Huizenblok Grote Fok tegen de vlakte

URK
Alle huizen van het blok aan Grote Fok die vrijdagavond zijn vernield na gasexplosies, gaan tegen de vlakte. Dat heeft de gemeente Urk bekendgemaakt.

De gemeente biedt de huiseigenaren bemiddeling aan bij het zoeken naar een nieuwe woning. Ook wordt er slachtofferhulp aangeboden aan de betrokkenen. Het slachtoffer dat in het ziekenhuis belandde, heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten.

Daarnaast heeft de gemeente bekendgemaakt dat er een justitieel onderzoek komt naar de oorzaak van de gasexplosie. Liander meldt dat er een gaslek is ontstaan door werkzaamheden aan het riool. Het gas hoopte zich op in het riool en dat zorgde mogelijk voor de explosies.

reacties (6)

 • Otte

   

  Zal er ook wel mee te maken hebben dat het vrijdag middag is zorg dat je thuis komt geen verantwoordelijkheid willen nemen is de mentaliteit aan de wal.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Net als die schipper die even een nieuwe sluisdeur aan stukken voer. Op weg naar huis op vrijdagmiddag. Het hendeltje bleef hangen. Iemand die het geloofde?

 • Rikus

   

  Wat ik vreemd vind is dat de aannemer die met de riolering bezig was en waarschijnlijkheden de gasleiding heeft geraakt, een gaslek heeft gemeld en dat ze het lek hadden gedicht. Hoe hebben ze het lek dan gedicht als er nog gasdruk op stond? Begraven onder een paar kuub zand?

  reageer
 • Ondernemer

   

  Heeft de trage reactie van Liander ook te maken met de overgang van Enexis naar Liander? Tot voorkort was Enexis de netbeheerder, en de monteurs kenden hun gebied, en hadden veel kennis van het lokale leidingnetwerk. Begin dit jaar is vanuit commercieel belang het netwerk in Noordoostpolder verruild met Liander. Deze partij weet amper waar Urk ligt en hebben geen enkele lokale kennis meer.

  reageer
 • Bart

   

  Helemaal mee eens, weg met liander Enexis moet weer terugkomen, dat waren pas goede monteurs.

 • Jan-Hendrik

   

  Jeugd stond hier te juichen terwijl bewoners van 3 huizen alles kwijt zijn. Respectloos.

  reageer
 • Pieter

   

  Wat ik alleen niet begrijp... explosie heeft 2 componenten nodig. Gas en een vonk of vlam. De explosie kan dus niet alleen door een vol riool met gas zijn ontstaan

  reageer
 • Daan

   

  Er is wel meer dat je niet begrijpt: behalve gas is er zuurstof nodig + ontsteking, maar rekenen is ook al niet je sterkste kant. Bovendien kan ontsteking van het explosief mengsel (tussen LEL en HEL) ook ontstoken worden door een statische ontlading, zelfs veroorzaakt door het dragen van kleding of het gaan zitten- of opstaan uit een stoel, het neerleggen van een lepel of mes op een metalen lichaam, (het was tenslotte etenstijd) enz. enz. enz .......... Verder nog een inteligente opmerking ....?

 • Jan

   

  Als jij iets kan laten exploderen met slechts deze twee componenten, zou ik er meteen patent op aanvragen, kun je rijk van worden. Nee natuurlijk niet, dat is tegen de wetten van de natuurkunde in, jij mist een heel belangrijk element, brand of explosie heeft drie dingen nodig: brandstof, juiste onstekingstemperatuur en welke jij vergeten bent.... Zuurstof. Niet zo goed opgelet op de middelbare school?

 • IK

   

  Voor een explosie zijn drie componenten nodig: brandstof, zuurstof en ontbrander (vonk, waakvlam enz enz). Als die in de juiste verhoudingen aanwezig zijn volgt er een ontploffing. Anders een ontbranding.

 • schaapjes

   

  Dat hoeft maar een tijdschakelaar of thermostaat schakeling te wezen waar geen menselijke handeling aan te pas komt

 • lelystad

   

  Misschien koelkast open gedaan, sigaretje aangestoken en dan is het ook boem he.

 • Knielus

   

  Dan is er ergens toch een ,, component,, vandaan gekomen wat de explosie veroorzaakte? Daar hoef je toch geen raketgeleerde voor te zijn?

 • laat alle reacties zien
 • Rinus

   

  Zo kan een gasexplosie er dus uit zien. Mensen in Lelystad nu overtuigd van het risico gasleidingen?

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Afgezien van de ernst van de ramp op Urk, slaat de vergelijking nergens op: op Urk is blijkbaar een hoofdgasleiding geraakt, direct naast een riool waardoor gas de huizen instroomt. Bij de gasleidingen in Lelystad gaat het om leidingen NA de meter, maximaal 1 inch (2,4 cm) ook nog gezekerd door de meter die plotseling hoge doorstroom blokkeert. Dat resulteert in slechts (bij lekkage van die leidingen) ophoping van gas in bijv. kruipruimte, en dat is ook niet waarschijnlijk daar de leidingen ingestort in beton zijn. Andere lekkages ruikt men onmiddellijk, vanwege toegevoegde geurstof. Dus de vergelijking raakt kant noch wal!

 • lelystad

   

  En op Urk hebben ze geen nieuwe gasleidingen nodig zeker? Niet alleen in Lelystad liggen verroeste gasleidingen. Wees gewaarschuwd! En voor de bewoners vreselijk gewoon sterkte met alles!

 • Geert

   

  Wat een oerdomme reactie. Wie zegt dat het aan de leidingen lag? Onderzoek moet eerst uitwijzen wat bu de exacte oorzaak was.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert