JSF vliegt vanmiddag over

URK
De Joint Strike Fighter F-35, vliegt dinsdag over Urk. Dat heeft Defensie bekendgemaakt. Vorige week ging de kennismakingsronde van het nieuwe gevechtsvliegtuig boven Nederland niet door. Door de lage bewolking was het vliegtuig niet te zien.

De straaljager zal relatief langzaam op een hoogte van 400 meter overvliegen. Het toestel vliegt langs een aantal bezienswaardigheden en locaties van de luchtmacht. Op die wijze kan het grote publiek kennis maken met de opvolger van de F-16, stelt het ministerie van Defensie. De vlucht over Urk is naar verwachting tussen 14:30 uur en 14:45 uur.

Luchtvaartfotograaf Frank Crebas uit Emmeloord vliegt in een F-16 naast de JSF om foto's te maken. Crebas is een van de weinige burgers die af en toe mee mag met de luchtmacht om foto's te maken van militaire vliegtuigen.

Twee F-35's zijn voor een aantal weken in ons land. Ze vertrekken over minder  dan twee weken weer richting de Verenigde Staten. De eerste F-35 moet in 2019 definitief naar Nederland komen. Het kabinet wil er in totaal 37 van aanschaffen.


reacties (7)

 • Barbara

   

  Ik denk dat ik een beetje ga begrijpen hoe de verhoudingen liggen tussen de "Zorg" en de "Joint Starfigter". Het bedrag dat Nederland jaarlijks aan zorg besteedt is rond de 92 miljard euro. Daarvoor koop je 1.500 JSF’s, want één JSF kost 61,6 miljoen. Die berekening is helder: 1.500 maal 61,6 miljoen is 92,4 miljard.We korten dus liever op cultuur of defensie, onwetende dat je met één JSF maar een ochtendje zorg kunt financieren”. Gelezen in digitale krant "De Correspondent. Er moet hoe dan ook een groot deel van onze overbevolking dood, of dat nu door oorlogen gaat gebeuren of door het nalaten van zorg aan ouderen in de z.g."vredestijd"maakt niet uit!

  reageer
 • Barbara

   

  Voor 87 miljoen het stuk een trouwe bondgenoot van oorlogszuchtigen zijn, dat is fijn zeg! En dan maar hopen dat dit toestel bruikbaar zal zijn voor een welllicht nog onbekend soort oorlog.

  reageer
 • Early Times

   

  Op het filmpje zag ik ook een Phantom F4 als begeleidings-vliegtuig. Zijn die hier gestationeerd? Dit is een heel oud toestel (en erg lawaaiig).

  reageer
 • Peter

   

  Was de wereld maar vredig. Oorlog zullen we altijd blijven houden dit zal nooit stoppen vrede hebben we niet en zullen we nooit krijgen.

  reageer
 • Anna

   

  Zit sinds gisterenavond na het journaal van 18.00uur achter mijn oren te krabbelen! Ze hebben iets schitterends uitgevonden voor kankerpatienten. Een scanapparaat waarbij zeer gericht bestraald kan worden! Een behandeling waarvoor duizenden patienten in aanmerking komen, maar er kunnen maar 300 patienten per jaar geholpen worden want er is maar 1 zo'n scanapparaat! Zou het een idee zijn om 2 van de 37 Join Strike Figthers te verkopen, zodat van dit geld minsten 10 scanapparaten gekocht kunnen worden? Ben je het hier mee eens, deel dan!

  reageer
 • .\/\/.

   

  En als we dat delen, komt het dan vanzelf goed of zo? Ideeën hebben meer nodig dan alleen likes en retweets! Op zijn laatst volgend jaar zijn er verkiezingen, dan kunnen we echt het verschil maken. Bedenk tegen die tijd welke partijen wat belangrijk vonden in de huidige coalitie, en maak dan je keuze.

 • Knielus

   

  Zozo, dan zit je al een lekker tijdje te krabben hoor tante Anna. Gewoon blijven krabben zou k zeggen. Ik heb ook nog wel een verlanglijstje voor al dat geld .

 • Elise

   

  Anna, dus jij geeft liever geld aan duizenden kankerpatiënten uit, dan aan de bescherming van 17 miljoen Nederlanders en een veelvoud in oorlogsgebieden! Ik vind dit zeer bekrompend en stuitend!

 • Jos

   

  Ja zo lust ik er nog wel een paar

 • Hank

   

  Waarom zouden wij in godsnaam 2 toestellen moeten verkopen terwijl de zorg elk jaar miljarden duurder wordt??? Misschien tijd om de hypotheekrente teruggave eens afteschaffen en dat geld gebruiken voor die scanapparaten??

 • Klaas

   

  Helemaal mee eens.

 • laat alle reacties zien
 • Berend

   

  Met geld krijg je alles voor elkaar. Crebas is immers multimiljonair.

  reageer
 • Henk

   

  Wat een geldverspilling, die toestellen. Dit wordt het volgende miljarden verslindende project, waar over een aantal jaren een parlementaire commissie zich weer mag buigen over de vraag waarom het budget zo fors overschreden is. HSL, Noord Zuid lijn, Fyra..... Nederland leert het nooit.

  reageer
 • jo jo

   

  De één noemt het verspilling, ik zeg dat het ook werk oplevert. Fokker bouwt namelijk mee aan dat ding ;)

 • Bert

   

  In een ideale wereld hebben we ze niet nodig maar helaas.

 • F-35

   

  Nee, dat denk ik niet. We hebben helaas deze toestellen nodig met alle externe dreiging. Er wordt heel negatief gedaan over dit toestel (vooral door de tegenstanders, gesteund door fabrikanten die graag hun toestel hadden willen verkopen), maar dit toestel is zijn tijd ver voorruit. Wel een probleem: het toestel is vele malen duurder als oorspronkelijk verwacht.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert