Natuurliefhebber eist bijvoeren grote grazers

ALMERE
De sterfte van grote grazers In de Oostvaardersplassen is inzet van een kort geding. Volgens natuurliefhebber Frans Pels Rijcken uit Soest is er sprake van dierenmishandeling. Hij wil dat Staatsbosbeheer en de overheid in de winter de dieren bijvoert. 

Pels Rijcken noemt het natuurgebied tussen Lelystad en Almere een 'gedrochtelijk project' waar te weinig voedsel is voor de 5000 edelherten, konikpaarden en heckrunderen.

Staatsbosbeheer noemt het beleid om niet bij te voeren het gevolg van democratische besluitvorming, waar 'niks mis mee is'. De afgelopen winter werden ruim 1600 grote grazers afgeschoten omdat de dieren te zwak waren geworden.

De voorzieningenrechter van rechtbank Utrecht doet op 22 juni uitspraak.

reacties (25)

 • Marlene

   

  Omdat bn-ers zich er mee zijn gaan bemoeien gebeurt er wat. Veel te veel dieren op zo'n klein stukje grond. Als inwoner van Lelystad is dit al jaren een doorn in het oog.

  reageer
 • Maria31

   

  Precies, ten eerste hebben de dieren hier niet om gevraagd! En als wij zo graag alles willen laten verlopen zoals in de natuur dan moeten degene die vinden dat de dieren zelf hun eten moeten vinden op zo'n klein stuk grond en moeten verhongeren zelf een paar weken in de vrieskou in de bossen gaan leven, zonder winkel, alleen besjes eten en vissen vangen om te overleven

  reageer
 • Hans

   

  Als wij de dieren gaan bijvoeren dan gaan de dieren onderling concurreren! Dan gaan er alsnog veel zwakke dieren dood. Dus het heeft helemaal geen zin om de dieren bij te voeren, uiteindelijk zorgt de natuur er zelf voor dat de sterkste dieren overleven. Dat heet "Survival of the fittest".

 • Tricia Striekwold

   

  Er wordt heel veel berm hooi gemaakt in Flevoland, dit zou prima voedsel zijn voor de dieren in de winter periode, nu wordt het verbrand.

  reageer
 • Maria31

   

  Wordt het nou nog steeds niet begrepen dat de dieren niet een uitgestrekt gebied hebben om te jagen voor eten. Dit is je reinste dierenmishandeling, schande dat de dieren gewoon omkomen van de honger op zo'n klein stukje grond, ik word hier razend en misselijk van! Dieren verhongeren gewoon in de winter, BAH!!!!

  reageer
 • Saint

   

  Bijvoeren is het domste wat je kan gaan doen. Dan staan er straks nog meer, veel te veel grote grazers. Gewoon de natuur zijn gang laten gaan en hier en daar wat helpen door af te schieten. Wil je deze vorm van natuur beleid niet, maak er dan een grote parkeerplaats van.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Marcel

   

  Ik kom hier dagelijks langs in de trein en als sporter, er liggen op sommige plekken al maanden paarden en herten weg te rotten.... Dit heeft niks meer met natuur te maken maar een prestige object van SBB en die hier dik in falen. Maak hier gewoon een wildpark van met meer openbare stukken voor toeristen en schiet teveel dieren erg zielig maar met dit vlees kan je toeristen voeren wat weer geld opleverd zodat we in de winter kunnen voeren. Voor mensen die dit natuur vinden ga terug naar biologie klas en leer over populatie en hoe deze in stand behoort te blijven, kan je maar 1 conclusie trekken gaat nooit gebeuren bij de ovp...

  reageer
 • Nora

   

  Ze hadden hier nooit aan moeten beginnen het is zielig voor de beesten maar je kan ze niet voeren dan komen er nog meer.

  reageer
 • henkb

   

  Helemaal mee eens, bijvoeren absoluut geen optie; Dieren die onderaan in de rangorde staan, krijgen sowieso niets. Als we wel de kans krijgen alle dieren bij te voeren, wordt de populatie alleen maar groter. Verder zal door bijvoeren de hormoonhuishouding in de war raken.

  reageer
 • Emiel

   

  Laat een roedeltje wolven naar binnen hebben we die ook weer in Nederland. Heb je een natuurlijke selectie, wolvenstand kan groeien, iedereen blij. En nee, dat is niet zielig.

  reageer
 • diforno

   

  Bijvoeren is al eens geprobeerd.... de beesten weten niet eens wat het is, gaan er op plassen, er in rollen.. de zwakke dieren worden nu afgeschoten... dat is precies de regulering die er normaal gesproken zou zijn als het een "echte" natuurlijke omgeving was....

  reageer
 • .\/\/.

   

  Aan mijn hart, Hendrik! Eindelijk iemand die begrijpt dat bijvoeren geen natuur is!

  reageer
 • Carry

   

  Ach ja dierenmishandeling maar goedpraten. Ik hoop dat hij een rechter treft die zijn verstand gebruikt. En dit hele project laat beëindigen. Het is geen natuur staat een hek omheen!

  reageer
 • Marinka

   

  Daarom Mijn idee voor de OVP. Dank Frans, heel goed van je, wat er ook gaat gebeuren, er moet wat gebeuren! Ik ben blij dat steeds meer mensen gaan inzien wat een sadistisch beleid het is. #Wildernix

  reageer
 • Zwaan

   

  Helemaal mee eens. Hendrik! En de afgeschoten dieren kunnen ook nog eens gevoerd worden aan de gevangen dieren in dierentuinen.

  reageer
 • Joost

   

  Hij zou de overheid moeten aanklagen als hij iets wil bereiken. Staatsbosbeheer voert slechts beleid van het ministerie uit.

  reageer
 • Natuur liefhebber

   

  Niet bijvoeren maar afvoeren.

  reageer
 • Claudia lala

   

  Grootste mislukking ook en schandalig wat daar gebeurt!!!! Goed doet er eindelijk iemand wat aan doet.

  reageer
 • Johanna

   

  Lief van deze meneer om bij te willen voederen, maar het jaar er op wordt de kudde weer groter, het probleem wordt dan als maar groter! Naar mijns inziens kun je dan beter in de herfst de kudde reguleren door de zwakkere en oudere dieren, die in een normale natuur aan wolven en beren te prooi zijn gevallen, te doden. Tja dat klinkt wreed, maar ik zelf werk in een verpleeghuis waar ik dagelijks te maken heb met familieleden van patiënten die het leven van de patiënten willen oprekken ten nadele van de patiënt!

  reageer
 • Thomas

   

  Nadat hij dit voorspelbaar verloren heeft, zou hij eigenlijk ook de duizenden euro's belastinggeld die die nodeloze procedure heeft gekost, moeten vergoeden. Ik heb er in ieder geval nooit mee ingestemd dat mensen die zeuren omdat ze niet tegen de natuur kunnen, mijn geld uitgeven.

  reageer
 • Angela

   

  Hopelijk heeft de rechter het hart op de goede plaats, en geeft ie Frans Pels Rijcken gelijk! Het wordt tijd dat die dieren geholpen worden daar......

  reageer
 • D.van Dierenvriend

   

  Beste Hendrik Jij schrijft het volgende:Nu trekken de kadavers weer andere dieren aan die ze weer opruimen. Heb je wel enig idee hoeveel van die andere dieren nodig zijn om die 1600 gestorven dieren op te ruimen. Of brengen we deze dieren allemaal naar de destructie zodat wij als belasting betaler dit gewoon weer op ons bordje krijgen. We kunnen het teveel van deze dieren ook vroegtijdig afschieten en dan ook op ons bord krijgen hiervoor hoeven deze dieren geen doodsstrijd van een dag of 100 aan te gaan.

  reageer
 • D.van Dierenvriend

   

  Hulde voor Frans Pels Rijcken!

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Laat hem dat maar uit eigen zak betalen, eens zien of die dan nog zo er over denkt.

  reageer
 • Boels

   

  Prima actie! Staatsbosbeheer verwijst op zich terecht naar democratische besluitvorming. Maar niet ieder democratisch besluit is juist. Het is een uit de hand gelopen milieu-experiment: zonder roofdieren als beren en tijgers is het niet meer dan morbide academische nieuwsgierigheid naar het doodhongeren van dieren.

  reageer
 • Hendrik...

   

  Nee hoor niet weer, gaan we weer.......... wanneer houdt deze discussie nu eens op? Als je bij gaat voeren staan binnen de kortste keren 50000 grote grazers. Nu trekken de kadavers weer andere dieren aan die ze weer opruimen. Lang leve de natuur. O, en wie gaat dat betalen allemaal? Een vrijwilliger uit Soest misschien?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert