Ondernemersklimaat Almere scoort magere zes

ALMERE
Een magere zes. Dat scoort de gemeente Almere voor haar ondernemersklimaat. Wethouder Mark Pol van Economische Zaken had dat liever hoger gezien. "Het is geen cijfer om over naar huis te schrijven."

Het gemiddelde rapportcijfer, een 5,9, komt uit een gemeentelijke enquête onder honderden Almeerse ondernemers. Bijna driekwart van deze ondernemers beoordeelt het ondernemingsklimaat met een voldoende.

Top 5 ergernissen
Waar zijn ondernemers niet tevreden over? Uit het onderzoek komt een duidelijke top 5 naar voren: 

- de staat van de openbare ruimte en het centrummanagement
- de aanpak van leegstand
- preventie van overlast en criminaliteit
- parkeergelegenheid
- de uitstraling en kwaliteit van de openbare ruimte

Wethouder Pol spreekt met de ondernemers over deze onderwerpen. Om de leegstand aan te pakken, versoepelt de gemeente bijvoorbeeld de regelgeving. Op die manier kunnen panden weer makkelijker met bedrijven worden gevuld.

Ondernemers noemen bereikbaarheid van het werk per auto en openbaar vervoer en de parkeermogelijkheden bij kantoor overigens als de grootste pluspunten.

Tekort aan technisch personeel
Ondernemers geven in het onderzoek aan dat er een tekort aan technisch geschoold personeel is in de stad. Tien procent van de ondervraagde ondernemers zegt dat er te weinig personeel is met een mbo- en hbo-techniek opleiding.

De wethouder hoort deze klacht veel. De gemeente probeert ondernemers en scholen zoveel mogelijk met elkaar te verbinden. De gedachte is dat het onderwijs dan beter op de vraag in het bedrijfsleven wordt afgestemd. Pol hoopt dat de komende jaren leidt tot meer interesse in een technisch beroep.

Lichte groei van aantal banen
Tussen 2010 en 2015 is het aantal banen (fulltime en parttime) afgenomen met ruim drieduizend banen. Vanaf 2014 is een lichte groei zichtbaar die zich in 2015 heeft doorgezet. De groot- en detailhandel is met ruim 17.000 arbeidsplaatsen de grootste sector in de gemeente Almere, gevolgd door de overige zakelijke diensten en de gezondheid- en welzijnszorg.

Volgens Pol zijn de eerste tekenen van economische groei duidelijk zichtbaar. "Als de economie echt weer groeit, investeren bedrijven ook weer meer in werk en arbeidsplaatsen."

[https://localfocus2.appspot.com/57513dc7ca5aa]

reacties (6)

 • Hannes

   

  Het is al een trend geworden, door het nieuwe telewerken, en technologie, dat de grote bedrijven en kantorencomplexen het voor de toekomst al een teruglopende zaak is geworden.. Ze hoeven ook niet zonodig meer langs een snelweg te zitten.. Er zijn bedrijven al vertrokken die dit allang hebben zien aankomen. "Juist ook door de automatisering" .. Daarom vergeet de Floriade/Woonwijk op het geplande complex langs de zo onnodige extra verbrede snelweg.. En maak een goede samenwerking, een pracht van een veelbelovend ontmoeting en thema/congrescentrum waar je rond het kasteel alle kanten mee op kan!!!. Dan zullen er genoeg bedrijven zijn die graag willen komen en blijven!!. "Om hun kennis in alle opzichten kunnen delen"!.

  reageer
 • bert

   

  tussen 2014 en 2015 is het aantal zzpers gegroeid van 7.483 naar 8098 = plus 606 "bedrijven" aantal bedrijven is van 16527 naar 16777 gegroeid plus 202. dat wil zeggen dat het aantal bedrijven met meer werknemers significant is afgenomen. Er wordt geschermd met allerlei mooie getallen, echter er staat nergens bij hoeveel bedrijven hebben meegewerkt aan de enquête en is de steekproef representatief? Tevens is een 5,8 bedroevend laag.

  reageer
 • Frank

   

  Verschil zal wel zitten in parkeergelgenheid op eigen terrein en openbaar gebied.

  reageer
 • Elizabeth

   

  Jammer van die score

  reageer
 • Koos

   

  Dat zal zijn de parkeergelegenheid vlak bij hun kantoor. Of de parkeergelegenheid in de buurt van hun kantoor. Niet op hun eigen terrein, neem ik aan.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jeroen

   

  Snap ik dit? In top 5 wordt gesproken over parkeergelegenheid, maar verder in het artikel staat dat ondernemers tevreden zijn over de parkeergelegenheid bij hun pand.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert