Tuinders bezorgd over gif tegen bosmug

LELYSTAD
Tuinders van de volkstuinen in Het Gelderse Hout in Lelystad zijn ongerust over het bestrijdingsmiddel dat op hun complex wordt gebruikt tegen de Aziatische bosmug.

Ze vinden het vreemd dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geen duidelijke antwoorden geeft op vragen en niet precies vertelt wat er aan de hand is. De NVWA laat weten dat er volop informatie naar de tuinders is gegaan en dat binnenkort een informatiebijeenkomst wordt gehouden.

De larven van de gevaarlijke mug zijn vorig jaar aangetroffen in de tuinen, met name bij waterbassins zoals regentonnen. De Warenautoriteit wil nu, net als vorig jaar, met bestrijdingsmiddelen aan de slag in het volkstuincomplex. De Aziatische bosmug wordt bestreden om verspreiding te voorkomen. De kans dat de mug ziekten overbrengt is volgens de NVWA heel klein.  

reacties (10)

 • Bewoners karveel

   

  Ze vliegen hier ook in de tuinen van het karveel rond. Heb er soms wel 3 of 4 op 1 avond. Die gaan ze echt niet meer kunnen uitroeien.

  reageer
 • NVWA webcareteam

   

  Op onze website vind je alle informatie over de bestrijding van de bosmug, inclusief het middel dat wordt gebruikt. https://www.nvwa.nl/onderwerpen/dieren-dierlijke-producten/dossier/aziatische-bosmug

  reageer
 • Geert

   

  Platspuiten dat ongedierte?

  reageer
 • Barbara

   

  Alsof een boer of tuinier niet OOK te maken heeft met het belang van volksgezondheid. Zijn product levert niet uitsluitend prive inkomsten op maar zal moeten voldoen aan bepaalde regels die het volk niet ziek achterlaten..

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik voel hier een WOB-je opkomen

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • HM

   

  Het belang van de volksgezondheid is in deze uiteraard bepalend. Dat daarvoor wellicht andere middelen ingezet worden dan voor bestrijding door een tuinier of een boer (uitsluitend privé en economisch belang) is toch niet zo moeilijk te begrijpen.

  reageer
 • Thomas

   

  "Moeilijk doen" kan ook vaak betekenen "Ik heb er netjes een brief over gehad, maar die lezen is te moeilijk voor me, dus ik klaag in de media dat ik van niks weet".

  reageer
 • Pimpernel

   

  Klopt helemaal, men heeft kennelijk tijdelijk toestemming verkregen om het uiterst gevaarlijke DDT te mogen inzetten. Reden genoeg om in het geweer te komen en de verantwoordelijke minister aan de tand te voelen, maar helaas deze zijn niet betrouwbaar en de toekomstige slachtoffers kunnen het toch niet aantonen dat het dood door schuld betreft.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Alleen al het gegeven dat er "moeilijk" wordt gedaan met de informatie welk bestrijdingsmiddel is gebruikt is al genoeg reden om je zorgen te maken.

  reageer
 • Mug niet

   

  Ik ben zelf landbouwer maar weet bijna zeker dat er middelen tegen die muggen gebruikt worden die wij in de landbouw niet mogen gebruiken. Maak als NVWA maar eens openbaar welk middel ze gebruiken. Hier in emmeloord strooien ze het zelf in het riool,als landbouwer zou dit een zware overtreding zijn.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert