Studenten negatief over ROC van Flevoland

ALMERE
Studenten van het ROC van Flevoland in Almere en Lelystad zijn niet te spreken over hun school. Dat blijkt uit de JOB-monitor, een tweejaarlijks landelijk onderzoek dat de tevredenheid van mbo-studenten meet. Maar 40 procent van de ondervraagde studenten is positief over de school, terwijl het Nederlands gemiddelde 52 procent is.

Hoe scoren MBO-instellingen die in Flevoland actief zijn?
- Groenhorst Dronten / Almere / Lelystad 63 procent
- ROC Friese Poort Emmeloord / Urk 52 procent 
- ROC TOP (met 1 vestiging in Almere) 46 procent 
- ROC van Flevoland Almere / Lelystad 40 procent

JOB staat voor Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs. Ruim 267.000 mbo-studenten deden mee aan het onderzoek. Dat is 56 procent van alle mbo-studenten in Nederland.

Een woordvoerder van het ROC van Flevoland reageert teleurgesteld op de uitkomsten van het onderzoek. Volgens haar zijn studenten vooral ontevreden over de begeleiding tijdens stages, het laat doorgeven van roosterwijzigingen en de kantine.

 

reacties (19)

 • Roc lelystad is ook een drama ik heb geen woorden voor deze school ze moeten het afsluiten.

  reageer
 • Bb

   

  Zelf zit ik op het mbo college lelystad en tg ben ik ook niet tevreden leraaren geven niet goed les, roostereijzegingen veranderen elke keer, leraaren steunen niet veel in lessen, leraren zijn bijna altijd chagerijnig, sommige leraren letten niet oo hun taslgebruik en durven 'opdondere ' tegen je te zeggen dus ik raad het niet aan om op deze school te komen, zonde van je geld.

  reageer
 • frits

   

  Houd toch op. Een OV-studentenkaart, een naam daterend uit de tijd dat deze kaart alleen voor universiteit en HBO bedoeld was, maakt je nog geen student. Het CBS hanteert de verzamelgroep studenten/leerlingen. De Nederlandse taal wordt nog altijd gedefinieerd in een woordenboek, en dan zijn MBO'ers geen student. De zelfstandigheid in de wijze van onderwijs volgen die inherent is aan de term student heeft de gemiddelde MBO'er ook niet. MBO'ers volgen gewoon een vastgesteld lesrooster, en de vakken zijn volkomen uitvoeringsgericht.

  reageer
 • Louise

   

  Loopt dit type "student" alleen op ROC Flevoland rond of zouden Friese Poort en andere opleidingen ook met dezelfde mentaliteit te maken hebben? En waarom scoren die dan niet so laag? Hoeveel reflectie heeft u zelf eigenlijk?

  reageer
 • Lisa

   

  De docenten die echt wat over hebben zijn voor mij te tellen op 3 vingers. Dit zijn mensen die mij hebben geholpen tijdens mijn opleiding zoals een docent dit hoort te doen. De rest eromheen daar ben ik niet over te spreken. Wat er vaak gebeurt op stageplekken is dat er misbruik wordt gemaakt van de macht die deze begeleiders hebben. Dit wordt nooit erkend of hier wordt met een grote bocht om heen gelopen en dat is het jou woord tegen die van een leerbedrijf die overduidelijk geen verstand hebben van begeleiden. Veel leerlingen worden gezien als niet gemotiveerde leerlingen die geen verantwoordelijkheid nemen voor school. En wees nou eens eerlijk, zou het jou motiveren als je 9 van de 10 x niet serieus wordt genomen? Als je wordt gezien als de grap van de dag. Tuurlijk zijn er ook leerlingen die het niet serieus nemen en verwachten dat alles maar voor ze wordt geregeld. Maar er zijn ook leerlingen die wel keihard werken voor een toekomst maar over 1 kam worden gescheerd. De absentie op het ROC is hoog. Wat ik niet raar vind als je wordt gezien als een grap, tuurlijk ga je dan het hef in eigen handen nemen. Docenten hebben niks te verliezen, stagebegeleiders ook niet. Maar met 1 knip in de vingers kunnen ze de toekomst van deze leerlingen in duigen gooien. Ik loop nu al 4 jaar rond op het ROC Van Flevoland en zoals ik mijn bericht begon zijn er dus maar 3 docenten die deze titel ook verdienen. "Bekwaamheid" voor het beroep dat je leert, dit wordt in lessen gegeven en aangeleerd terwijl deze mensen zelf niet bekwaam zijn om deze lessen te verzorgen. Wat klopt hier niet, en wat gaat hier mis? Scholen zijn hier om te leren, begeleiders zijn er om jou te begeleiden maar je wordt vervolgens keihard aan je lot over gelaten en deze maatschappij is al moeilijk genoeg voor deze generatie van jongvolwassenen in almere. Studenten zijn niet alleen studenten, vaak zijn dit ook moeders, werkenden, alleenstaande. Ze moeten eens in de huid van een student kruipen en gaan reflecteren over de problemen die ze zullen tegenkomen als je van maandag tot vrijdag naar school gaat en stage loopt, daarnaast 25 a 30 uur werkt om je school te betalen, je eventuele kinderen te onderhouden, jezelf te verzorgen. Wat zijn weekenden ? Die kennen wij niet, wij werken keihard. En dan maar verwachten dat we ons compleet toewijden aan school. Ja dit moet ook maar er mag meer plaats gemaakt worden voor begrip en wat respect voor ons arme studenten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • docent

   

  Ja, er gaan geregeld zaken mis in de organisatie, deze moeten ook worden aangepakt. Maar het punt wat je nu aansnijdt is een punt wat ikzelf heb meegemaakt.. (andere opleiding): leerlingen komen niet naar school en als reden wordt vaak aangegeven dat de docent geen les kan geven of dat het vak ze niet interesseert. Klopt, er zijn docenten bij die hun klassenmanagement matig voor elkaar hebben, maar het kan toch niet zo zijn dat de leerling bepaalt welk curriculum gevolgd dient te worden? Dat jij les krijgt over psychiatrie... zou dat niet binnen de opleiding horen? Je kunt het ook bespreekbaar maken en wellicht horen dat dit erbij hoort en vooral waarom. De reactie "alsof ik daar wat aan heb" kenmerkt één van de problemen. Namelijk: Als er wat weerstand komt, er wordt wat van de student gevraagd, het is niet meteen 100% leuk dan haakt een te grote groep af. Als deze aangesproken wordt hoor je steevast: "het ligt niet aan mij, het is niet leuk of niet interessant, moeten jullie maar wat leuks aanbieden, want anders kom ik niet meer.." Helaas geregeld met een blik, gebaar en woord van: "Wat moet je nou?" Dat wordt nog leuk in de stageperiode (waar ook een deel afhaakt omdat op tijd komen moeilijk is en het soms "niet leuk" is en de volgende dag absentie volgt) en latere arbeidssituatie... Alsof een werkgever daar wat aan heb... Oh ja, voordat het heel negatief wordt: Er zijn ook hele leuke positieve leerlingen, die proberen mee te denken in oplossingen, doorbijten en gewoon keurig hun diploma halen en verder leren of aan de slag gaan. diepe buiging voor hen.

  reageer
 • Mahmoet

   

  Behoorlijke slechte school, je leert vrijwel niets tot weinig. Bijna elk vriend die ik ken op ROC Flevoland heeft de zelfde mening als ik. Er is totaal geen structuur in de roosters, veranderd bij wijze van spreken om de paar dagen. Laatst hadden we les in een lokaal, maar we konden er niet in omdat de docent de sleutels er niet van had, 3x raden wat er gebeurde? We mochten gewoon naar huis.

  reageer
 • Er is misschien ook wel een reden waarom studenten het laten afweten en verzuimen. Goed idee om daar eens naar te gaan kijken? Ik ging op een gegeven moment inderdaad ook niet meer naar school. Puur omdat ons niets geleerd word. Tijdens de lessen ''coaching'' werd ons gezegd dat we maar zelf moesten uitzoeken wat we konden doen. Ik zat zelf op de opleiding kinderopvang, maar ik kreeg meer les over psychiatrie en MMZ. Alsof ik daar wat aan heb...

  reageer
 • Heb al verschillende klachten over ROC Lelystad ingediend. Nooit wat mee gedaan. Een verschrikkelijke school. Ik heb mijn Nederlands examen schrijven 3 keer over moet doen, omdat de docent de examens verkeerd had aangevraagd. De 3e keer bleek het ook fout te zijn gegaan, dus ik heb mijn Nederlands examen schrijven ''Illegaal'' gehaald. Ze hadden toen maar besloten om voor mijn leerjaar maar geen cijferlijst bij het diploma te doen, waardoor ik op mijn nieuwe school weer alle examens fijn over mocht doen. Daarnaast hebben ze de docenten volgens mij gratis gekregen bij een potje pindakaas of zo. Er was op mijn opleiding (Kinderopvang) geen enkele docent die ik echt goed vond. Ze moeten die scholen echt eens flink onder de loep nemen en eigenlijk mogen ze wat mij betreft de scholen ook wel sluiten.

  reageer
 • Ik kan diverse voorbeelden geven van mismanagement van de afdelingshoofden op deze opleidingen. Helaas is de student hier de dupe van. Afgezien van het feit dat er voldoende studenten zijn die er met de pet naar gooien zijn de mogelijkheden voor degene die er alles aan doen zichzelf te ontwikkelen miniem en worden zij weerhouden van prestaties door het handelen van diverse(niet-alle) docenten en voor amelijk de afdelingsmanagers. In detail zal ik niet treden. Echter denk ik dat het enorm zou kunnen bijdragen als het handelen van deze personen nauwlettender in de gaten gehouden zal gaan worden en er ook meermaals herplaatsingen/sancties zullen worden uitgevoerd bij het mis handelen van gezaghebbenden.

  reageer
 • Indd de communicatie van Roc flevoland is bagger.. Dingen raken zoek zoals laatst bij mij kreeg ik ineens een POK gestuurd terwijl ik de mijne al had ingeleverd. Dit onder het mom van we hebben hem nog niet ontvangen van je, (gelukkig had ik bewijs van inleveren gekregen).

  reageer
 • Ik ben net afgestudeerd. Ik heb op roc flevoland (Almere buiten) gezeten en roc college lelystad deze 2 scholen zijn aan elkaar verbonden. Bij een van deze scholen had ik samen met mijn klas een klachtenbrief opgesteld. We werden uitgenodigd op een gesprek met de afdelingsmanager en directeur hier in werd besproken dat ze er iets aan wouden gaan veranderen. Het jaar daarop werden we voor de evaluatie over onze klachtenbrief en kregen mooi te horen " wat gebeurd is kunnen we niet meer veranderen". Ze hebben ons als studenten dus aangehoord en gedacht hier doen we niks mee!! De jaren daarna hebben we als klas het beste er van gemaakt en mogen nu gelukkig gedag zeggen van deze vreselijke school.

  reageer
 • Huh; maar Roc top was toch steeds de slechte school???

  reageer
 • docent

   

  prima allemaal, maar er is ook nog een andere kant... steeds meer "studenten" laten het afweten, verzuimen of verzieken lessen. Ingrijpen wordt door een bepaalde categorie niet geaccepteerd. Dit gaat ten koste van de veiligheid en de sfeer op school en in de klassen. Een groot deel van de huidige populatie heeft grote moeite met het accepteren van gezag, reageert uiterst impulsief en primair en kan vrijwel niet reflecteren. Dit heeft als resultaat dat altijd een ander het heeft gedaan en studieresultaten zeer mager zijn. U snapt dat de school het heeft gedaan natuurlijk.

  reageer
 • Leerling Roc Flevoland

   

  Laat de leerling aan het woord en

  reageer
 • Henk

   

  MBO-studenten hebben vanaf 18 jaar ook recht op een OV-studentenkaart. Ook het CBS hanteert deze definitie. Bovenstaande is oude informatie. Als je verder had dgelezen, had je dat ook geweten.

  reageer
 • Sn

   

  Eens. ROC Almere is een drama. Te grote school en een ongeorganiseerde chaos. Kantine is niet open tijdens de pauzes. Slechte begeleiding. Slechte roosters. Je kan niet een dag van te voren of op de dag zelf pas de roosters bekend maken. Klachten doen ze niets mee. Zelfs het personeel ziet het af en toe niet meer zitten.

  reageer
 • peteratea

   

  Een student of studente is iemand die een studie volgt in het hoger onderwijs, dat wil zeggen aan een universiteit, het hbo (Nederland), een hogeschool (België) of een college (Verenigde Staten). Een student verkrijgt bij het succesvol einde van de studie een bachelor- of een masterstitel.

  reageer
 • Steven Koestal

   

  Ik hoor al jaren slechte verhalen van mijn leerlingen!!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert