"Kiekendief in de knel door woningbouw"

LELYSTAD • Wo 1 juni 2016 | 13:54 • Woensdag 1 juni 2016 | 13:54
De Vogelbescherming heeft woensdag bij Raad van State geprobeerd om het lot van de blauwe kiekendief aan te kaarten. Volgens de organisatie gaat het slecht met de roofvogel door de woningbouw bij Lelystad. Die huizen worden gebouwd op leef- en broedgebied van de blauwe kiekendief.

Warande
Een voorbeeld van een plek waar bouwen ten koste zou gaan van de kiekendief, is de aanleg van de wijk Warande bij Lelystad. De Vogelbescherming wil dat Lelystad en de provincie nieuw leefgebied maken voor de beschermde vogel, om zo de woningbouw te compenseren. De gemeente en de provincie waren dat oorspronkelijk niet van plan. Daarom is de kwestie voorgelegd aan de Raad van State. 

Te weinig compensatie
Tot nu toe is er ongeveer 14 voetbalvelden aan grond gecompenseerd. Dat vindt de Vogelbescherming veel te weinig. Lelystad vindt dat inmiddels ook en heeft nu toegezegd om binnen een paar weken met een nieuw plan te komen. Hoeveel ruimte de vogels moeten krijgen en waar dat kan, is nog niet duidelijk. De provincie en Lelystad zijn het daarover nog niet eens. 

De Vogelbescherming wil dat de Raad van State de overheden dwingt om haast te maken. Over enkele weken doet de raad hierover uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel