Belangstellenden zien JSF overvliegen

FLEVOLAND
Tientallen belangstellenden op Urk en in Noordoostpolder hebben dinsdagmiddag de Joint Strike Fighter F-35 zien overvliegen. De straaljager was vanaf vliegveld Leeuwarden vertrokken voor een rondvlucht boven Nederland.

Daarbij vloog het toestel relatief langzaam op zo'n 400 meter hoogte over onze provincie. Bij de vuurtoren op Urk stond bijvoorbeeld een groep luchtvaartliefhebbers. Van die plek was het vliegtuig goed te zien.

De twee F-35's die nu in Nederland zijn, gaan binnenkort weer terug naar de Verenigde Staten. In 2019 komt het toestel definitief naar Nederland als opvolger van de F-16. Het kabinet wil er in totaal 37 van aanschaffen. reacties (7)

 • kramer

   

  Pure geldverspilling voor een gedateerd concept, namelijk vliegtuig met piloot, terwijl je veel beter dat geld had kunnen uitgeven aan drones.

  reageer
 • Pieter

   

  Hoe de tijden veranderen. Toen de eerste F16's hier kwamen , begin jaren 1980, was de wereld te klein en werden horden demonstranten door de ME weggespoten en opgepakt. Nu staat het volk kwijlend naar de JSF te staren. "Vet Cool",riep de minister. "Houzee Hiouzee"scandeerde de meute, opnieuw gemasseerd voor de oorlogsmachinerie en weten we dat we nooit iets zullen leren uit de geschiedenis. Opnaar de volgende Fröhliche Krieg onder aanvoering van Hennis de Eerste.

  reageer
 • Pzaal

   

  Kost miljarden en dat ding is nog trager onzuiger kan minder ver vliegen op een volle tank en is zwaarder en maakt meer herrie dan de F16 Is dat nou 30 jaar technische vooruitgang?

  reageer
 • Jantje

   

  Inderdaad is dat vooruitgang. Stealth techniek en beschikking over de nodige software en apparatuur die oude vliegtuigen niet meer herbergen kunnen zijn nodig voor een moderne oorlogvoering. Uit onderzoek door omwonenden in Leeuwarden blijkt het geluidsniveau mee te vallen. Op sommige punten was de F-16 weer rumoeriger. Maar goed alles went ook met de tijd. Vroeger (koude oorlog) vlogen er meer rumoerige straaljagers in de lucht dan nu.

 • Steven Stedenwijker

   

  Een vreemde voorkeur om een dorp van niks 'te bezoeken' en echte grote steden waar de belastingcentjes feitelijk massaal vandaan komen juist niet. En hadden ze maar voor de Eurofighter gekozen. Het is de betere jager die we in gewoon in Euro konden betalen en waar het werk in Europa blijft. Ook hadden we die dan al een jaar of vijf in gebruik gehad en hadden we ook geen kosten meer aan de f16 gehad.

  reageer
 • .\/\/. 2.0

   

  Zou het probleem niet zijn dat juist Almere het dorp van niks is? Alle wat grotere projecten mislukken er. De reden dat er zoveel mensen wonen is de prijs tov de randstad. Er is weinig eer te behalen om daar over heen te vliegen.

 • Klaas

   

  jaloers vriend dat dat dorp van niks toch de voorkeur krijgt

 • Sjaak de

   

  De vis wordt anders duur betaald hoor!

 • Sally

   

  Een dorp van niks!? Dat dorp zorgt voor veel meer economisch belang dan al die grote steden waar de meeste werklozen wonen. Daarnaast is het ook uit historisch oogpunt dat Urk gekozen werd omdat het vroeger(voor de geallieerde bommenwerpers) en nu nog steeds een belangrijk orientatiepunt is voor het vliegverkeer. En de Eurofighter is totaal ouderwets (ontwerpplan dateert al uit 1985 en de eerste vlucht was in 1994) i.v.v. de JSF die al de nodige software kan herbergen die nodig zijn in deze tijd van oorlogvoering.

 • Klaas

   

  55% van het Nederlandse handelsoverschot is te danken aan de landbouw, punt

 • Jack

   

  In Eindhoven was het waardeloos!!!!! Een heleboel mensen en van ver kwamen 2 hele kleine stipjes dwars over de baan. Vele opa s en oma s met kleinkinderen lang wachten en na 1 minuut konden ze weer naar huis. Jammer van ons belasting geld. Hopen dat ze in het buitenland goed werk verrichten. Dus in 1 woord WAARDELOOS!!!!!

  reageer
 • Knielus

   

  Hey daar Jack, je kan met al die zielige kindertjes en opas en oma's zaterdag in Leeuwarden lekker naar de JSF kijken en luisteren. Ga daar lekker heen om van je kostelijke belastinggeld te genieten want er zit vast wel een schroefje in wat jij betaald hebt😂

 • Ronald

   

  Jij dacht dat het een half uur duurde? Jij bent niet snel tevreden

 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Het mag wat kosten....

  reageer
 • jo jo

   

  Mooi apparaat hoor. Kippenvel momentje.

  reageer
 • 13xx

   

  wel een prijzig kippenvelmomentje

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert