Nieuwe aanpak armoede: gemeente betaalt vaste lasten

ALMERE
De gemeente Almere wil armoede in de stad op een andere manier aanpakken. Het college van burgemeester en wethouders heeft een nieuw armoedebeleid opgesteld dat binnenkort wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Eén van de nieuwe maatregelen is de inzet van bijstand in natura. Dat betekent dat de gemeente kosten als huur, elektra en verzekeringen direct vanuit de bijstand betaalt. Daardoor krijgen mensen wel minder geld op hun rekening gestort.

Daarnaast wordt gestart met een proef waarbij wijkteams zelf budgetten kunnen inzetten. Op die manier verwacht het college meer te betekenen voor inwoners die in armoede leven.

Vorig jaar waren er ongeveer 12.000 huishoudens in Almere met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm. Dat is ruim vijftien procent van de huishoudens in de stad, en komt overeen met het landelijk gemiddelde.

reacties (20)

 • Pieter

   

  Hiermee pak je wel een paar probleemgevallen mee aan, maar het grootste deel van de mensen in de bijstand die wel met geld om kunnen gaan hebben het de afgelopen jaren behoorlijk zwaar gehad. Ik als 1-verdiener in een koopwonining merk al de invloed van de stijgingen van zorgpremies, rioolheffing etc. Aangezien de huren ook gestegen zijn kan ik me goed voorstellen dat er mensen in de problemen geraken. Lagere huren en zorgkosten kunnen deze mensen al ontlasten. Iemand in de bijstand met een chronische ziekte is zorgpremie en zijn/haar eigen risico kwijt, dat komt al gauw op 1500 à 1600 euro per jaar. Het probleem ligt deels bij de (lokale) overheid die bij elk begrotingsprobleem de rekening bij de burger neerlegt.

  reageer
 • Thomas

   

  Ik heb er een dubbel gevoel over. Dit tast de zelfstandigheid van mensen aan. Aan de andere kant is vrijwel alle vermeende 'armoede' onder bijstandstrekkers het resultaat van verkeerd geld uitgeven. Niet de huur betalen, wel een nieuwe laptop kopen. Niet de stroomrekening betalen, maar wel roken. Dat soort dingen. Op deze manier met uitkeringen omgaan, eerst de vaste lasten, en pas daarna mensen wat er overblijft geven, is wel zeer effectief. In die zin is het een goed idee, ondanks dat de goeden nu onder de kwaden moeten lijden.

  reageer
 • Johan

   

  Op deze wijze bestrijd je de armoede in Nederland niet. Met het creëren van betaald werk wel! Volgens onze Grondwet, artikel 19 lid 1 is het een zorgtaak van de overheid om voor voldoende werkgelegenheid te zorgen. Met het budgetbeheer wat de gemeente nu wil instellen betreedt zij het private terrein van beschermingsbewindvoering en budgetbeheer. Overigens voert de gemeente Almere voor een groot aantal mensen budgetbeheer uit, dus kun je niet stellen dat het een nieuwe aanpak is. Men geeft dit nu de naam bijstand in natura. Dat de wijkteams over budgetten voor (bijzondere)bijstand krijgen, vind ik wel een goed plan.

  reageer
 • Jessie

   

  Krijg je dan automatisch kwijtschelding van afval/waterschappen? Anders zie ik het nut niet. Ik heb veel tijd besteed om mijn kosten zo laag mogelijk te krijgen Van statds verwarmng af zijn zou ook 300-500 per jaar schelen, ik zie opmoment Almere niet de rechtzaak winnen tegen NUON, en kan niet zelf bepalen om het af te sluiten. Wel benieuwd wat ze met deze "plannen" willen doen of hoe het zou helpen.

  reageer
 • Kaassie

   

  Goed plan. Heeft niets met betutteling te maken maar met hulp. Kijk naar Duitsland: als je WW, ziekte uitkering krijgt: ieder persoon krijgt een vast gestelde uitkering voor levens onderhoud, alle vaste lasten worden door de uitkeringsinstantie betaald. MAW de directeur en de secretaresse houden bij een uitkering beide het zelfde netto over, terwijl de directeur nog in zijn villa woont en de secretaresse in haar flatje. Dat lijkt mij een geweldig voorbeeld hoe je mensen die er niets aan kunnen doen, helpt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Wiljam

   

  Nee grip op geld heb je niet in de bijstand. En met een arbeidsongeschiktheids uitkering ook niet hoor! Al je vasten lasten moet je betalen en wat blijft er dan nog over van je uitkering en toeslagen! Uitkering met aanvulling naar sociaalminimum voor 2 persoons huishouden: 1320 Zorgtoeslag met 2: 153 Hypotheek rente aftrek van belasting: 50 Totaal: 1523 Lasten hypotheek: 350 Energie met 2: 150 Water: 30 Zorgverzkering met 2: 108x2=216 Eigenrisico ivm beiden chronisch ziek: 2x385=770:12=64,16 Verzekeringen: Aansprakelijkheid Opstal Inboedels  Overlijden: 65 TV Internet telefoon: 45 Gemeente woz reiniging en riool: 80 geen kwijtschelding ivm koopwoning! Totaal 970,16 Inkomsten: 1523 Vaste lasten: 970,16 Nog te besteden per maand: 550,16 Dus dan heb je 550,16 pm x12= 6601,92 :52=126,96 pw voor eten en kleding! €126,96 : 2=€63,48 per persoon per week is €9,07 per dag voor eten en kleding.

  reageer
 • kim

   

  Nou je bent sowieso niet elke week zoveel geld kwijt hoor, uitkering of niet haha.. Wij zijn met 5 personen, betekend echt niet dat ik per dag voor 5x€9,07= 45,35 --> aan kleding en eten kwijt ben.. dan zou ik per week uitkomen op € 317,45 en per maand op ongeveer €1269,80.. dat zou ik dan aan kleding en eten moeten uitgeven als je volgens die berekening zou leven.. Sorry maar wij met zijn vijfjes die een salaris net boven bijstand niveau hebben houden dat bedrag ook niet over hoor na aftrek van de vaste lasten.. Wij geven max €100,- per week uit voor boodschappen en kleding en alle verzorgingsproducten (kinderen in de luiers) en hoeven er echt geen koekje minder om te eten.. Dus ja.. ik vind t nog best een "vetpot" als je het zo bekijkt hoor en dat voor 2 personen!

 • Uhm...

   

  1523 euro krijgen zonder er iets voor terug te doen??? Ik ben verbijsterd; wat een geld! Er zijn weet ik hoeveel mensen die ook chronisch ziek zijn, wel werken en het met minder moeten doen.

 • Remco

   

  Tuurlijk..knuffel ze nog verder plat. Ik heb ook zo'n buurvrouw die niks doet en dr handje op houdt. Maar wel lekker zwart bijklussen..

  reageer
 • Just me

   

  Gebeurd bij mij al vanaf het begin zelf voor gekozen maar dat gaat armoede niet tegen je krijgt alleen geen achterstand dat is wel fijn Maar de armoede blijft het zou alleen helpen als het werd betaald en je daarbij alsnog iets van 300 kreeg is nog geen vetpot maar ik hou na huur en verzekering 56€ over en dan zegt men je krijgt huurtoeslag enz maar na electronica water tv blijft er iets van 50 over voor eten

  reageer
 • Fransiska

   

  Goed plan voor de mensen die hun huishoudbudget door omstandigheden niet op orde hebben. Aan de andere kant komt het de verhuurder, nutsbedrijven en verzekeringen ten goede. Zij hebben zekerheid dat ze hun geld op tijd krijgen.

  reageer
 • Pzaal

   

  Hehe eindelijk. Prima beslissing zo kunnen mensen geen huur achterstanden oplopen ect.

  reageer
 • Cosmo

   

  Ach kijk, dat heet nou het wiel opnieuw uitvinden! Deze regeling bestond tot ergens eind jaren '90 ook al maar is toen afgeschaft omdat het als "betuttelen"gezien werd (lees het was een stuk goedkoper voor de gemeente om het de mensen zelf te laten doen). Die map ligt vast nog wel ergens in een stoffig archief. Goed zoeken, is veel goedkoper. Nu worden er ongetwijfeld weer forse bedragen uitgegeven aan het opzetten van deze regeling. Het zou ook mogelijk moeten zijn deze natura uitkering alleen toe te passen bij mensen die er een zooitje van maken.

  reageer
 • Boels

   

  Zou het gezonde verstand eindelijk zegevieren? Onbegrijpelijk dat het niet eerder gebeurde.

  reageer
 • Nol

   

  Zo worden de vaste lasten toch betaald. Het is alleen wel zo dat mensen steeds zelf minder nadenken en dat gebeurd toch al zo weinig in deze samenleving!

  reageer
 • Roos

   

  Dit noemt mijn een sigar uit eigen doos. Is alleen handig voor mensen met een gat in hun hand. Anders is et betutteling. Maar in sommige gevallen is het beter. Ik vraag mij alleen af of het ambtenarenapparaat ierop is ingesteld, dat geloof ik niet.

  reageer
 • Deb

   

  Goede zaak!

  reageer
 • Henk

   

  Nou, dat zal een succes worden. Deze gemeente blinkt altijd uit succesnummers.

  reageer
 • Peter

   

  Dit zou overal en met alles moeten gebeuren, alles in natura. En dan ook zeer kritisch blijven.

  reageer
 • Am

   

  En wat is dan het verschil? Of de gemeente nou de kosten in houdt van de mensen hun bijstand of de mensen betalen het zelf. Dan betaald de gemeente dus helemaal de lasten niet maar houdt het gewoon in op de uitkering.

  reageer
 • Rob

   

  Een simpel en doeltreffend plan, zeg ik al jaren, het heeft geen om mensen geld te geven als ze er niet mee om kunnen gaan, uiteindelijk draait de samenleving op voor de steeds grotere schuldenlast en dat kan niet de bedoeling zijn.

  reageer
 • Het gaat hier niet om alleen maar mensen die niet met geld om kunnen gaan maar om álle mensen die een uitkering ontvangen. En dan is het schandelijke betutteling, die voor mensen die gewoon met geld om kunnen gaan en van hun bijstand rond weten te komen, totaal niets verandert behalve dan dat er nog meer bemoeienis komt in hun privéleven. (Met ambtenaren die gaan zeuren over of ze niet een andere verzekering moeten nemen, en of ze niet wat meer kunnen bezuinigen op energie, etc!)

 • Barbara

   

  Door zaakjes van hen over te nemen blijven zij niet alleen financieel afhankelijk, maar kan daar ook nog eens een geestelijke afhankelijkheid bij worden opgeteld. Je ontneemt ook nog eens het eigen vermogen tot nadenken.Klinkt niet echt liefdadig allemaal, eerder bemoeizuchtig..

  reageer
 • Jos '56

   

  Je hebt nu eenmaal mensen die niet met geld om kunnen gaan en zo voorkom je dat ze nog verder in de problemen komen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert