"Kamer onjuist geïnformeerd over undercoveroperatie"

LELYSTAD
Toenmalig minister Ivo Opstelten heeft de Kamer onjuist en onvolledig geïnformeerd over een illegale Amerikaanse undercoveroperatie gericht tegen een oud-militair uit Lelystad. Dat schrijft de Volkskrant. Het onderzoek naar de Lelystedeling was opgezet, omdat hij drugs zou verkopen via internet.

Uit dossierstukken die de Volkskrant in haar bezit heeft, zou blijken dat Nederland al sinds 2009 weet dat de man uit Lelystad de hoofdverdachte is in een Amerikaans drugsonderzoek. De Amerikanen zouden door middel van uitlokking - valse bestellingen van drugs - bewijs verzamelen. Zo werden zijn telefoons en internet afgetapt, en surveilleerden Nederlandse agenten bij zijn huis in Lelystad. In 2012 werd de oud-militair gearresteerd.

In 2014 schreef de minister de Kamer echter, dat er geen aanwijzingen waren voor 'Amerikaanse undercoveroperaties op Nederlands grondgebied' tegen de Lelystedeling.

reacties (6)

 • Jaanchi

   

  Waarvoor kijken we hier niet meer van op: "de kamer onvolledig en onjuist geinformeerd?"

  reageer
 • Jij

   

  Wat is er illegaal aan samenwerking met buitenlandse opsporingsdiensten?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Die van Erdogan bijvoorbeeld? Tja, wat kan daar nou mis aan zijn.....

 • Ik

   

  Dat heet geen uitlokking maar pseudokoop en is bij wet geregeld. Art 126j sv.

  reageer
 • Piet

   

  En de politiek maar jammeren over de kloof met de burger... Liegen mag blijkbaar als je eenmaal op het pluche zit, maar owee als de burger op een foutje wordt betrapt. En een vraagje aan al die knakkers op dit forum die altijd maar weer "keihard optreden" en "lange straffen" eisen: vertrouwen jullie er ook echt op dat die keiharde straffen ook eerlijk uitgedeeld gaan worden door dit Ministerie dat zelf telkens weer over de schreef gaat? Ministerie van Twee Maten lijkt me een betere naam voor dit VVD-bolwerk (double pun intended).

  reageer
 • kees d.

   

  Wat een enorme puinhoop op het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Het zooitje bestaan alleen uit liegen en bedriegen. En dat moet voor onze veiligheid zorgdragen?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Lekker makkelijk, het affakkelen van overheidsdiensten. Een ministerie als Justitie is een slangenkuil, waarin allerlei rancuneuze potentaten niets liever willen dan de minister beentje lichten, waar allerlei tegenstrijdige belangen elkaar bestrijden. En wiens schuld is dat allemaal uiteindelijk?

 • laat alle reacties zien
 • Robbert

   

  De "leiders" in Den Haag zijn gewoon marionette poppen van de Amerikanen. Met het TTIP verdrag gaat dat alleen maar erger worden.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Hé, wat leuk: een seventies-revival!

 • Hans K

   

  Maar da's niks nieuws en al sinds de invoering van Marshall hulp na de 2e WO. Joh, die Amerikanen melden het nog netjes bij de NL Justitie. Anders had je van niets geweten en dat de 2e kamer er niets vanaf weet kan in dergelijke gevallen niet ivm vertrouwelijke informatie. Die kunnen nog geen Prinsjesdag uitspraak geheim houden.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert