Gemeente bezuinigt door nieuwe regels

ZEEWOLDE
Besparen op het onderhoud van groen, straatlantaarns minder lang laten branden en een lagere subsidie voor amateurkunst. Het zijn een aantal voorbeelden van maatregelen die de gemeente Zeewolde de komende tijd neemt om geld te besparen. Door andere regels komt er ongeveer 1 miljoen euro per jaar minder binnen. 

Tot nu toe kreeg de gemeente namelijk rente over een bedrag van zo’n 40 miljoen euro dat is uitgeleend aan het grondbedrijf. De ontvangen rente ging naar verschillende zaken in het dorp. Nieuwe regelgeving vanuit Den Haag zegt nu dat de gemeente over haar eigen grondbedrijf géén rente meer mag rekenen.

Om het gat van 1 miljoen op te vangen voert de gemeente allereerst een lijst met maatregelen uit, die de gemeenteraad vorig jaar al opstelde. Die lijst levert maar de helft op van de benodigde bezuiniging. Welke maatregelen er nog meer komen wordt de komende maanden duidelijk. 

Vastgestelde bezuinigingsmaatregelen

1: Bibliotheek (besparen op huisvesting) - € 150.000 en inmiddels uitgevoerd

2: Versoberen verslaglegging raad en commissies - € 20.000

3: Synergie sociaal domein - € 150.000

4: Stoppen met preventieve logopedie - € 65.000

5: Minder uitgeven aan groenonderhoud - € 100.000

6: Openbare verlichting beperken - € 50.000

7: Meer digitale dienstverlening / minder loket - €30.000

8: Gebruiker betaalt (géén huurverhoging sport, geen tariefsverhoging zwembad) - € 25.000

9: Subsidies amateurkunst en sport vereenvoudigen (jeugdsport ontzien) - € 20.000

reacties (7)

 • harmpie

   

  ja daar betaal ik als inwoner van Zeewolde inderdaad voor. En dit omdat er daar mensen wonen die zich niet aan de wet houden en er continu wonen. Dus verwijt de gemeente niks, maar ga eens bij jullie zelf te rade. Toen dit park er kwam, is het duidelijke aangegeven dat permanente bewoning niet toegestaan was. Je kan er op gokken dat het toch oogluikend toegestaan wordt, mis dus, de gemeente controleert er op en dat vind ik prima. Alleen jammer dat het mij geld kost, maar dat moet dan maar.

  reageer
 • Jeweetwelwieikben

   

  Vanavond was er nog controle op een van de recreatieparken door een ingehuurde organisatie... Kosten, erg veel... Ik ben zo blij dat de bewoners van Zeewolde dit betalen...

  reageer
 • Gerrit

   

  Ze geven liever een miljoen uit aan de controle van alle campings en parken in de gemeente ! En nu moet er overal op bezuinigd worden !!

  reageer
 • Rob

   

  Ze kunnen van alles besparen, ze hadden kunnen beginnen met niet het Gemeentehuis voor de zoveelste keer te verbouwen, had de bieb gewoon kunnen blijven zitten waar ze zaten. Idem de voorgenomen bouw van een atletiekbaan ook zo'n geldverspiller waarvan maar een klein select gezelschap straks van profiteren. Kortom allemaal verkeerde beslissingen die een miljoenen besparing hadden opgeleverd ipv. Op groen bezuinigen en straatverlichting uit te doen met alle onveilige gevolgen van dien straks waarvoor notabene de gehele gemeenschap gewoon voor betaalt. Zeewolde gaat straks verpauperen door verkeert beleidt. In mijn optiek hangt het gehele B&W en de raad aan elkaar van een stelletje amateurs.

  reageer
 • Mar

   

  En geen verbouwing van het gemeentehuis.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frites

   

  Nee frits zo werkt het niet,de amtenaartjes werken zo hard die moeten er juist nog wat bij hebben. Bezuinigingen doe je enkel en alleen over de rug van de burger hé!!

  reageer
 • frits

   

  minder ambtenaartjes , geen dienstauto,s , niet meer eten en drinken op kosten van de gemeenschap, geen dienst reisjes meer , zo kan er ook bezuinigd worden daar

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert