Hoge werkloosheid statushouders 'niet acceptabel'

LELYSTAD
De hoge werkloosheid onder statushouders in Almere is niet acceptabel. Dat zegt wethouder Froukje de Jonge in Over Flevoland Gesproken.

In de eerste vijf jaar na vestiging ontvangt gemiddeld 59% van de meerderjarige vluchtelingen met een verblijfsvergunning een bijstandsuitkering. Daarom wil de wethouder direct na aankomst een goed gesprek met de statushouders om een plan van aanpak te maken.

Onder het motto 'Blijven betekent meedoen' heeft het college het programmaplan 'Van vluchteling naar Almeerder' gepresenteerd. Dat wordt binnenkort in de gemeenteraad besproken. Naar verwachting zal Almere jaarlijks 560 statushouders moeten plaatsen.

Om het plan uit te voeren, gebruikt Almere geld dat Den Haag beschikbaar heeft gesteld. In 2016 gaat het om 5,4 miljoen en in 2017 om vijf miljoen euro. 

Het programma Over Flevoland Gesproken wordt zaterdag uitgezonden.

reacties (14)

 • Demo

   

  Deze mevrouw de wethouder weet heel goed waar ze het over heeft. Gezien de kort door de bocht reacties van de meeste respondanten betwijfel ik of u en de andere de complexiteit van dit vraagstuk begrijpt. Maar oke een ieder heeft recht op zijn mening, wil niet betekenen dat de mening terecht is.

  reageer
 • Sem

   

  Hoe kom je et nou bij dat die meneer geld over houdt na de verplichte verkoop van zijn woning? De oogkleppen moeten eens af bij alle geitenwollensokkentypes en onze slappe regering. Er leven al veel te veel mensen in NL onder de armoede grens et zijn ontzettend veel mensen die al jaren werkloos zijn en die het maar niet lukt een baan te vinden. Je kunt dan wel heel veel mensen het land binnen halen, maar als je die mensen niets kunt bieden, worden ze hier echt niet gelukkig. Welke toekomst ga je ze bieden hier, zonder dat ze de taal kennen en een opleiding hebben. Helemaal geen toekomst. Dus wat creëer je daarmee, nog meer armoede en ongenoegen wat ook weer leidt naar meer criminaliteit. Wanneer je mensen binnenhaalt moet je ook een plan hebben dat je ze een goede toekomst kunt bieden. Anders is het zinloos. En belanden ze van de ene uitzichtloze situatie in de volgende.

  reageer
 • Ada wurtz

   

  Daar heeft deze meneer heel hard voor gewerkt ,statushouders krijgen geld en nog nooit gewerkt

  reageer
 • Henk

   

  Weer zo'n politica die geen weet heeft van wat zich afspeelt in Nederland. Werkgelegenheid verdwijnt in rap tempo als gevolg van automatisering. Werk veranderd en vraagt andere skills. Autochtonen vinden al moeilijk werk, laat de statushouders. Wanneer nemen politici de burgers nu eens serieus ? Er is weinig werk, mevrouw de wethouder.

  reageer
 • peter

   

  Jaja, dat zal voor de meesten niet zo zijn. Realiteit is dat men langdurig in de bijstand blijft. Gelukkig kunnen we dit in nl met gemak financieren, verhogen we de belastingdruk voor de werkenden nog meer. Kijk gewoon naar de cijfers.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ron

   

  dus je prefereert de kans (59 %) dat je al 5 jaar in de bijstand zou zitten. weleens bedacht dat deze mensen überhaupt geen kans op WW maken. en weleens bedacht dat ze ook geen eigen vermogen van een eigen huis achter de hand hebben dus überhaupt niks kunnen opeten. alleen al het feit dat je je eigen kan opeten, betekent al dat je het beter hebt. tja alle armoe is relatief maar dat mensen niet goed kunnen vergelijken blijft altijd erg jammer.

  reageer
 • Jop

   

  Hoge werkeloosheid onde statushouders? Wat dacht je van de hoge werkeloosheid in Flevoland? Wanneer wordt daar wat aangedaan. Er zijn veel werkwillende maar die worden niet geholpen om zo spoedig mogelijk aan een baan te komen. Apart beleid dit.

  reageer
 • Piet

   

  Klopt. Een Syrische huisarts die geen Nederlands spreekt en een niet-erkend diploma heeft komt niet aan de bak. Probleem is dat je hem dus ergens moet plaatsen zodat hij onder de Nederlanders komt en de taal goed leert begrijpen en spreken. Dat leer je niet op een cursus. Daarna stroomt hij vanzelf door naar een baan op zijn eigen niveau.

  reageer
 • willem-stad

   

  Sorry ,ik beschouw het als gemakzucht en niet echt willen. Bijv. m'n vrouw(RO) kwam op haar 40e naar Nederland en sprak en schreef na 3 maanden al goed Nederlands. O.a door naar Ned.talige tv te kijken en uitsluitend Nederlands met haar te communiceren. Ze kreeg ook heel snel fulltime werk en 10 jaar later heeft ze zich nog nooit ziek gemeld voor die 40+ per week en is leidinggevende (wel werk onder haar niveau helaas). En zo ken ik er nog een aantal die een uitkering schuwen. Begin je met overdreven hulp aan te bieden, tolken, gratis advocaten enz, ja dan wordt het nooit wat.Hoe maak je mensen passief.

  reageer
 • Petertje

   

  Ik ben 56 en werk is heeeeeeel moeilijk te vinden. Ook al ben je specialist in bv Electronic. Mijn ww uitkering stopt na drie jaar. Omdat mijn vrouw een inkomen heeft krijg ik dan helemaal niets meer. Kan me huis en andere zaken verkopen en in armoe leven. Heb nog nooit een uitkering gehad. Mn hele leven gewerkt. Maar had beter asielzoeker kunnen zijn dan heb ik veel meer rechten als de normale Nederlander. Belachelijk

  reageer
 • ron

   

  ik had een veel hoger percentage verwacht. 41 procent geen bijstand das best knap.

  reageer
 • Engel

   

  Dat verbaast me toch: geen werk voor al die "HOOG OPGELEIDE"mensen ???

  reageer
 • Statushouder

   

  Prima! Ik stel voor dat ik bij het verkrijgen van een status ook meteen werk krijg aangeboden, ik en vele andere met mij, die ongetwijfeld niet statushouder zijn staan te springen om aan het werk te gaan.

  reageer
 • Willem D

   

  Doe eens wat meer moeite voor de mensen die nu werk wil mensen die al 3 jaar ingeschreven staan

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert