Burgemeester gaf noodbevel ten onrechte af

LUTTELGEEST
Het noodbevel dat burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder heeft uitgevaardigd om de pers te weren uit Luttelgeest was niet terecht. Dat oordeelt de commissie voor de bezwaarschriften van de gemeente Noordoostpolder. Omroep Flevoland, verslaggever Ingrid Kupers en de Nederlandse Vereniging van Journalisten tekenden bezwaar aan tegen het noodbevel.

De burgemeester vaardigde dat noodbevel eind januari uit. Hij wilde niet dat de pers een bijeenkomst zou verstoren. Omwonenden werden op die bijeenkomst geïnformeerd over de komst van een asielzoekerscentrum voor 450 vluchtelingen aan de Kuinderweg.

Vrije nieuwsgaring aangetast
Verslaggever Ingrid Kupers van Omroep Flevoland werd met haar cameraman door de politie weggestuurd uit het gebied. De commissie is van mening dat de burgemeester het recht op vrije nieuwsgaring heeft geschaad. De burgemeester neemt het advies van de commissie over en trekt achteraf het noodbevel in.

Mogelijk toch een proces
Hoofdredacteur Allard Berends van Omroep Flevoland is blij met de uitspraak. Of hij verder gaat procederen tegen burgemeester Van der Werff is niet bekend. Berends wil graag een gerechtelijke uitspraak hebben over wat hij ziet als een principiële zaak. De hoofdredacteur vindt dat burgemeesters niet zomaar noodbevelen kunnen inzetten om de pers te weren.


reacties (15)

 • Noor

   

  Ron je klets uit je netharen, je heb de pers geweigerd terwijl je vrije toegang heb, de burgemeester had dit nooit mogen weigeren slappe hap die man.

  reageer
 • Dick Offringa

   

  Als men het noodbevel eerst uitgebreid bestudeerd had zou men beter tot de conclusie gekomen zijn dat het werkelijk schieten met een kanon op een mug is geweest.

  reageer
 • Bergerac

   

  Ik denk dat de omwonenden de burgemeester nog steeds dankbaar zijn.

  reageer
 • Hj

   

  Ik vind dat de burgemeester goed gehandeld heeft. Iedereen kon nu zonder druk vrij uit praten. Ik snap dat omroep Flevoland op zijn teentjes getrapt is, maar nu weer grote jongen zijn en door gasn

  reageer
 • Rik

   

  Bizar dat mensen een noodbevel voor 1 verslaggever jier verdedigen. Bewoners zijn mondig genoeg om zelf te bepalen of ze pers te woord staan. Dat hoeft een burgemeester niet voor ze te doen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flevowatcher

   

  Journalistieke vrijheid van nieuwsgaring is één, het beschermen van belanghebbenden is een andere zaak. Omdat de media in het huidige tijdperk de neiging hebben om de grenzen van de privacy en het betamelijke op te zoeken, is het noodbevel van Van der Werff best wel te rechtvaardigen. Niemand wil hijgende reporters met camera's en telelenzen bij een bijeenkomst die gericht was op informatie voor mensen die buren zouden worden van een asielzoekerscentrum, dan wil je niet dat iedereen microfoons onder de neus geduwd krijgt, en mensen onder druk andere dingen zouden kunnen zeggen dan ze eigenlijk menen. Soms is het gewoon nodig om mensen tegen de media te beschermen! En ook OF heeft er soms een handje van om 'nieuws' behoorlijk op te kloppen. Aucke van der Werff heeft mijn steun bij zijn beslissing! Jammer dat de commissie anders oordeelt!

  reageer
 • Barbara

   

  Principiele zaak, maar het sop is de kool niet waard.

  reageer
 • Ron

   

  Klopt. Persvrijheid is niet belangrijk Babs. In de cel met journalisten.

 • Leystedeling

   

  Top gedaan burgemeester, moet vaker gedaan worden. Vrije nieuwsgaring? Eerst moeten de media maar eens zorgen voor objectief en eerlijk nieuws.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Eerst moeten de media maar eens zorgen voor objectief en eerlijk nieuws." - en daarvoor zullen ze dus ongehinderd hun werk moeten kunnen doen, of niet soms?

 • jo jo

   

  Laten we eerlijk zijn.. Tis ook echt een balletje hoor.. Foei.

  reageer
 • Alfred

   

  en weer over tot de orde van de dag. Deze flauwekul heeft al genoeg belasting geld gekost. Effect bereikt. Goede rustige avond geweest. Zonder hijgerige pers. De hoofdredacteur overweegt om in hoger beroep te gaan. Ook van ons belastinggeld denk ik. Laten ze eens goede journalistiek gaan bedrijven !!!

  reageer
 • leonardo

   

  Nee jongens de burgemeester had gelijk, geen potte kijkers van de pers het was voor de bewoners. Niet hard dragend worden omroep Flevoland.

  reageer
 • Kevin

   

  En deze meneer, mag nogmaals een Termijn uitzitten? Motie van wantrouwen indienen tegen deze man en een nieuwe geloofwaardige man / vrouw als burgermeester aanstellen. Dus Gemeenteraad, doe uw werk!! Het is nu sorry, maar de Burgemeester heeft wel de pers buiten gelaten.

  reageer
 • Henk

   

  Dus het ongevraagd en herkenbaar in beeld brengen van belanghebbenden valt onder het recht op vrije nieuwsgaring??? En hoe zit het dan met de morele verantwoordelijkheid van journalisten? Alles kan / mag???

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Het recht op vrije nieuwsgaring is een onlosmakelijk onderdeel van de persvrijheid die we in Nederland kennen. De persvrijheid is nota bene vastgelegd in onze grondwet (artikel 7). Kortom: onze eigen grondwet garandeert in beginsel dat journalisten ongehinderd hun werk moeten kunnen doen. Het is dat principe beginsel dat geschonden is toen de burgemeester van het NOP de journalisten van Omroep Flevoland met een noodbevel hinderde. Daarom was het slechts een kwestie van tijd dat de commissie Bezwaarschriften van de gemeente NOP tot dezelfde conclusie zou komen. Als Omroep Flevoland deze zaak doorzet via de rechter is de kans bijzonder groot dat ze in het gelijk gesteld worden. In soortgelijke zaken zijn diverse overheidsinstanties al vaker op de vingers getikt voor het onterecht hinderen van de persvrijheid.

 • Willem D

   

  En daar mee is de kous af Kom op deze man doet maar wat hij wil 120 uur dienst verlening op de dam in Amsterdam of vegen in Utrecht En natuurlijk een boeten van 750 Euro

  reageer
 • Hans

   

  Dit is toch hilarisch!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert