Dijksma belooft meer hulp bij asbestdaken

LELYSTAD
Eigenaren van een huis met een asbestdak kunnen rekenen op meer hulp van het Rijk om het asbest te verwijderen. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu vandaag toe in een brief aan de Tweede Kamer.

Vanaf 2024 mag er op daken geen asbest meer zitten, zo heeft het kabinet vorig jaar besloten. Huizenbezitters en bedrijven lopen tegen veel praktische problemen aan, waaronder de hoge kosten van het vervangen.

De staatssecretaris en betrokken partijen hebben nu afgesproken dat ze meer gaan samenwerken en hun kennis en ervaringen delen. Ook wordt er meer ruchtbaarheid gegeven aan de bestaande subsidieregeling voor dakvervanging.

In Flevoland speelt het probleem van asbestdaken vooral in Lelystad. Daar hebben honderden woningeigenaren mee te maken. Ook bij oudere boerenschuren is asbest in het dak verwerkt. 

reacties (5)

 • Bb

   

  Ik wil een dakkapel op mijn dak en die moet betaald worden door lelystad

  reageer
 • he

   

  Ik heb een asbest dak en was hiervan op de hoogte tijdens het kopen. Nu moet ik saneren - geen probleem, wisten we en sparen we al voor - maar er zijn logistieke problemen (bedrijven, wisselende regels). Hier wil ik hulp van de gemeente bij, dat zij mij hierin kunnen helpen en/of sturen.

 • Flevoburger

   

  Inmiddels wordt het steeds duidelijker dat het grote probleem met asbest eigenlijk helemaal niet zo'n groot probleem is. Een citaat van Paul Baas, hoogleraar thoraxoncologie, werkzaam voor het AMC in Amsterdam en het Nederlands Kanker Instituut (NKI) “Alleen bij extreme blootstelling aan asbestdeeltjes lopen mensen gezondheidsrisico’s. De kans op longkanker door passief roken is aanzienlijk groter” Ik heb zelf geen asbest op m'n dak maar begrijp niet waarom de betrokken huizenbezitters niet een keertje de koppen bij elkaar steken. Zo was het, volgens mij, ook al bij de verkoop van deze huizen bekend dat "asbest gevaarlijk zou moeten zijn" . Er ligt dan m.i. ook een verantwoordelijkheid bij de verkopende partij. ( de woningbouwvereniging? )

  reageer
 • Henk

   

  Makelaar heeft keurig gemeld dat er asbest op de daken zit. De koper wist dus waaraan hij of zij begon.

 • Ronja

   

  Weet iemand hoe het zit met de leien die op de daken liggen in de Bastion? Die zijn destijds als vervanging gekomen van de witte golfplaten waar asbest in zat.

  reageer
 • Jan R. Bakker

   

  Mw. Dijksma kan natuurlijk eens beginnen met de gruwelijk hoge BTW opslag op dit soort werkzaamheden/vervangingen tijdelijk af te schaffen. Nu lijken deze maatregelen vooral bedoeld om o.a. de schatkist te spekken.

  reageer
 • Monique

   

  Klopt niet helemaal in 2008 is al besloten dat er in 2024 geen asbest op daken mag zitten en ruchtbaarheid aan de subsidie levert bewoners niks op, die subsidie regeling held pas vanaf 35m2 en is wel zo weinig dat de bewoners daar echt niet mee geholpen zijn !

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert