Besluit over aanleg glasvezel NOP uitgesteld

NOORDOOSTPOLDER • Do 2 juni 2016 | 18:37 • Donderdag 2 juni 2016 | 18:37
Er is nog geen besluit genomen of glasvezel wordt aangelegd in het buitengebied van Noordoostpolder en Urk. Internetprovider FiberFlevo zou donderdag de knoop doorhakken. Het besluit is uitgesteld naar woensdagochtend.

Om de aanleg van glasvezel in het buitengebied betaalbaar te maken moet volgens FiberFlevo minimaal 60 procent van de adressen meedoen. Het aantal aanmeldingen van inwoners en bedrijven is blijven steken op 54 procent.

Toch wil de internetprovider nog niet de stekker uit het project trekken. De komende dagen bekijkt FiberFlevo of de glasvezel aangelegd kan worden met steun van de gemeente Noordoostpolder en de provincie, zoals de VVD-fractie woensdag voorstelde in de Provinciale Staten.

Overigens is de dekking van het glasvezelnetwerk landelijk gezien in Flevoland het grootst. Meer dan negen op de tien adressen heeft hier zo'n verbindingsmogelijkheid.   

Deel artikel

reacties (9)

 • Dick Offringa

    Za 4 juni 2016 Zaterdag 4 juni 2016

  Een glasvezel netwerrk in het buitengebied van NOP kost ongeveer net zo veel als in Emmeloord: rond de € 9 miljoen. In Emmeloord heeft zo'n 30 procent voor glasvezel gekozen en Reggefiber vangt per abonnee € 16 euro per maand. Aangezien iedereen is aangesloten, en elke aansluiting rond de € 750 kost, duurt het zo'n tien jaar voordat de investering is terug verdiend. In het buitengebied is het totaal anders. Daar komt bovenop de abonnementsprijs extra € 20 ( dus voor de glasvezel € 36 per maand) omdat het anders financieel totaal nuitvoerbaar is. En de minimum aansluiteis van 60 %. Nu heeft men masr 35 % gehaald. Dat bestaat uit industrieterreinen slechts 13 % en het buitengebied 54 %. Als er dus al iets aangelegd gaat worden betreft dit nu uitsluitend het buitengebied. De VVD pleit nu voor een soort overbruggingskrediet. De vraag is of dat mag: staatsteun voor een marktpartij die ook nog slechts 1 provider toe staat. Ik denk dat het zo niet gast.Misschien is er de mogelijkheid voor een banklening waarbij de provincie en/of de gemeente garant staat. Want het ligt in de kijn der verwachting dat de resterende 6 % er nog wel bij komt in het komende jaar. Uiteraard moet er glasvezel kimen in het buitengebied. Alleen jammer dat er bij de werving steeds de focus is gelegd op boeten en ondernemers. Ik heb op de eerste voorlichtingsavond van FiberFlevo gezegd dat er ook arbeiders woningen met arbeiders bestaan. Zonder medewerking van die arbeiders gaat het olan niet lukken! Het is dus niet alleen een VVD feestje of een boeren feestje!

  reageer
 • Jetje

    Vr 3 juni 2016 Vrijdag 3 juni 2016

  Commentaar geven en hard roepen zonder te weten waar het over gaat is zo makkelijk en stemmingmakend......... Er is GEEN Ziggo, GEEN Reggefiber, amper 4G, soms zelfs amper 3G......... In het buitengebied van de Noordoostpolder moet men het nu doen met inderdaad het oude (PTT)KPN koperdraadje dat is aangelegd voor telefoneren met vaste telefoons. De hoeveelheid digitale data die nu gevraagd wordt is veel te gek voor dat bestaande draadje. Degene die aan het begin van de draad, dicht bij de verdeelkast woont heeft nu nog wel redelijk internet en zelfs alles-in-1 is mogelijk, maar dat houdt wel in dat er voor de bewoners aan het einde van datzelfde draadje nagenoeg niets overblijft, die mogen blij zijn als er überhaupt een internetsite bekeken kan worden zonder onderbrekingen. Het 'werkt' nu allemaal nog, zij het op top van kunnen (snelheden van 2 down- en 0.5 upload zijn meer regel dan uitzondering). Er wordt alleen maar meer data verzonden en gevraagd en het koperdraadje wordt niet meer onderhouden, dus ontstaan in de nabije toekomst meer en meer problemen bij steeds meer mensen in het buitengebied. FiberFlevo is door het gemeentebestuur van de NOP uitgekozen om glasvezel te verzorgen, maar heeft wel een bepaalde financiële zekerheid nodig om te kunnen beginnen. Het merendeel van de bewoners in het buitengebied wil graag glasvezel, dat is duidelijk geworden. Helaas staan er huizen te koop/leeg, wonen er mensen die (nog) geen behoefte hebben aan meer mogelijkheden en zijn er mensen die denken dat het allemaal wel meevalt, waardoor de 60% die de gewenste zekerheid gaf net niet behaald werd. Op het allerlaatste moment heeft, zoals deze site meldt, de provincie gezegd op een of andere manier ondersteuning te willen bieden om het laatste gaatje te dichten. Super dat FiberFlevo nog steeds door wil en onze duimen draaien dat m.b.v. provincie of misschien nog andere mogelijkheden alles toch van de zomer kan beginnen!!

  reageer
 • Marktwerking?

    Vr 3 juni 2016 Vrijdag 3 juni 2016

  De VVD zet altijd zich in op marktwerking.Nu het niet mee zit dan maar de subsidie kraan open.Trouwens dan zijn er meer gegadigden die het netwerk willen creëren.Het grappige is dan kun je ook de kleine supermarkten in de dorpen gaan subsidiëren.Ook de kleine visserman op het IJsselmeer snakt naar erkenning.Deze mensen hebben ook een gezin te onderhouden.

  reageer
 • Marktwerking?

    Vr 3 juni 2016 Vrijdag 3 juni 2016

  De VVD zet altijd zich in op marktwerking.Nu het niet mee zit dan maar de subsidie kraan open.Trouwens dan zijn er meer gegadigden die het netwerk willen creëren.Het grappige is dan kun je ook de kleine supermarkten in de dorpen gaan subsidiëren.Ook de kleine visserman op het IJsselmeer snakt naar erkenning.Deze mensen hebben ook een gezin te onderhouden.

  reageer
 • Hoofdstedeling Lely

    Do 2 juni 2016 Donderdag 2 juni 2016

  Met alle respect, typisch weer iets van de NOP. Ondanks de indringende oproep van mevrouw Wynia (niet Wijnia) op omroep flevoland blijft het buitengebied tegen sputteren. HALLO NOP.......... het is 2016, wie weet is straks Kroatie of Macedonie eerder met glasvezel bereikbaar...zucht Altijd NOP, kom op NOP

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Peter b

    Do 2 juni 2016 Donderdag 2 juni 2016

  Kansloos traject, subsidie mag niet vanuit de Europese telecom wetgeving. Zeker niet als het geen open netwerk is waar alle providers diensten mogen leveren.

  reageer
 • Ik

    Do 2 juni 2016 Donderdag 2 juni 2016

  Als de mensen nou gewoon niet willen je kan het wel uitstellen naar volgend jaar maar denk niet dat ze daar meer zieltjes mee winnen

  reageer
 • Techneut

    Do 2 juni 2016 Donderdag 2 juni 2016

  Dat is grote kolder, dat van die glasvezelbeschikbaarheid op 95% van de adressen. De coax kabel aansluiting is geen glasvezel, en heeft maar een fractie van de mogelijkheden die glasvezel biedt! Laat je niet door de propaganda van de kabelaars ( Ziggo voorop ) van de wijs brengen. Succes, FlevoFiber!

  reageer
 • Lelystedeling

    Vr 3 juni 2016 Vrijdag 3 juni 2016

  Is geen kolder, is statistiek! ;-) In z'n totaliteit van alle huishoudens in Flevoland. En dat klopt wel. Alleen staan er naar verhouding weinig huishoudens per km2 in het buitengebied van de NOP... BTW: Ziggo hoeft helemaal geen propaganda te spuwen, want ze leveren toch niet middenin de NOP.

 • Bas

    Vr 3 juni 2016 Vrijdag 3 juni 2016

  Ik wordt zo ontzettend moe van dat geneuzel over draadjes in de grond... ik geloof dat Ziggo nog altijd de meeste, de leukste, kwalitatief hoogwaardigste en uitgebreidste diensten heeft. Ok dan de upload tot hoogstens 30 Mb wat volgens mij al best veel is en een gemiddelde gebruiker ruimschoots genoeg aan heeft. Verder werd ik destijds juist naar van al dat gedram en alle oneerlijkheid aan de deur van de glasvezelaanbieders

 • Jan

    Do 2 juni 2016 Donderdag 2 juni 2016

  Ziggo heeft fttc, alleen het laatste stukje van de wijkcentrale naar het huis is koper, daarvoor ligt gewoon glas, vandaag dat ziggo hoge snelheden aan kan bieden,

 • Jan

    Do 2 juni 2016 Donderdag 2 juni 2016

  Fiberflevo is geen internetprovider maar de leverancier van het netwerk. Even voor de duidelijkheid. Solcon is de internetprovider. Fiberflevo levert het glasvezelnetwerk

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert