidige locaties.

Op initiatief van een meerderheid van de gemeenteraad wil het college nu ook de mogelijkheid van een campusmodel onderzocht hebben. Verschillende onderwijsvormen kunnen dan dicht bij elkaar aangeboden worden.

Eén campus, maar verschillende gebouwen 
De SVOL laat weten dat een campus nadrukkelijk niet betekent dat er één schoolgebouw voor 4000 leerlingen komt. Op één campus kunnen prima verschillende gebouwen op enige afstand van elkaar komen te staan. Op die manier blijven de scholen kleinschalig en zou ook de onderlinge doorstroom tussen bijvoorbeeld vmbo en havo bevorderd kunnen worden.

 

reacties (11)

 • Denny

   

  Het ligt er wel echt dik bovenop dat er mensen zijn die dit echt willen doordrukken, als; veroudert, klaslokalen leeg. Zo slecht ziet de Arcus er nu ook weer niet uit? Klaslokalen leeg? Ja nogal logisch als er een commerciële topper bij de inloopavonden voor nieuwe leerlingen bij het SGL het woord doet en doodleuk staat te vertellen, als de aanloop te groot is, geen probleem! Bouwen we er in de zomer nog wat lokalen bij joh. Hetgeen ook gebeurt is al die jaren. En dan nu vertellen dat de lokalen wat veroudert zijn en leeg staan? Vergeet niet dat de insteek van de huidige situatie de kinderen de mogelijkheid geeft om samen te zijn en samen te werken met alle kinderen op alle niveau's (vakopleiding tot VWO), hetgeen erg positief is voor de ontwikkeling van het kind. Dit gaat straks anders worden als men zijn zin krijgt. Dan krijgt iedereen een eigen ingang en een eigen vrije ruimte (kantine), echt sociaal. Kijk gewoon eens naar Almere, het Baken is hier al jaren een mooi voorbeeld.

  reageer
 • Richard

   

  Frits & dennis missen een beetje de big picture, waar het uiteindelijk om gaat is dat de kwaliteit omlaag zal gaan doordat er grotere klassen gemaakt zullen worden, dit kon je al weten als je het nieuws had gevolgt omtrent dit onderwerp a la Maastricht, Rotterdam, Utrecht en Groningen. Nederland is helaas gewoon nog niet geschikt voor campussen zoals de vs die heeft. Daar loopt alles vrijwel op rolletjes, maar ze willen hetzelfde hier ook hebben maar daar is ten eerste de scholing niet op aangepast en ten tweede is lelystad hiervoor gewoon veel te klein voor. Maar succes hoor!! dit gaat gegarandeerd uitlopen op een grote fiasco!! En dan lopen klagen dat de leerlingen zogenaamd ondermaats presteren.

  reageer
 • Ilse

   

  Doordat er grotere klassen gemaakt zullen worden???? Sja, als je nu op de 3 scholen klassen hebt met een stuk of 4 leerlingen in 1 profiel dan is het misschien nog geen gek idee om deze leerlingen samen te voegen tot 1 klas van 12 leerlingen. Mijn zoon had 3 jaar geleden graag autotechniek willen volgen op Arcus maar daar zijn ze mee gestopt omdat er veel te weinig leerlingen waren om die richting aan te blijven bieden. Terwijl ik wist dat onze buurjongen die toen op de SGL zat ook wel graag autotechniek had willen volgen. Maar omdat de SGL dat al helemaal niet aanbod is hij ook maar wat anders gaan doen. Dus een beetje roeptoeteren dat die klassen groter worden is misschien een beetje kort door de bocht gedacht.

 • les nuls

   

  iig staat op Arcus geen enkel lokaal leeg. Waarom dan samenvoegen als de lokalen gewoon gebruikt worden... Daar komen alleen maar problemen van eant bijna geen enkele wijk wil dan de campus hebben omdat dat voor overlast zorgt.

  reageer
 • Louise

   

  Stel je hebt als stad dringend nieuwe inwoners nodig, je nieuwbouwwijk is nog lang niet vol. Wat een geweldig visitekaartje heb je dan als je kunt vertellen over het geweldige kindgerichte en kleinschalige onderwijs dat je kunt bieden. Dat je in Lelystad kunt kiezen uit maar liefst 3 middelbare scholen. Ieder met hun eigen accenten. Maar wat doen we.......

  reageer
 • Nol

   

  Nou, wat dacht je van scholen ombouwen tot appartementen? wordt de wachtlijst bij Centrada wat korter...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • HM

   

  Dat de SVOL telkens zegt dat de ouders niets tegen de plannen hebben, wil absoluut niet zeggen dat het ook zo is. Dat heet gewoon framing. Een tijd geleden was ik zelf aanwezig bij een voorlichtingsavond. Daar konden medewerkers en ouders vragen stellen aan het bestuur. Nou, dat ging er democratisch aan toe! Als er vragen kwamen die het bestuur liever niet wilde beantwoorden, werd gewoon de microfoon weggehaald. Op dat moment waren ook de MR van alle drie de scholen tegen het plan. Het bestuur stelde daarop dat zij niets met de afzonderlijke MR te maken hadden en alleen praatten met de centrale MR. En die kreeg de vraag voorgelegd: voor-stemmen en nieuwe gebouwen, of tegen-stemmen en dan komt er totaal geen nieuw gebouw. Op dit moment probeert het bestuur door allerlei sluipwegen de wettelijke regels omtrent samenvoeging c.q. fusering te ontlopen. Er zijn namelijk heel duidelijke regels over wat wel en wat niet mag. Het zomaar laten verdwijnen van een school met bijzonder onderwijs (arcus) binnen een bestuur met zowel openbaar als bijzonder onderwijs is namelijk niet toegestaan. De plannen van het bestuur gaan overigens volledig tegen de wens van de minister en de kamer in. Die willen juist brede scholen. De ouders willen keuze vrijheid en geen massale eenheidsworst. Helaas is de oppositie van ouders op dit moment ver te zoeken.

  reageer
 • Ilse

   

  Aah, daar hebben we Henk weer. Dat tijdje geleden is ook al weer een jaar of 3 of zelfs 4 geleden. Doordat sommige medewerkers zo ongelofelijk agressief in hun weerstand waren schoot de toenmalige directie in de verdediging. Inmiddels zit er een volledig nieuwe directie dus misschien wordt het tijd dat je je verhaal eens gaat updaten.

 • Daan

   

  Verschrikkelijk zo'n grote massaschool....er zijn jongeren die zich prima redden binnen zo'n omgeving maar om goed te kunnen volgen hoe zo'n jongere zich ontwikkeld. Bij zo'n school glippen er volgens mij teveel tussen wal en schip

  reageer
 • frits

   

  Is geen massaschool, maar drie scholen vlakbij elkaar, zodat ze voorzieningen als sportvelden kunnen delen.

 • Bb

   

  Wat wil de gemeente doen met 18 miljoen ! Als ze gaan bouwen kost het 80 tot 100 mijnen . Ze krijgen 5 miljoen terug voor de grond van de 3 gebouwen . Dus ze komen nog een stukje tekort zo 75 miljoen wie moet dat betalen de vluchtelingen soms .

  reageer
 • Sandra74

   

  Eén campus lijkt mij niets, 4000 leerlingen bij elkaar. Helaas valt er verder niet te kiezen in Lelystad als je kind havo/vwo (gaat doen) doet.... Kunnen wij inwoners/ouders geen inspraak hierin hebben?

  reageer
 • jolanda

   

  Hallo Sandra74, iedere SVOL school heeft een MR en een ouderraad waar ouders in vertegenwoordigd zijn. Deze groepen worden nauw betrokken in alle besluitvormingen. ik raad je aan om contact op te nemen met de betreffende organen binnen de school van jouw kinderen. Op de website staat genoemd bij wie je hier voor terecht kunt. groet Jolanda

 • Caro Buitink SP Lelystad

   

  Beste Sandra, Volgens de informatie van de SVOL zijn de ouders heel erg blij met de plannen. Mocht u dat dus niet zijn: laat dat alstublieft weten! U kunt onze fractie mailen. Zegt het voort.

 • Rob

   

  Naast de Rietlanden ligt een mooi stuk braak liggend terrein. En nieuwbouw is vast geodkoper dan renoveren van asbest gebouwen

  reageer
 • frits

   

  naast de Rietlanden lijkt mij ook het beste. De Rietlanden zelf is als gebouw nog wel een aantal jaar te gebruiken, en de leerlingenaantallen dalen toch, dus op termijn kan de oudbouw van De Rietlanden dan gesloopt worden. De locatie ligt heel mooi centraal in Lelystad.

 • Zomaar een gedachte

   

  Misschien is het gebouw van Arcus iets voor hun buren, het waterschap?!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert