"Kiekendief in de knel door woningbouw"

LELYSTAD
De Vogelbescherming heeft woensdag bij Raad van State geprobeerd om het lot van de blauwe kiekendief aan te kaarten. Volgens de organisatie gaat het slecht met de roofvogel door de woningbouw bij Lelystad. Die huizen worden gebouwd op leef- en broedgebied van de blauwe kiekendief.

Warande
Een voorbeeld van een plek waar bouwen ten koste zou gaan van de kiekendief, is de aanleg van de wijk Warande bij Lelystad. De Vogelbescherming wil dat Lelystad en de provincie nieuw leefgebied maken voor de beschermde vogel, om zo de woningbouw te compenseren. De gemeente en de provincie waren dat oorspronkelijk niet van plan. Daarom is de kwestie voorgelegd aan de Raad van State. 

Te weinig compensatie
Tot nu toe is er ongeveer 14 voetbalvelden aan grond gecompenseerd. Dat vindt de Vogelbescherming veel te weinig. Lelystad vindt dat inmiddels ook en heeft nu toegezegd om binnen een paar weken met een nieuw plan te komen. Hoeveel ruimte de vogels moeten krijgen en waar dat kan, is nog niet duidelijk. De provincie en Lelystad zijn het daarover nog niet eens. 

De Vogelbescherming wil dat de Raad van State de overheden dwingt om haast te maken. Over enkele weken doet de raad hierover uitspraak.

reacties (6)

 • Ricardo

   

  En met een paar jaar zijn er dan zoveel dat ze afgeschoten moeten worden. Maar ondertussen kost deze onzin de gemeenschap weer handen vol geld

  reageer
 • Geert

   

  En als de Warande volgens planning wel was volgebouwd? Is de Oosterplas en omgeving niet genoeg?

  reageer
 • ed

   

  Nog eventjes wachten op de Marker Wadden.

  reageer
 • dave

   

  huh, is warande niet gewoon een ingepland woongebied? moet niet gekker worden, straks leven wij allemaal in een nest.

  reageer
 • Bas

   

  De Vogelbescherming kan haar verlies met betrekking tot de uitbreiding van Vliegveld Lelystad naar Internationale luchthaven Amsterdam Lelystad niet uitstaan en probeert op elke manier van alles te dwarsbomen. Goed te weten dat de Vogelbescherming blijkbaar geld teveel heeft en geld zat heeft om continu tegen van alles en nog wat te procederen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan

   

  Toch te gek voor woorden, laat de kiekendief een paar meter verder gaan Zitten. Ruimte zat. Wat een geld en tijdverspilling dit.

  reageer
 • KC

   

  Je weet niet waar je over praat en ik ben echt geen natuur activist. De gemeente moet zich gewoon aan de wet houden voor deze beschermde vogel. Stop ook met de reclame dat dit de huismus van Lelystad als je niets doet.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert